Filet po parysku
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Przepis na filet po parysku krok po kroku
Mięso podziel na kotlety, lekko je rozbij i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Do jednego talerza wybij jajka i wymieszaj je przy pomocy widelca z dodatkiem soli obraz pieprzu. Do drugiego talerza wsyp mąkę.
Filety zanurz w mące, jajku i ponownie w mące.
Kotlety smaż na rozgrzanym oleju przez około 5 minut z każdej strony.
Gotowe kotlety po parysku podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat fileta po parysku
Filet po parysku to filet z kurczaka panierowany w jajku oraz mące. Pyszny filet po parysku stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Mięso panierowane warto podać z ugotowanymi ziemniakami oraz z surówką przygotowaną z sezonowych produktów. Prosty przepis na filet po parysku nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, jajka, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
A jak zrobić filet po parysku? Mięso podziel na kotlety, lekko je rozbij i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do jednego talerza wybij jajka i wymieszaj je przy pomocy widelca z dodatkiem soli obraz pieprzu. Do drugiego talerza wsyp mąkę. Filety zanurz w mące, jajku i ponownie w mące. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju przez około 5 minut z każdej strony. Gotowe kotlety po parysku podawaj z ulubionymi dodatkami.
Pierś z kurczaka jest mięsem, które zawiera spore ilości składników odżywczych. Bogate jest w łatwoprzyswajalne białko. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Mięso z piersi kurczaka zawiera również spore ilości witaminy B3 i B6. Pierwsza z nich bierze udział w wielu reakcjach biochemicznych naszego organizmu i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Druga z nich, witamina B6, wchodzi w skąd enzymów, które odpowiedzialne są za metabolizm białek, tłuszczy i węglowodanów.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować pyszny filet po parysku. Najlepszy filet jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Kotlet drobiowy w jajku i mące warto podać z dodatkiem ugotowanych lub upieczonych ziemniaków oraz z surówką. Przepis na filet po parysku jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać.
Alergeny w filecie po parysku
Lista alergenów dla fileta po parysku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze fileta po parysku
Filet po parysku to doskonała propozycja na smaczny obiad. Smażone mięso warto ograniczyć na diecie lekkostrawnej, ponieważ jest ciężkostrawne.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.