Faworki Thermomix
- Olej rzepakowy (500 ml)
- Śmietana 18% - kwaśna (100 g)
- Spirytus (25 ml)
- Masło (20 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 550 (250 g)
Przepis na faworki z thermomixa krok po kroku
W naczyniu Thermomixa umieść mąkę, żółtka, masło, spirytus, śmietanę i szczyptę soli.
Wyrabiaj przez 1 minutę 30 sekund / Interwał.
Gotowe ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na grubość około 1-2 mm.
Pokrój na pasy szerokości 3 cm, długości około 12 cm. Na środku każdego pasa zrób nacięcie długości 3 cm. Przez nacięcie przeciągnij koniec pasa, obracając go w drugą stronę.
W garnku rozgrzej olej. Smaż faworki z obu stron. Odsącz na ręczniku papierowym.
Podawaj posypane cukrem pudrem.
-
Faworki
-
Faworki na piwie
-
Faworki drożdżowe
-
Faworki z piekarnika
-
Mrowisko ciasto
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Faworki z karpia
-
Chrusty drożdżowe
-
Ciasto na faworki
-
Faworki bez śmietany
-
Faworki puszyste
-
Faworki na kefirze
-
Wegańskie faworki
-
Szybkie faworki
-
Faworki z mascarpone
-
Faworki bez bicia
-
Kruche faworki
-
Lane chrusty
-
Faworki
Więcej informacji na temat faworków z thermomixa
Jeśli tłusty czwartek nie może obejść się bez chrustów to faworki Thermomix będą szybkim i smacznym rozwiązaniem. Te pyszne, chrupiące ciasteczka, podane z cukrem pudrem będą idealnym deserem.
Faworki są polskim odkryciem. Jak podaje legendy powstały przez przypadek w poznańskiej piekarni Fawor. Stąd też pochodzi ich nazwa. Jeden z cukierników omyłkowo wrzucił pasek ciasta na pączki do gorącego oleju. Po otrzymanej reprymendzie od starszego cukiernika posypał cukrem usmażone ciasto i spróbował. W podobnym zachwycie był ów szef. I tak faworki podbiły całą Polskę. Z czasem zmodyfikowano ciasto na faworki, przez co stały się lżejsze i bardziej chrupiące.
Faworki spotkamy pod nazwą chrusty lub chruściki. Ze względu na swoją historię nazywano je również kreplami, co oznacza pączki. Przygotowuje się je głównie w okresie karnawału, a szczególnie na Tłusty Czwartek lub ostatki.
Nasz przepis na faworki z Thermomixa możesz zrobić w dowolnym momencie. Szczególnie że jest on bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Tylko kilka chwil wystarczy i będziesz mógł podać dobre, chrupiące faworki. Do wykonania faworków potrzebna będzie śmietana, odrobina masła, żółtka, spirytus i mąką. Jeśli nie posiadasz spirytusu, możesz użyć octu spirytusowego. Dodanie tego składnika ma spulchnić ciasto i zapobiec nadmiernemu wchłonięciu tłuszczu.
Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu Thermomixa. Wyrabiaj ciasto przez 1,5 minuty z użyciem funkcji Interwał. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, możesz dodać jeszcze odrobinę mąki. Następnie gotowe ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek grubości 1-2 mm i najlepiej o prostokątnym kształcie- to ułatwi krojenie. Teraz całość podziel na pasy o szerokości 3 cm i długości około 12 cm. W środku każdego pasa zrób nacięcie o długości około 3 cm. Przez nacięcie przeciągnij koniec pasa i wywiń go na drugą stronę. Tak przygotowane faworki smaż w oleju z obu stron, aż ładnie się zarumienią.
Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić faworki w Thermomixie. Sam widzisz, że to szybki i prosty przepis. Tak przygotowane tradycyjne faworki to świetny pomysł na deser nie tylko dla dzieci i nie tylko podczas karnawału.
Alergeny w faworkach z thermomixa
Lista alergenów dla faworków z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
Wartości odżywcze faworków z thermomixa
Dodatek spirytusu lub octu zmniejszy wchłanianie tłuszczu przez ciasto podczas smażenia.
Energia i białka
(17g)
Węglowodany
(17g)
Tłuszcze
(17g)
Składniki mineralne
(17g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.