Filet indyka z pieczarkami
- Mięso z piersi indyka bez skóry (600 g)
- Pieczarki - 10 sztuk (400 g)
- Ser żółty (200 g)
- Masło klarowane (100 g)
- Natka pietruszki (20 g)
Przepis na filet indyka z pieczarkami krok po kroku
Filet z indyka dopraw solą, pieprzem, suszonymi pomidorami z chili i sokiem z cytryny.
Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż na maśle klarowanym, dopraw solą i pieprzem. Pieczarki mają odparować i zrobić się złote. Posyp natką pietruszki.
Filet połóż na dno formy na wierzch połóż kawałki masła. Piecz w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez 20 minut.
Wyjmij z piekarnika i na wierzch połóż pieczarki wymieszane ze startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 10 minut.
Gotowe danie podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
-
Zupa pieczarkowa
-
Strogonow
-
Pieczarki faszerowane
-
Kulebiaki
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Makaron z pieczarkami
-
Karkówka po cygańsku
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Risotto z pieczarkami
-
Pilaw
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Mielone z pieczarkami
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zupa strogonow
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Obiad z pieczarkami
Więcej informacji na temat fileta z indyka z pieczarkami
Filet z indyka z pieczarkami to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Przepis na filet z pieczarkami jest łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby cieszyć się jego smakiem. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania tego dania to: pierś indyka bez skóry, pieczarki, sok z cytryny, sól, pieprz, pomidory suszone z chili, masło klarowane, pietruszka natka, ser żółty.
Jak zrobić filet z indyka z pieczarkami? Na początek przygotuj pieczarki, które ułożysz na wierzch piersi. Pokrój je w plastry i podsmaż na maśle aż odparuje z nich woda i zrobią się złote. Dopraw je solą i pieprzem i posyp natką pietruszki. Filet z indyka dopraw solą i pieprzem oraz suszonymi pomidorami z chili. Wyłóż na dno formy i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut. Zetrzyj ser żółty na tarce i wymieszaj z pieczarkami. Wyjmij filet z piekarnika i na wierzch ułóż pieczarki z serem. Piecz jeszcze przez 10 minut.
Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Jest źródłem witamin z grupy B, selenu i cynku. Selen uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Cynk natomiast ma właściwości wspomagające nasz układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi. Ma również nie bagatelny wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie. Poprawia kondycję naszej skóry, zwiększa jej elastyczność, zapobiega wypadaniu włosów i łamliwości paznokci. Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób, które są na diecie redukcyjnej.
Podsumowując pierś z indyka z pieczarkami to pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Dobry filet z pieczarkami świetnie sprawdzi się w połączeniu z sałatą ze śmietaną oraz świeżo gotowanymi ziemniakami.
Alergeny w filecie indyka z pieczarkami
Lista alergenów dla fileta z indyka z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
- Masło klarowane
Wartości odżywcze fileta z indyka z pieczarkami
Filet z indyka z pieczarkami to danie zawierające dużo białka. Filet z indyka jest źródłem cennych witamin i minerałów. Filet jest mięsem o niskiej zawartości tłuszczu.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.