Przepis na filet z indyka w sosie koperkowym krok po kroku
- Mięso z piersi indyka bez skóry 400 g
- Oliwa z oliwek 45 ml 3 łyżki
- Śmietanka kremowa 30% 125 g pół szklanki
- Jogurt grecki 0% tłuszczu 125 ml pół szklanki
- Koperek 45 g 1 pęczek
- Mąka ziemniaczana 20 g 1 łyżka
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojonego na mniejsze kawałki indyka.
Do miski dodaj śmietankę jogurt, posiekany drobno koperek i mąkę. Do całości dodaj 1/4 szklanki ciepłej wody i dokładnie zamieszaj. Gotowy sos wlej do indyka.
Całe danie duś 20 minut do miękkości mięsa. Dodaj sól, pieprz i mielony czosnek.
Często zadawane pytania
-
Strogonow
-
Schab pieczony
-
Gulasz wołowy
-
Gulasz
-
Żurek wielkanocny
-
Pieczeń rzymska
-
Gulasz z indyka
-
Przepiórka
-
Pierś z kaczki
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Żur wielkanocny
-
Łosoś z piekarnika
-
Roladki z kurczaka
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Barszcz wigilijny
-
Udziec z indyka
-
Kapusta wigilijna
-
Świąteczny obiad

(liczba kalorii)
Filet z indyka w sosie koperkowym - cechy przepisu
Więcej o filecie z indyka w sosie koperkowym
Filet z indyka w sosie koperkowym jest jednym z tych przepisów, które kojarzą się z nudnym lekkostrawnym daniem. Ta receptura udowadnia, że może być zupełnie inaczej. Indyk duszony w delikatnym sosie został wzbogacony dodatkiem czosnku, który wspaniale podkreśla całe danie i sprawia, że nie można przestać o nim myśleć. Idealnie komponuje się z ziemniakami i kaszą, a także surówką z marchewki.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić filet z indyka w sosie koperkowym, by był smaczny, lekki, a przy tym niezbyt nudny, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Całość powstaje w kilkanaście minut, dzięki czemu spokojnie sprawdzi się nawet na szybki obiad czy kolację.
Przepis na filet z indyka w sosie koperkowym jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Całość będzie dobrą opcją na zdrowy i zbilansowany posiłek dla całej rodziny. Ze względu na jego delikatny smak sprawdzi się również w diecie najmłodszych domowników.
Sos koperkowy do indyka jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Całość składa się tylko z kilku produktów, dzięki czemu można go przygotować nawet w awaryjnych sytuacjach. To wspaniały sos nie tylko do indyka, ale także do innych mięs. Dobrze komponuje się również z mięsem z królika.
Indyk jest świetny wyborem w codziennej diecie. To mięso niezwykle chude, a przy tym dostarczające sporo pełnowartościowego białka. To świetne źródło witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu, a w szczególności układu nerwowego. Dodatkowo dostarcza również tryptofanu, który pomaga w lepszym zasypianiu.
To dobry wybór na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Będzie świetnym wyborem zwłaszcza dla osób na diecie redukcyjnej czy lekkostrawnej. Całe danie jest bardzo delikatne i nie obciąża układu trawiennego. Dostarcza również niezbyt wiele kalorii, za to sporo białka. Indyk duszony w kremowym sosie jest pyszny, szczególnie po dodaniu sporej dawki koperku. To bardzo smaczny wybór na łatwy posiłek, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale dostarcza mnóstwa zdrowych składników.
Wartości odżywcze fileta z indyka w sosie koperkowym
Energia i białka
(253g)
Węglowodany w filecie z indyka w sosie koperkowym
(253g)
Tłuszcze
(253g)
Witaminy w przepisie na filet z indyka w sosie koperkowym
(253g)
Składniki mineralne w przepisie na filet z indyka w sosie koperkowym
(253g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w filecie z indyka w sosie koperkowym
Lista alergenów dla fileta z indyka w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Jogurt grecki 0% tłuszczu