Przepis na feijoadę krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, papryczka chilli świeża, kolendra świeża
To będzie niezbędne
garnek, blender, pojemnik blendera

Mięso pokrój w mniejsze części. Papryki, cebule i przyprawy dodaj do naczynia blendera, wlej 2-3 łyżki oliwy i zblenduj na gładki mus.

Pokrojone mięso obtocz w paście warzywnej i wrzuć do dużego garnka z oliwą rozgrzaną na dnie.

Podsmażaj mięso kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj kolendrę i całość zalej gorącą wodą, aż przykryje wszystkie składniki w garnku. Gotuj ok. 40 minut.

Dodaj czerwoną fasolę, wymieszaj i gotuj kolejne 30-40 minut.

Podawaj z ryżem.

feijoada
feijoada
Koszt przygotowania dania
80.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
795 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
20

Feijoada - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o Feijoadzie

Feijoada to jedna z klasycznych, tradycyjnych, bardzo popularnych dań charakterystycznych dla kuchni brazylijskiej. Brazylijska feijoada to gulasz przygototwywany najczęściej z czarnej, ewentualnie czerwonej lub brązowej fasoli. Ta potrawa brazylijska z fasoli uznawana jest za tamtejszą potrawę narodową - będąc w Brazylii wręcz obowiązkiem jest jej spróbowanie. Oprócz fasoli, składniki z których się składa to także krewetki, suszone mięso, wędzone kiełbaski, ozory, wieprzowe nogi i uszy. Jest to więc bardzo mięsna potrawa. Brazylijska fasola nie może powstać bez dużej ilości przypraw, głównie goździków, liści laurowych, cebuli, czosnku i pieprzu. Feijoada podawana jest najczęściej z ryżem i dodatkową porcją wołowiny. W dobrym restauracjach serwowana jest w towarzystwie pikantnego sosu pieprzowego oraz tzw. farofą, czyli zasmażaną mąką z manioku. Można powiedzieć, że brazylijska feijoada jest południowoamerykańską wersją dobrze znanych nam gulaszów mięsnych, na przykład wołowych. Jest jednak zdecydowanie bardziej mięsna i zawiera wiele składników, które w naszej kuchni nie są na co dzień spożywane. Samo przygotowanie tego brazylijskiego rarytasu nie jest trudne, skomplikowane, ani wyjątkowo czasochłonne, jednak warto zaplanować to wcześniej, aby mieć czas na zakupienie wszystkich niezbędnych składników, które nie zawsze będą dostępne w większości sklepów w których na co dzień robi się codzienne zakupy spożywcze. Przepis na feijoadę to propozycja przede wszystkim dla osób, które nie boją się eksperymentów w kuchni, które lubią bardzo mięsne, wyraziste, potrawy. Zdecydowanie nie jest to posiłek lekkostrawny i nie da się go przygotować w wersji wegetariańskiej czy wegańskiej. O brazylijskiej feijoadzie mówi się, że albo się ją kocha, albo nienawidzi i zdecydowanie jest w tym mnóstwo prawdy. Jeśli poszukujesz kulinarnych wyzwań i marzy Ci się odrobina Brazylijskiego klimatu w twojej kuchni nasz przepis będzie dla Ciebie świetną wskazówką i inspiracja.

Wartości odżywcze Feijoady

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
176.75 kcal
795.39 kcal
Białko
9.89 g
44.52 g
Fenyloalanina
0.35 mg
1.59 mg
Brak danych dla: boczek wieprzowy bez kości, papryka czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany w feijoadzie

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
4.40 g
19.80 g
Węglowodany przyswajalne
2.87 g
12.93 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.53 g
6.87 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
13.41 g
60.36 g
Tłuszcze nasycone
5.34 g
24.02 g
Tłuszcze nienasycone
8.08 g
36.34 g
Tłuszcze jednonasycone
6.31 g
28.40 g
Tłuszcze wielonasycone
1.76 g
7.94 g
Tłuszcze trans
0.07 g
0.31 g
Brak danych dla: ogon wieprzowy, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
34.28 mg
154.26 mg

Witaminy w przepisie na feijoadę

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A
24.49 µg (mcg)
110.21 µg (mcg)
Witamina B6
0.18 mg
0.83 mg
Witamina B12
0.47 µg (mcg)
2.11 µg (mcg)
Witamina C
34.14 mg
153.61 mg
Witamina D
0.17 µg (mcg)
0.75 µg (mcg)
Brak danych dla: ogon wieprzowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.83 mg
3.74 mg
Brak danych dla: ogon wieprzowy.
czytaj dalej
Retinol
3.63 µg (mcg)
16.32 µg (mcg)
Tiamina
0.10 mg
0.46 mg
Ryboflawina
0.09 mg
0.40 mg
Niacyna
2.15 mg
9.66 mg
Foliany
15.96 µg (mcg)
71.84 µg (mcg)
Brak danych dla: żeberka wołowe.
czytaj dalej
Beta karoten
220.54 µg (mcg)
992.43 µg (mcg)
Brak danych dla: ogon wieprzowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na feijoadę

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
213.76 mg
961.93 mg
Potas
252.54 mg
1136.43 mg
Wapń
16.32 mg
73.44 mg
Fosfor
101.59 mg
457.18 mg
Magnez
16.18 mg
72.83 mg
Żelazo
1.02 mg
4.57 mg
Cynk
1.48 mg
6.65 mg
Miedź
0.07 mg
0.33 mg
Mangan
0.07 mg
0.30 mg
Brak danych dla: papryka czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Feijoady 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Feijoadzie

Lista alergenów dla Feijoady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na Feijoadę

Cena przygotowania Feijoady

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wołowe
500 g
50.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
50.00
Za 500 g
Ogon wieprzowy
200 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Kiełbasa domowa
300 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Boczek wieprzowy bez kości
150 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 150 g
Papryka zielona
240 g
1 sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 240 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Papryka zielona
240 g
1 sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 240 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Czarna fasola z puszki
300 g
3.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.48
Za 300 g
Koszt składników
116.80
Jak oceniasz przepis na feijoadę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób