Filet z indyka smażony
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 4 kawałki (600 g)
- Oliwa z oliwek - 5 łyżek (50 ml)
Przepis na filet z indyka smażony krok po kroku
Mięso dokładnie umyj i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki.
Przełóż mięso do miski i dodaj oliwę z oliwek.
Dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
Grilluj mięso na patelni grillowej przez 5 -7 minut z każdej strony.
-
Zupa ogórkowa
-
Gulasz z indyka
-
Faszerowana papryka
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pasztet drobiowy
-
Pulpety z indyka
-
Udziec z indyka
-
Pierś z indyka
-
Sznycle z indyka
-
Filet z indyka
-
Rolady z indyka
-
Golonka z indyka
-
Polędwica z indyka
-
Roladki z indyka
-
Polędwiczki z indyka
-
Rolada z indyka
-
Udziec z indyka duszony
-
Indyk pieczony
-
Dania z indyka
Więcej informacji na temat fileta z indyka smażonego
Filet z indyka smażony to szybki i łatwy w przygotowaniu dodatek do obiadu lub przekąski wystarczy, że połączysz go z porcją warzyw i sałaty.
Do jego przygotowania potrzebne Ci będą takie składniki jak: mięso z indyka i oliwa z oliwek, dodatkowo przyprawy. Ja postawiłam na świeże zioła – tymianek, rozmaryn, sól oraz pieprz.
Zatem, jak zrobić filet z indyka smażony?
Mięso dokładnie umyj i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż mięso do miski i dodaj oliwę z oliwek. Dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Grilluj mięso na patelni grillowej przez 5 -7 minut z każdej strony.
Mięso w taki sposób możesz przygotować też na patelni. Będzie ro szybki i łatwy pomysł na posiłek lub dodatek do posiłku.
Mój przepis na filet z indyka smażony idealnie sprawdzi się do sałatki, dzięki niemu będzie po prostu najlepsza.
Sałatki to szybka i prosta propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia.
Klasyczna sałatka ze smażonym mięsem to doskonały pomysł na rodzinny lunch lub imprezową przekąskę.
Oprócz mięsa potrzebne będą jeszcze inne składniki, takie jak: sałata lodowa, pomidory, kukurydza, oliwki, cebula oraz oliwa z oliwek, musztarda, sok z cytryny. Z trzech ostatnich powstanie przepis na sos do sałatki. Będzie to delikatny dressing na bazie roślinnej oliwy.
Sałatę pokrój drobno na mniejsze kawałki, dodaj pokrojone warzywa, wrzuć kukurydzę i oliwki. Na końcu kawałki mięsa. Sałatkę robi się ekspresowo, nie zajmie Ci ona więcej czasu niż ten, który poświęcisz na smażenie mięsa. Sałatka jest szybka w przygotowaniu i tania. Na składniki nie wydasz więcej niż 20 złotych.
Skoro już znasz mój sprawdzony przepis na sałatkę i wiesz, jak ją przygotować koniecznie przekonaj się, jaka jest smaczna.
Sprawdzi się ona na obiad, ale też jako przekąska w ciągu dnia w pracy, szkole czy na uczelni, a także jako dobra przystawka na imprezę.
Dlatego koniecznie zapisz ten przepis.
Alergeny w filecie z indyka smażonym
Lista alergenów dla fileta z indyka smażonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na filet z indyka smażony
Wartości odżywcze fileta z indyka smażonego
W podobny sposób możesz przygotować mięso z piersi z kurczaka.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.