Filet po parysku

Opublikowano: 22.03.2023 r., 10:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Filet po parysku w trakcie przygotowywania.
Filet po parysku
Filet po parysku to soczysta pierś z kurczaka smażona w panierce z jajka oraz mąki. Filet świetnie sprawdzi się jako smaczny obiad. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
309 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Olej rzepakowy 5 łyżek stołowych (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, głęboki talerz

Przepis na filet po parysku krok po kroku

Mięso podziel na kotlety, lekko je rozbij i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Do jednego talerza wybij jajka i wymieszaj je przy pomocy widelca z dodatkiem soli obraz pieprzu. Do drugiego talerza wsyp mąkę.

Filety zanurz w mące, jajku i ponownie w mące.

Kotlety smaż na rozgrzanym oleju przez około 5 minut z każdej strony.

Gotowe kotlety po parysku podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na filet po parysku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 98,0% osób

Więcej informacji na temat fileta po parysku

Filet po parysku to filet z kurczaka panierowany w jajku oraz mące. Pyszny filet po parysku stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Mięso panierowane warto podać z ugotowanymi ziemniakami oraz z surówką przygotowaną z sezonowych produktów. Prosty przepis na filet po parysku nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, jajka, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A jak zrobić filet po parysku? Mięso podziel na kotlety, lekko je rozbij i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do jednego talerza wybij jajka i wymieszaj je przy pomocy widelca z dodatkiem soli obraz pieprzu. Do drugiego talerza wsyp mąkę. Filety zanurz w mące, jajku i ponownie w mące. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju przez około 5 minut z każdej strony. Gotowe kotlety po parysku podawaj z ulubionymi dodatkami.

Pierś z kurczaka jest mięsem, które zawiera spore ilości składników odżywczych. Bogate jest w łatwoprzyswajalne białko. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Mięso z piersi kurczaka zawiera również spore ilości witaminy B3 i B6. Pierwsza z nich bierze udział w wielu reakcjach biochemicznych naszego organizmu i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Druga z nich, witamina B6, wchodzi w skąd enzymów, które odpowiedzialne są za metabolizm białek, tłuszczy i węglowodanów.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować pyszny filet po parysku. Najlepszy filet jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Kotlet drobiowy w jajku i mące warto podać z dodatkiem ugotowanych lub upieczonych ziemniaków oraz z surówką. Przepis na filet po parysku jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać.

Alergeny w filecie po parysku

Lista alergenów dla fileta po parysku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze fileta po parysku

na 100g gotowej potrawy

Filet po parysku to doskonała propozycja na smaczny obiad. Smażone mięso warto ograniczyć na diecie lekkostrawnej, ponieważ jest ciężkostrawne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
193.21
309.14
Białko (g)
18.86
30.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
4.27
6.84
Węglowodany przyswajalne (g)
4.27
6.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
10.60
16.96
Tłuszcze nasycone (g)
2.29
3.67
Tłuszcze nienasycone (g)
8.31
13.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.78
9.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.53
4.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
110.60
176.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina B6 (mg)
0.61
0.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.31
0.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
7.24
11.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.10
35.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
54.63
87.41
Potas (mg)
267.51
428.02
Wapń (mg)
13.46
21.53
Fosfor (mg)
190.34
304.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.94
38.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.86
1.37
Cynk (mg)
0.75
1.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fileta po parysku 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fileta po parysku

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
32.00