Przepis na filet z dorsza pieczony krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, blacha do pieczenia 28x34 cm, folia aluminiowa

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Weź duży kawałek foli aluminiowej i około 3 cm od brzegu połóż rybę, oprószoną solą i pieprzem. Skrop rybę oliwą i zawiń w folię, tworząc a'la pieroga z folii.

Piecz 20 minut w 180 C.

Czarny talerz z warzywami i pieczonym filetem z dorsza.
filet z dorsza pieczony
Koszt przygotowania dania
0.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
787 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
0

Filet z dorsza pieczony - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o filecie z dorsza pieczonym

Ryby zawierają w sobie kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Kwasy omega-3 pełnią wiele bardzo istotnych funkcji w organizmie wpływając na:

- pracę układu sercowo-naczyniowego,

- wzrost poziomu tak zwanego „dobrego” cholesterolu (HDL), a także obniżają poziom cholesterolu LDL, czyli „złego” cholesterolu,

- zapobieganie powstawania zakrzepów,

- ułatwiają gojenie się ran,

- prawidłową pracę mózgu i centralnego układu nerwowego. Szczególną uwagę przywiązuje się do ich zapobiegania chorobom neurodegeneracyjnym, dlatego zalecane jest, aby dbać o ich odpowiednią ilość u osób starszych,

- syntezę hormonów,

- pracę układu odpornościowego,

- przeciwdziałanie zmianom nowotworowym,

- rozwój układu nerwowego na etapie życia płodowego i wczesnego dzieciństwa,

- łagodzenie stanów zapalnych, dlatego osoby z chorobami, w których występuje stan zapalny, jak Hashimoto, RZS, PCOS, powinny szczególnie zwrócić na nie swoją uwagę,

- poprawę nastroju,

- stan włosów, skóry i paznokci.

Zalecane jest spożycie 2-3 porcji ryb tygodniowo. Niestety wiele osób nie zwraca uwagi na to zalecenie, a jak widzisz kwasy omega-3, które są w nich zawarte, są bardzo ważne dla organizmu.

Filet z dorsza pieczony w folii to idealny pomysł na zwiększenie spożycia tych kwasów tłuszczowych. Przepis na pieczony filet z dorsza jest bardzo prosty i nie wymaga dużo czasu na przygotowania. Rybę wystarczy posypać jedynie szczyptą soli i pieprzu. Tak przygotowaną rybę pieczemy około 20 minut w 180 stopni Celsjusza. Dorsz pieczony z przyprawami jest pyszny i bardzo dobry na obiad dla całej rodziny. Przepis na pieczony filet z dorsza zapobiega jego wysychaniu, dzięki zawinięciu ryby w folię aluminiową. Jeżeli chcesz zarumienioną rybę, to wystarczy w trakcie pieczenia rozciąć folię i odsłonić rybę. W ten sposób filet z dorsza zarumieni się z wierzchu, ale nadal będzie soczysty w środku. Koniecznie spróbuj tej aromatycznej, soczystej i rozpływającej się w ustach ryby. Dokładne wskazówki jak upiec filet z dorsza znajdziesz powyżej.

Wartości odżywcze filetu z dorsza pieczonego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kalorie)
750.33 kcal
787.85 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz
83.45 g
87.62 g
Tłuszcze nasycone
13.81 g
14.50 g
Tłuszcze nienasycone
69.64 g
73.12 g
Tłuszcze jednonasycone
60.85 g
63.89 g
Tłuszcze wielonasycone
8.79 g
9.23 g

Witaminy w przepisie na filet z dorsza pieczony

Na 100g
Na porcję
(105g)
Witamina E
12.11 mg
12.71 mg

Składniki mineralne w przepisie na filet z dorsza pieczony

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód
10.67 mg
11.20 mg
Potas
69.67 mg
73.15 mg
Wapń
3.50 mg
3.67 mg
Żelazo
0.53 mg
0.56 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny filetu z dorsza pieczonego 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w filecie z dorsza pieczonym

Lista alergenów dla filetu z dorsza pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet

Cena przygotowania filetu z dorsza pieczonego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
1 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 1 g
Oliwa z oliwek
5 ml
1 łyżeczka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 5 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
30.00
Jak oceniasz przepis na filet z dorsza pieczony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób