Przepis na fettuccine alfredo krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź.

Masło rozpuść na patelni i dodaj 4 łyżki wody z gotowania makaronu.

Jak maso się rozpuści, dodaj ugotowany makaron, starty parmezan i całość wymieszaj.

Dodaj jeszcze kilka łyżek wody z gotowania makaronu, dopraw solą i pieprzem.

fettuccine alfredo na białym talerzu
fettuccine alfredo
Koszt przygotowania dania
19.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
831 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
26

Fettuccine alfredo - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Fettuccine alfredo

Fettuccine alfredo jest tradycyjnym daniem kuchni włoskiej. Przepis na fettuccine alfredo wymyślił Alfredo di Lelio, właściciel włoskiej restauracji w 1907 roku. Danie przygotował dla swojej żony, która właśnie urodziła mu syna. Chciał, żeby się wzmocniła i nabrała sił, dlatego wymyślił prostą potrawę na bazie makaronu z masłem i parmezanem. Podobno żonie tak zasmakował makaron, że chciała, żeby włączył to danie do menu swojej restauracji.

Jak widać, jest to potrawa z tradycją. Znana we Włoszech od pokoleń. Pomysł na fettuccine alfredo przypadł do gustu nawet znanym gwiazdom kina niemego, Douglasowi Fairbanks i Mary Pickford, którzy podczas miesiąca miodowego skosztowali pierwszy raz tego dania i się zachwycili.

Obecnie znanych jest kilka wariantów fettuccine alfredo. Niektórzy dodają do dania kurczaka, krewetki lub szpinak. Ja pokażę wam, jak wykonać prawdziwe fettuccine alfredo. Jest to danie bardzo szybkie, które możesz przygotować na obiad, gdy masz mało czasu. Potrawa dobra dla zabieganych. Natomiast przypadnie do gustu również dzieciom i osobom, które lubią dania bardziej wykwintne. Jest to najlepszy i najprostszy sposób na makaron.

Do przygotowania fettuccine alfredo potrzebne będą tylko trzy składniki: makaron jajeczny fettuccine, masło, parmezan. Napiszę poniżej krok po kroku jak zrobić fettuccine alfredo, pyszny makaron z kremowym sosem. Kremowy, maślany sos powstaje na skutek wymieszania wody z gotowania makaronu z rozpuszczonym masłem. Ostry parmezan wyraźnie podkręca smak makaronu.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie na patelnię wrzucamy masło, rozpuszczamy. Do masła dodajemy ok. 4 łyżki wody z gotowania makaronu, której zadaniem jest nadanie kremowej konsystencji. Makaron powinien być ugotowany al dente. Odcedzamy i wkładamy go na patelnię do rozpuszczonego masła. Na końcu posypujemy danie parmezanem, dodajemy kilka łyżek wody z gotowania makaronu i całość mieszamy. Możemy danie udekorować natką pietruszki. Polecam wypróbować ten smaczny makaron. Mam nadzieję, że was również ten przepis zachwyci.

Wartości odżywcze Fettuccine alfredo

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny Fettuccine alfredo 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Fettuccine alfredo

Lista alergenów dla Fettuccine alfredo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser parmezan

W przepisie na Fettuccine alfredo nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • makaron fettucine
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania Fettuccine alfredo

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron fettucine
250 g
1 opakowanie
Masło
125 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Ser parmezan
125 g
6.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 3
16.25
Za 125 g
Jak oceniasz przepis na fettuccine alfredo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób