Filet z indyka pieczony w rękawie

Opublikowano: 07.10.2021 r., 17:55 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczony indyk z warzywami
Filet z indyka pieczony w rękawie
Soczysty filet z indyka pieczony w rękawie to, bardzo prosty, smaczny i zdrowy pomysł na szybki obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
298 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (1000 g)
  • Masło - 1 łyżka (10 g)
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, rękaw do pieczenia

Przepis na filet z indyka pieczony w rękawie krok po kroku

Wymieszaj oliwę z przyprawami i dokładnie zamarynuj nią mięso. Odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.

Mięso włóż do rękawa, dodaj masło i szczelnie zamknij rękaw. Zrób niewielkie nacięcia w kilku miejscach.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu ok. 50 minut.

Jak oceniasz przepis na filet z indyka pieczony w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,2% osób

Więcej informacji na temat fileta z indyka pieczonego w rękawie

Soczysty filet z indyka pieczony w rękawie to, bardzo prosty, smaczny i zdrowy pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Można go podawać na wiele sposobów, na przykład w towarzystwie pieczonych warzyw, ziemniaków, makaronu lub kasz, surówki, czy wykorzystać na kanapki. W każdej z tych wersji sprawdzi się znakomicie. Dzięki pieczeniu w rękawie mięso jest niezwykle delikatne i soczyste. Koniecznie poznaj nasz przepis na filet z indyka pieczony w rękawie na obiad, który będzie pyszny i posmakuje całej rodzinie. Podstawowe składniki, niezbędne do tego jak upiec pierś z indyka w rękawie na obiad to oczywiście pierś z indyka, ulubione przyprawy, odrobina masła i oliwy. Najlepiej zacząć od doprawienia mięsa. W tym celu wystarczy, że w małej miseczce wymieszać oliwę z ulubionymi przyprawami. My polecamy w szczególności ziele angielskie, liście laurowe, świeży czosnek i cebulę, słodką paprykę, majeranek, cząber, jednak ilość i rodzaj przypraw możesz dowolnie modyfikować w zależności od swoich preferencji i tego jakie smaki preferujesz na co dzień. Umyte i osuszone mięso indyka wystarczy dokładnie obtoczyć w zalewie i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, aby dokładnie się zamarynowało i przeszło smakiem i zapachem wszystkich przypraw. Kolejnym etapem jest włożenie zamarynowanego mięsa do rękawa, dodanie odrobiny masła i szczelne zawiązanie. Tak przygotowane mięso jest gotowe do pieczenia w piekarniku. Pyszny obiad, dobry dla całej rodziny gwarantowany. Posmakuje również dzieciom. Indyk to chude mięso, bogate w białko, a dzięki pieczeniu w rękawie zamiast smażeniu, czy panierowaniu jest też dużo łatwiej strawne. Jego przygotowanie nie wymaga ani długiego czasu spędzonego w kuchni, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Koniecznie poznaj nasz przepis na najlepszego indyka pieczonego w rękawie, gwarantujemy że zagości w Twojej kuchni na stałe i stanie się jednym z ulubionych obiadów dla całej rodziny.

Alergeny w filecie z indyka pieczonym w rękawie

Lista alergenów dla fileta z indyka pieczonego w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze fileta z indyka pieczonego w rękawie

na 100g gotowej potrawy

Indyk pieczony w rękawie jest mniej kaloryczny i lepiej stawny w porównaniu do mięsa panierowanego i smażonego, dlatego będzie zdrowszą alternatywą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
149.08
298.15
Białko (g)
22.20
44.40
Fenyloalanina (mg)
0.81
1.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
6.80
13.60
Tłuszcze nasycone (g)
3.37
6.74
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.54
7.07
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.04
2.08
Cholesterol (mg)
52.52
105.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
11.28
22.55
Witamina B6 (mg)
0.77
1.54
Witamina B12 (µg (mcg))
1.29
2.57
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.38
Witamina E (mg)
0.66
1.31
Retinol (µg (mcg))
11.15
22.30
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Ryboflawina (mg)
0.16
0.32
Niacyna (mg)
9.81
19.62
Foliany (µg (mcg))
6.70
13.39
Beta karoten (µg (mcg))
1.50
3.01

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
70.66
141.31
Potas (mg)
254.55
509.10
Wapń (mg)
8.84
17.68
Fosfor (mg)
176.42
352.84
Magnez (mg)
25.73
51.47
Żelazo (mg)
0.75
1.49
Cynk (mg)
1.11
2.21
Miedź (mg)
0.05
0.10
Mangan (mg)
0.01
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny fileta z indyka pieczonego w rękawie 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fileta z indyka pieczonego w rękawie

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
1000 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 1000 g
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Koszt składników
49.00