Filet indyka z pieczarkami

Opublikowano: 15.09.2021 r., 15:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Filet z indyka z pieczarkami podany jest na białym talerzu.
Filet z indyka z pieczarkami
Filet indyka z pieczarkami to doskonały pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. Danie to doskonale smakuje surówką ze świeżych warzyw. Koniecznie sprawdź nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 50 min
452 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (600 g)
  • Pieczarki 10 sztuk (400 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Masło klarowane (100 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, suszone pomidory z chilli
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, płaskie naczynie z wyższym brzegiem

Przepis na filet indyka z pieczarkami krok po kroku

Filet z indyka dopraw solą, pieprzem, suszonymi pomidorami z chili i sokiem z cytryny.

Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż na maśle klarowanym, dopraw solą i pieprzem. Pieczarki mają odparować i zrobić się złote. Posyp natką pietruszki.

Filet połóż na dno formy na wierzch połóż kawałki masła. Piecz w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez 20 minut.

Wyjmij z piekarnika i na wierzch połóż pieczarki wymieszane ze startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 10 minut.

Gotowe danie podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na filet indyka z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat fileta z indyka z pieczarkami

Filet z indyka z pieczarkami to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Przepis na filet z pieczarkami jest łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby cieszyć się jego smakiem. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania tego dania to: pierś indyka bez skóry, pieczarki, sok z cytryny, sól, pieprz, pomidory suszone z chili, masło klarowane, pietruszka natka, ser żółty.

Jak zrobić filet z indyka z pieczarkami? Na początek przygotuj pieczarki, które ułożysz na wierzch piersi. Pokrój je w plastry i podsmaż na maśle aż odparuje z nich woda i zrobią się złote. Dopraw je solą i pieprzem i posyp natką pietruszki. Filet z indyka dopraw solą i pieprzem oraz suszonymi pomidorami z chili. Wyłóż na dno formy i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut. Zetrzyj ser żółty na tarce i wymieszaj z pieczarkami. Wyjmij filet z piekarnika i na wierzch ułóż pieczarki z serem. Piecz jeszcze przez 10 minut.

Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Jest źródłem witamin z grupy B, selenu i cynku. Selen uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Cynk natomiast ma właściwości wspomagające nasz układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi. Ma również nie bagatelny wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie. Poprawia kondycję naszej skóry, zwiększa jej elastyczność, zapobiega wypadaniu włosów i łamliwości paznokci. Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób, które są na diecie redukcyjnej.

Podsumowując pierś z indyka z pieczarkami to pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Dobry filet z pieczarkami świetnie sprawdzi się w połączeniu z sałatą ze śmietaną oraz świeżo gotowanymi ziemniakami.

Alergeny w filecie indyka z pieczarkami

Lista alergenów dla fileta z indyka z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze fileta z indyka z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Filet z indyka z pieczarkami to danie zawierające dużo białka. Filet z indyka jest źródłem cennych witamin i minerałów. Filet jest mięsem o niskiej zawartości tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
181.15
452.88
Białko (g)
15.35
38.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
1.42
3.55
Węglowodany przyswajalne (g)
1.07
2.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.35
0.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
12.90
32.25
Tłuszcze nasycone (g)
9.07
22.68
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.63
9.08
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.74
1.86
Cholesterol (mg)
64.09
160.23

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
97.29
243.22
Witamina B6 (mg)
0.41
1.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.86
2.15
Witamina C (mg)
2.65
6.63
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.43
Witamina E (mg)
0.29
0.73
Retinol (µg (mcg))
89.55
223.86
Tiamina (mg)
0.05
0.13
Ryboflawina (mg)
0.25
0.63
Niacyna (mg)
5.80
14.51
Foliany (µg (mcg))
13.82
34.55
Beta karoten (µg (mcg))
92.65
231.63

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
160.24
400.61
Potas (mg)
244.83
612.08
Wapń (mg)
113.15
282.86
Fosfor (mg)
193.98
484.96
Magnez (mg)
20.15
50.38
Żelazo (mg)
0.63
1.57
Cynk (mg)
1.29
3.23
Miedź (mg)
0.13
0.32
Szacunkowy indeks glikemiczny fileta z indyka z pieczarkami 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fileta z indyka z pieczarkami

Koszt składników
50.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
600 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
14.40
Za 600 g
Pieczarki
400 g
10 sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Ser żółty
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
50.40