Filet w cieście francuskim
- Ciasto francuskie - 1 opakowanie (375 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Szpinak (250 g)
- Suszone pomidory w oleju (50 g)
Przepis na fileta w cieście francuskim krok po kroku
Pierś z kurczaka przypraw.
Ciasto francuskie rozwiń na prostokąt, ułóż na nim liście szpinaku, suszone pomidory oraz kurczaka.
Ciasto zwiń, zlep brzegi ciasta, ma powstać długi rulon, jak strudel.
Piecz całość w 190 stopniach przez 45 minut.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat fileta w cieście francuskim
Filet w cieście francuskim to najlepszy pomysł zarówno na wykwintny obiad, jak i przystawkę. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezie. Fantastycznie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Nie jest to bardzo dietetyczne danie, ale za to nadrabia smakiem. Od czasu do czasu można nawet będą na diecie zjeść takiego kurczaka. W myśl zasady 80/20 - 20% naszej diety mogą stanowić zachcianki czy bardziej kaloryczne produkty.
Ciasto francuskie warto wybierać o lepszym składzie, bez konserwantów i chemicznych dodatków. Są też ciasta francuskie light o zmniejszonej ilości tłuszczu i kalorii.
Ciasto francuskie bez problemu przygotujesz też w domu. Wtedy, pomimo że zawiera dużo tłuszczu, to na pewno będzie zdrowsze niż ze sklepu. Potrzebujesz 250 g miękkiego masła, 200 g mąki pszennej, pół łyżeczki soli oraz 100 ml zimnej wody. W rondelku rozpuść 50 g masła. Sól wymieszaj z wodą aż do jej rozpuszczenia. Do miski wsyp mąkę, dolej wodę z solą i rozpuszczone 50 g masła. Wymieszaj wszystkie składniki. Na stole rozłóż stolnicę, podsyp mąką i wyłóż na nią przygotowaną masę. Wyrób ciasto. Lekko spłaszcz ciasto, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny. Pozostałe 200 g masła utrzyj drewnianą kulą (najlepiej w makutrze) na gładką masę. Taką maślaną masę włóż pomiędzy dwie warstwy papieru do pieczenia (wyłóż masło na jeden większy kawałek pergaminu i nakryj drugim). Rozwałkuj masło ukryte pomiędzy papierem na prostokąt o grubości 2-3 cm i włóż do lodówki, by stężało (na 1-2 godziny). Po 2 godzinach wyjmij ciasto owinięte w folię spożywczą z lodówki i rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką. Wyjmij z lodówki schłodzone, owinięte w pergamin masło i ułóż je na środku ciasta. Rogi ciasta zawiń na masło i sklej ze sobą, tak by uformować kopertę, w środku której będzie znajdowało się masło. Rozwałkuj kopertę z ciasta i masła na dłuższy prostokąt. Złóż przygotowane ciasto na 3 części. Owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na długi prostokąt, na stolnicy posypanej mąką. Płat ciasta złóż ponownie na 3 części i włóż do lodówki na godzinę. Powtórz czynność jeszcze 6 razy, za każdym razem przekładając ciasto do lodówki na 2 godziny. Gotowe!
A jak zrobić filet w cieście francuskim? Przepis na filet w cieście francuskim jest banalny. Na cieście francuskim ułóż wzdłuż liście szpinaku, suszone pomidory, przyprawioną pierś z kurczaka. Zawiń i piecz w piekarniku ok. 45 min.
Alergeny w filecie w cieście francuskim
Lista alergenów dla Fileta w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do mięsa
Wartości odżywcze fileta w cieście francuskim
Danie bardzo kaloryczne.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.