Fettuccine

Opublikowano: 07.04.2022 r., 18:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron fettuccine na talerzu
Fettucine
Fettucine to tradycyjny włoski makaron podawany najczęściej z sosem alfredo. Fettucine to niezbyt szerokie wstążki, które doskonale komponują się z kremowymi sosami. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
1518 kcal
Kcal w porcji
380 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Makaron fettucine (600 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 3 niepełne szklanki (700 g)
  • Masło - 1,5 szklanki (300 g)
  • Ser parmezan (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek, czosnek, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na fettuccine krok po kroku

Rozpuść masło na rozgrzanej patelni.

Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.

Wlej na patelnię śmietanę kremówkę i gotuj chwilę, aż sos odparuje.

Dodaj parmezan, sól, pieprz oraz posiekany szczypior i rozmaryn, wymieszaj.

Zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli i makaron.

Gotuj przez 4 minuty.

Odcedź makaron i dodaj do niego sos.

Wymieszaj i przełóż do głębokich talerzy.

Jak oceniasz przepis na fettuccine
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,6% osób

Więcej informacji na temat fettuccine

Fettucine to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Domowe fettucine jest bardzo łatwe do zrobienia, więc nie musisz kupować gotowego makaronu. Dobrym pomysłem jest także kupienie świeżego makaronu dostępnego w wielu sklepach wielkopowierzchniowych. Pomysł na makaron jest idealny na obiad dla całej rodziny. Można go wzbogacać ulubionymi dodatkami, takimi jak warzywa czy mięso. Przepis na fettucine jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron fettucine, czosnek, masło, parmezan, śmietana kremówka, rozmaryn, sól, pieprz, szczypior.

Jak zrobić fettucine? Rozpuść masło na rozgrzanej patelni. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż. Wlej na patelnię śmietanę kremówkę i gotuj chwilę, aż sos odparuje. Dodaj parmezan, sól, pieprz oraz posiekany szczypior i rozmaryn, wymieszaj. Zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli i makaron. Gotuj przez 4 minuty. Odcedź makaron i dodaj do niego sos. Wymieszaj i przełóż do głębokich talerzy.

Masło zawarte w sosie zawiera duże ilości witaminy D, która u dzieci pomaga budować kości, a u dorosłych zapobiega osteoporozie. Śmietana natomiast to źródło łatwo przyswajalnego tłuszczu mlecznego, wapnia, fosforu, witamin z grupy B, witaminy A. Jest więc też dużo dobrego w tym słodkim sosie karmelowym, któremu ciężko się oprzeć. Parmezan jest serem Włoskiego pochodzenia. Należy do produktów z mleka krowiego. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek.

Podsumowując makaron z sosem alfredo jest kremowy i aromatyczny. Doskonale sprawdzi się na obiad oraz kolację w gronie znajomych. Szybkie danie należy przygotować bezpośrednio przed podaniem. Łatwe dania kuchni włoskiej polegają na prostych, lecz dobrych jakościowo składnikach. Kuchnia włoska jest lubiana na całym świecie, lecz bardzo łatwo ponieść klęskę podczas przygotowywania potraw. Wystarczy użyć złej jakości produktów.

Alergeny w fettuccine

Lista alergenów dla fettuccine przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron fettucine
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron fettucine
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze fettuccine

na 100g gotowej potrawy

Fettucine to domowy makaron zawierający dużą ilość kalorii. Tego typu potraw nie powinny spożywać osoby na diecie redukcyjnej oraz z podwyższonym stężeniem cholesterolu. Makaron zawiera dużą ilość węglowodanów prostych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kcal)
399.53
1518.20
Białko (g)
11.65
44.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany (g)
21.00
79.79

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz (g)
29.57
112.38
Tłuszcze nasycone (g)
22.92
87.10
Tłuszcze nienasycone (g)
6.65
25.28

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód (mg)
208.27
791.44
Szacunkowy indeks glikemiczny fettuccine 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fettuccine

Koszt składników
163.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron fettucine
600 g
34.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
81.60
Za 600 g
Śmietanka kremowa 30%
700 g
3 niepełne szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 4
10.50
Za 700 g
Masło
300 g
1,5 szklanki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Ser parmezan
300 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 6
39.00
Za 300 g
Koszt składników
163.00