Filet z indyka w sosie koperkowym

Opublikowano: 21.09.2021 r., 15:46 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
filet z indyka w sosie koperkowym
Filet z indyka w sosie koperkowym
Filet z indyka w sosie koperkowym to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników zdrowej kuchni. To danie bardzo odżywcze, a przy tym niezwykle smaczne.
Przygotowanie 20 min
Czas duszenia 30 min
458 kcal
Kcal w porcji
253 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (400 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (45 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% pół szklanki (125 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu pół szklanki (125 ml)
  • Koperek 1 pęczek (45 g)
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na filet z indyka w sosie koperkowym krok po kroku

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojonego na mniejsze kawałki indyka.

Do miski dodaj śmietankę jogurt, posiekany drobno koperek i mąkę. Do całości dodaj 1/4 szklanki ciepłej wody i dokładnie zamieszaj. Gotowy sos wlej do indyka.

Całe danie duś 20 minut do miękkości mięsa. Dodaj sól, pieprz i mielony czosnek.

Jak oceniasz przepis na filet z indyka w sosie koperkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat fileta z indyka w sosie koperkowym

Filet z indyka w sosie koperkowym jest jednym z tych przepisów, które kojarzą się z nudnym lekkostrawnym daniem. Ta receptura udowadnia, że może być zupełnie inaczej. Indyk duszony w delikatnym sosie został wzbogacony dodatkiem czosnku, który wspaniale podkreśla całe danie i sprawia, że nie można przestać o nim myśleć. Idealnie komponuje się z ziemniakami i kaszą, a także surówką z marchewki.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić filet z indyka w sosie koperkowym, by był smaczny, lekki, a przy tym niezbyt nudny, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Całość powstaje w kilkanaście minut, dzięki czemu spokojnie sprawdzi się nawet na szybki obiad czy kolację.

Przepis na filet z indyka w sosie koperkowym jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Całość będzie dobrą opcją na zdrowy i zbilansowany posiłek dla całej rodziny. Ze względu na jego delikatny smak sprawdzi się również w diecie najmłodszych domowników.

Sos koperkowy do indyka jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Całość składa się tylko z kilku produktów, dzięki czemu można go przygotować nawet w awaryjnych sytuacjach. To wspaniały sos nie tylko do indyka, ale także do innych mięs. Dobrze komponuje się również z mięsem z królika.

Indyk jest świetny wyborem w codziennej diecie. To mięso niezwykle chude, a przy tym dostarczające sporo pełnowartościowego białka. To świetne źródło witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu, a w szczególności układu nerwowego. Dodatkowo dostarcza również tryptofanu, który pomaga w lepszym zasypianiu.

To dobry wybór na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Będzie świetnym wyborem zwłaszcza dla osób na diecie redukcyjnej czy lekkostrawnej. Całe danie jest bardzo delikatne i nie obciąża układu trawiennego. Dostarcza również niezbyt wiele kalorii, za to sporo białka. Indyk duszony w kremowym sosie jest pyszny, szczególnie po dodaniu sporej dawki koperku. To bardzo smaczny wybór na łatwy posiłek, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale dostarcza mnóstwa zdrowych składników.

Alergeny w filecie z indyka w sosie koperkowym

Lista alergenów dla fileta z indyka w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Wartości odżywcze fileta z indyka w sosie koperkowym

na 100g gotowej potrawy

To niezwykle zdrowe danie pełne białka, dobrze jest połączyć z ziemniakami z wody lub kaszą i surówką, by stworzyć zbilansowane danie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(253g)
Energia (kcal)
181.19
458.41
Białko (g)
14.58
36.88
Fenyloalanina (mg)
0.54
1.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(253g)
Węglowodany (g)
3.71
9.38
Węglowodany przyswajalne (g)
3.40
8.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.31
0.79

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(253g)
Tłuszcz (g)
12.20
30.86
Tłuszcze nasycone (g)
7.19
18.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.67
11.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.97
2.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
28.88
73.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(253g)
Witamina A (µg (mcg))
25.49
64.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.63
6.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(253g)
Sód (mg)
50.22
127.05
Wapń (mg)
37.24
94.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.86
2.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fileta z indyka w sosie koperkowym 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fileta z indyka w sosie koperkowym

Koszt składników
44.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
400 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Śmietanka kremowa 30%
125 g
pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
125 ml
pół szklanki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.53
Za 125 ml
Koperek
45 g
1 pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 45 g
Mąka ziemniaczana
20 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
44.20