Filet w cieście francuskim

Opublikowano: 07.12.2022 r., 16:11 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
filet w cieście na talerzu
Filet w cieście francuskim
Filet w cieście francuskim idealnie sprawdzi się jako przekąska oraz danie główne. Można go spożywać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Fantastycznie wygląda, jeszcze lepiej smakuje. Z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym gościom.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
378 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Ciasto francuskie - 1 opakowanie (375 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Szpinak (250 g)
  • Suszone pomidory w oleju (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka słodka, oregano, przyprawa do mięsa, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na fileta w cieście francuskim krok po kroku

Pierś z kurczaka przypraw.

Ciasto francuskie rozwiń na prostokąt, ułóż na nim liście szpinaku, suszone pomidory oraz kurczaka.

Ciasto zwiń, zlep brzegi ciasta, ma powstać długi rulon, jak strudel.

Piecz całość w 190 stopniach przez 45 minut.

Jak oceniasz przepis na fileta w cieście francuskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat fileta w cieście francuskim

Filet w cieście francuskim to najlepszy pomysł zarówno na wykwintny obiad, jak i przystawkę. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezie. Fantastycznie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Nie jest to bardzo dietetyczne danie, ale za to nadrabia smakiem. Od czasu do czasu można nawet będą na diecie zjeść takiego kurczaka. W myśl zasady 80/20 - 20% naszej diety mogą stanowić zachcianki czy bardziej kaloryczne produkty.

Ciasto francuskie warto wybierać o lepszym składzie, bez konserwantów i chemicznych dodatków. Są też ciasta francuskie light o zmniejszonej ilości tłuszczu i kalorii.

Ciasto francuskie bez problemu przygotujesz też w domu. Wtedy, pomimo że zawiera dużo tłuszczu, to na pewno będzie zdrowsze niż ze sklepu. Potrzebujesz 250 g miękkiego masła, 200 g mąki pszennej, pół łyżeczki soli oraz 100 ml zimnej wody. W rondelku rozpuść 50 g masła. Sól wymieszaj z wodą aż do jej rozpuszczenia. Do miski wsyp mąkę, dolej wodę z solą i rozpuszczone 50 g masła. Wymieszaj wszystkie składniki. Na stole rozłóż stolnicę, podsyp mąką i wyłóż na nią przygotowaną masę. Wyrób ciasto. Lekko spłaszcz ciasto, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny. Pozostałe 200 g masła utrzyj drewnianą kulą (najlepiej w makutrze) na gładką masę. Taką maślaną masę włóż pomiędzy dwie warstwy papieru do pieczenia (wyłóż masło na jeden większy kawałek pergaminu i nakryj drugim). Rozwałkuj masło ukryte pomiędzy papierem na prostokąt o grubości 2-3 cm i włóż do lodówki, by stężało (na 1-2 godziny). Po 2 godzinach wyjmij ciasto owinięte w folię spożywczą z lodówki i rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką. Wyjmij z lodówki schłodzone, owinięte w pergamin masło i ułóż je na środku ciasta. Rogi ciasta zawiń na masło i sklej ze sobą, tak by uformować kopertę, w środku której będzie znajdowało się masło. Rozwałkuj kopertę z ciasta i masła na dłuższy prostokąt. Złóż przygotowane ciasto na 3 części. Owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na długi prostokąt, na stolnicy posypanej mąką. Płat ciasta złóż ponownie na 3 części i włóż do lodówki na godzinę. Powtórz czynność jeszcze 6 razy, za każdym razem przekładając ciasto do lodówki na 2 godziny. Gotowe!

A jak zrobić filet w cieście francuskim? Przepis na filet w cieście francuskim jest banalny. Na cieście francuskim ułóż wzdłuż liście szpinaku, suszone pomidory, przyprawioną pierś z kurczaka. Zawiń i piecz w piekarniku ok. 45 min.

Alergeny w filecie w cieście francuskim

Lista alergenów dla Fileta w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięsa

Wartości odżywcze fileta w cieście francuskim

na 100g gotowej potrawy

Danie bardzo kaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
252.12
378.17
Białko (g)
11.82
17.73
Fenyloalanina (mg)
0.50
0.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
17.66
26.49
Węglowodany przyswajalne (g)
16.36
24.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.30
1.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
15.01
22.52
Tłuszcze nasycone (g)
4.82
7.23
Tłuszcze nienasycone (g)
10.19
15.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.20
12.30
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.00
3.00
Cholesterol (mg)
27.16
40.74

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
115.40
173.09
Witamina B6 (mg)
0.37
0.55
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.12
Witamina C (mg)
11.27
16.90
Witamina E (mg)
0.40
0.60
Brak danych dla: suszone pomidory w oleju.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.35
5.02
Tiamina (mg)
0.20
0.30
Ryboflawina (mg)
0.23
0.34
Niacyna (mg)
5.36
8.04
Foliany (µg (mcg))
76.74
115.12
Beta karoten (µg (mcg))
1312.28
1968.42

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
134.35
201.52
Potas (mg)
348.12
522.17
Wapń (mg)
30.56
45.84
Fosfor (mg)
118.05
177.07
Magnez (mg)
38.14
57.21
Żelazo (mg)
1.79
2.68
Cynk (mg)
0.60
0.90
Miedź (mg)
0.11
0.16
Mangan (mg)
0.41
0.61
Szacunkowy indeks glikemiczny fileta w cieście francuskim 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fileta w cieście francuskim

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
375 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.15
Za 375 g
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Szpinak
250 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
8.33
Za 250 g
Suszone pomidory w oleju
50 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 50 g
Koszt składników
42.00