Filet z indyka pieczony
- Mięso z piersi indyka bez skóry (500 g)
- Syrop z agawy (40 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
Przepis na filet z indyka pieczony krok po kroku
Syrop z agawy wymieszaj z łyżką rozmarynu, 0,5 łyżeczki czosnku i po 0,25 łyżeczki soli i pieprzu.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Wmasuj w mięso powstały sos.
Włóż mięso do naczynia żaroodpornego i piecz w 180 C, przez 70-80 minut.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat filetu z indyka pieczonego
Filet z indyka pieczony to dobry pomysł na posiłek na święta lub na obiad z okazji urodzin, a także na obiad w zwykły dzień. Zaletą takiego udźca z piekarnika jest to, że można go pokroić w plastry takie grubości, jakiej chcesz. Na obiad mogą być grubsze, natomiast gdy chcesz użyć go jako wędliny do kanapek, to możesz ukroić cieńszy plasterek. Przepis na pieczony filet z indyka jest prosty i wykonasz go bez problemu. Potrzebny jest ci jedynie filet z indyka, oliwa z oliwek, syrop z agawy i przyprawy. Zarówno syrop, jak i przyprawy nadadzą mu wyjątkowego aromatu i smaku. Przyprawy najlepiej dobrać samodzielnie, zamiast korzystać z gotowych mieszanek, w których zwykle przeważa sól. Spośród przypraw do kurczaka świetnie pasuje czosnek z rozmarynem oraz oczywiście sól i pieprz. Zioła i przyprawy pozwalają na ograniczenie spożycia soli, która często jest używana w nadmiernych ilościach, a także mają działanie antyoksydacyjne, dlatego warto dodawać je tam, gdzie to tylko możliwe. Przyprawy mieszamy z oliwą i syropem i dokładnie nacieramy nimi mięso. Taka marynata idealnie komponuje się z mięsem z indyka. Potem już tylko musimy upiec mięso, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza i gotowe. To jak długo piec zależy od wielkości kawałka mięsa. Średnio jest to około 70-80 minut, aby indyk był już soczysty i smaczny. Ten sprawdzony przepis na indyka z piekarnika pomoże ci przygotować pyszny i aromatyczny filet. Możesz podawać go z gotowanymi ziemniaczkami oraz świeżymi warzywami, aby uzyskać zbilansowany posiłek. Minimalna zalecana porcja warzyw i owoców na dobę to 400 g. Innym świetnym sposobem na upewnienie się, że jesz wystarczająco owoców i warzyw, który nie wymaga ważenia, jest stosowanie się do najnowszych zaleceń żywienia dla populacji Polskiej. Aktualnie to już nie piramida zdrowego żywienia i aktywności, określa te zalecenia, teraz mamy talerz zdrowego żywienia, który został opublikowany pod koniec zeszłego roku. Według tych zaleceń warzywa i owoce powinny zajmować połowę naszego talerza. 400 g to oczywiście minimalna zalecana ilość i warto jeść ich więcej. Dokładną instrukcję jak zrobić pieczony filet z indyka znajdziesz powyżej.
Alergeny w filecie z indyka pieczonym
Lista alergenów dla filetu z indyka pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na filet z indyka pieczony
Wartości odżywcze filetu z indyka pieczonego
Pieczony filet z indyka to zdrowa alternatywa dla sklepowych wędlin. Ma niski indeks glikemiczny oraz jest bez glutenu i laktozy.
Energia i białka
(57g)
Węglowodany
(57g)
Tłuszcze
(57g)
Witaminy
(57g)
Składniki mineralne
(57g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.