Przepis na filet z indyka w sosie koperkowym krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojonego na mniejsze kawałki indyka.

Do miski dodaj śmietankę jogurt, posiekany drobno koperek i mąkę. Do całości dodaj 1/4 szklanki ciepłej wody i dokładnie zamieszaj. Gotowy sos wlej do indyka.

Całe danie duś 20 minut do miękkości mięsa. Dodaj sól, pieprz i mielony czosnek.

Często zadawane pytania

filet z indyka w sosie koperkowym
filet z indyka w sosie koperkowym
Koszt przygotowania dania
16.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
458 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
54

Filet z indyka w sosie koperkowym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o filecie z indyka w sosie koperkowym

Filet z indyka w sosie koperkowym jest jednym z tych przepisów, które kojarzą się z nudnym lekkostrawnym daniem. Ta receptura udowadnia, że może być zupełnie inaczej. Indyk duszony w delikatnym sosie został wzbogacony dodatkiem czosnku, który wspaniale podkreśla całe danie i sprawia, że nie można przestać o nim myśleć. Idealnie komponuje się z ziemniakami i kaszą, a także surówką z marchewki.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić filet z indyka w sosie koperkowym, by był smaczny, lekki, a przy tym niezbyt nudny, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Całość powstaje w kilkanaście minut, dzięki czemu spokojnie sprawdzi się nawet na szybki obiad czy kolację.

Przepis na filet z indyka w sosie koperkowym jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Całość będzie dobrą opcją na zdrowy i zbilansowany posiłek dla całej rodziny. Ze względu na jego delikatny smak sprawdzi się również w diecie najmłodszych domowników.

Sos koperkowy do indyka jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Całość składa się tylko z kilku produktów, dzięki czemu można go przygotować nawet w awaryjnych sytuacjach. To wspaniały sos nie tylko do indyka, ale także do innych mięs. Dobrze komponuje się również z mięsem z królika.

Indyk jest świetny wyborem w codziennej diecie. To mięso niezwykle chude, a przy tym dostarczające sporo pełnowartościowego białka. To świetne źródło witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu, a w szczególności układu nerwowego. Dodatkowo dostarcza również tryptofanu, który pomaga w lepszym zasypianiu.

To dobry wybór na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Będzie świetnym wyborem zwłaszcza dla osób na diecie redukcyjnej czy lekkostrawnej. Całe danie jest bardzo delikatne i nie obciąża układu trawiennego. Dostarcza również niezbyt wiele kalorii, za to sporo białka. Indyk duszony w kremowym sosie jest pyszny, szczególnie po dodaniu sporej dawki koperku. To bardzo smaczny wybór na łatwy posiłek, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale dostarcza mnóstwa zdrowych składników.

Wartości odżywcze fileta z indyka w sosie koperkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(253g)
Energia (kalorie)
181.19 kcal
458.41 kcal
Białko
14.58 g
36.88 g
Fenyloalanina
0.54 mg
1.36 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Węglowodany w filecie z indyka w sosie koperkowym

Na 100g
Na porcję
(253g)
Węglowodany
3.71 g
9.38 g
Węglowodany przyswajalne
3.40 g
8.59 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.31 g
0.79 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(253g)
Tłuszcz
12.20 g
30.86 g
Tłuszcze nasycone
7.19 g
18.18 g
Tłuszcze jednonasycone
4.67 g
11.82 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.97 g
2.45 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
28.88 mg
73.07 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na filet z indyka w sosie koperkowym

Na 100g
Na porcję
(253g)
Witamina A
25.49 µg (mcg)
64.48 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
2.63 µg (mcg)
6.66 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na filet z indyka w sosie koperkowym

Na 100g
Na porcję
(253g)
Sód
50.22 mg
127.05 mg
Wapń
37.24 mg
94.23 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.86 mg
2.19 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fileta z indyka w sosie koperkowym 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w filecie z indyka w sosie koperkowym

Lista alergenów dla fileta z indyka w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Cena przygotowania fileta z indyka w sosie koperkowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
400 g
12.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Śmietanka kremowa 30%
125 g
pół szklanki
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
125 ml
pół szklanki
2.20
Za 180.0 ml
Liczba opakowań 1
1.53
Za 125 ml
Koperek
45 g
1 pęczek
2.00
Za 60.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 45 g
Mąka ziemniaczana
20 g
1 łyżka
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
44.20
Jak oceniasz przepis na filet z indyka w sosie koperkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób