Faworki drożdżowe

Opublikowano: 09.02.2022 r., 9:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodkie, chrupiące faworki na talerzu.
Faworki drożdżowe
Faworki drożdżowe to świetna propozycja na pyszny słodki dodatek do kawy i herbaty. Faworki na bazie ciasta drożdżowego najlepiej przygotować bezpośrednio przed podaniem.
Przygotowanie 140 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 20 min
348 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (700 g)
  • Drożdże świeże (20 g)
  • Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (240 ml)
  • Masło - pół kostki (100 g)
  • Wódka - 1 kieliszek (40 ml)
  • Cukier puder (140 g)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na faworki drożdżowe krok po kroku

W ciepłym mleku rozpuść drożdże i łyżkę cukru.

Odstaw na 10 minut.

Do miski przesiej mąkę pszenną, wlej zaczyn drożdżowy, dodaj jajka.

Rozpuść masło i dodaj do ciasta, wlej kieliszek wódki i zagnieć gładkie ciasto.

Odstaw je pod przykryciem na około 2 godziny.

Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 1-2 cm.

Nożem pokrój ciasto na prostokątne paski.

Każdy kawałek ciasta natnij nożem na środku.

Przepleć ciasto przez wykonany otwór.

W garnku rozgrzej olej do temperatury około 170 stopni C.

Kontroluj ją przez cały czas smażenia ciasta za pomocą termometru cukierniczego.

Faworki umieszczaj partiami w rozgrzanym oleju.

Smaż przez 5-6 minut, aż będą rumiane.

Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na faworki drożdżowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat faworków drożdżowych

Faworki drożdżowe to bardzo dobry pomysł na smaczne ciasta do kawy i herbaty. Faworki sprawdzą się na karnawał jako zamiennik pączków, dla osób, które nie przepadają za dodatkiem dżemu w wypiekach. Ciasto na faworki drożdżowe bardzo przypomina ciasto na pączki. Przepis na faworki drożdżowe jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je usmażyć. Do zrobienia faworków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, mleko, cukier, jajka, wódka, masło, olej rzepakowy, cukier puder.

Jak zrobić faworki drożdżowe? W ciepłym mleku rozpuść drożdże i łyżkę cukru. Odstaw na 10 minut. Do miski przesiej mąkę pszenną, wlej zaczyn drożdżowy, dodaj jajka. Rozpuść masło i dodaj do ciasta. Wlej kieliszek wódki i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem na około 2 godziny. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 1-2 cm. Nożem pokrój ciasto na prostokątne paski. Każdy kawałek ciasta natnij nożem na środku. Przepleć ciasto przez wykonany otwór. W garnku rozgrzej olej do temperatury około 170 stopni. Kontroluj ją przez cały czas smażenia ciasta za pomocą termometru cukierniczego. Faworki umieszczaj partiami w rozgrzanym oleju. Smaż przez 5-6 minut, aż będą rumiane. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.

Ciasto drożdżowe jest bogate w witaminy z grupy B. Jest też źródłem mikroelementów takich jak magnez, potas, fosfor czy żelazo. Witaminy z grupy B odpowiadają za tempo naszego metabolizmu oraz za produkcję komórek morfotycznych krwi. Ciasto drożdżowe jest ciastem niskokalorycznym i uważane jest za jedno z najzdrowszych rodzajów ciasta. Smażenie na głębokim oleju powoduje, że ciasto nie nasiąka tłuszczem, warunkiem do tego jest jednak odpowiednia temperatura, jeśli olej będzie zimny, ciasto będzie chłonęło tłuszcz jak gąbka.

Podsumowując pyszne faworki są dobre jako deser podane z dodatkiem kawy lub herbaty. Ciekawym dodatkiem jest także kakao z mlekiem. Faworki powinniśmy spożyć tego samego dnia, gdyż ciasto drożdżowe szybko traci swoją świeżość.

Alergeny w faworkach drożdżowych

Lista alergenów dla faworków drożdżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło

Wartości odżywcze faworków drożdżowych

na 100g gotowej potrawy

Faworki drożdżowe to słodki domowy wyrób niezawierający konserwantów i sztucznych dodatków do żywności. Faworki są dość kaloryczne i nie powinny ich spożywać osoby na diecie redukcyjnej. Faworki nie są odpowiednim deserem dla diabetyków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
581.28
348.77
Białko (g)
4.89
2.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
30.27
18.16
Węglowodany przyswajalne (g)
30.20
18.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
48.71
29.22
Tłuszcze nasycone (g)
6.29
3.78
Tłuszcze nienasycone (g)
42.41
25.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
5.87
3.52
Potas (mg)
61.82
37.09
Wapń (mg)
20.25
12.15
Żelazo (mg)
1.75
1.05
Szacunkowy indeks glikemiczny faworków drożdżowych 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania faworków drożdżowych

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
700 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 700 g
Drożdże świeże
20 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Mleko 3,2%
240 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 240 ml
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Wódka
40 ml
1 kieliszek
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 ml
Cukier puder
140 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 140 g
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Koszt składników
48.00