Faworki drożdżowe
- Mąka pszenna typ 500 (700 g)
- Drożdże świeże (20 g)
- Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (240 ml)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Wódka - 1 kieliszek (40 ml)
- Cukier puder (140 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
Przepis na faworki drożdżowe krok po kroku
W ciepłym mleku rozpuść drożdże i łyżkę cukru.
Odstaw na 10 minut.
Do miski przesiej mąkę pszenną, wlej zaczyn drożdżowy, dodaj jajka.
Rozpuść masło i dodaj do ciasta, wlej kieliszek wódki i zagnieć gładkie ciasto.
Odstaw je pod przykryciem na około 2 godziny.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 1-2 cm.
Nożem pokrój ciasto na prostokątne paski.
Każdy kawałek ciasta natnij nożem na środku.
Przepleć ciasto przez wykonany otwór.
W garnku rozgrzej olej do temperatury około 170 stopni C.
Kontroluj ją przez cały czas smażenia ciasta za pomocą termometru cukierniczego.
Faworki umieszczaj partiami w rozgrzanym oleju.
Smaż przez 5-6 minut, aż będą rumiane.
Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.
-
Faworki
-
Faworki na piwie
-
Faworki z piekarnika
-
Mrowisko ciasto
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Faworki Thermomix
-
Faworki z karpia
-
Chrusty drożdżowe
-
Ciasto na faworki
-
Faworki bez śmietany
-
Faworki puszyste
-
Faworki na kefirze
-
Wegańskie faworki
-
Szybkie faworki
-
Faworki z mascarpone
-
Faworki bez bicia
-
Kruche faworki
-
Lane chrusty
-
Faworki
Więcej informacji na temat faworków drożdżowych
Faworki drożdżowe to bardzo dobry pomysł na smaczne ciasta do kawy i herbaty. Faworki sprawdzą się na karnawał jako zamiennik pączków, dla osób, które nie przepadają za dodatkiem dżemu w wypiekach. Ciasto na faworki drożdżowe bardzo przypomina ciasto na pączki. Przepis na faworki drożdżowe jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je usmażyć. Do zrobienia faworków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, mleko, cukier, jajka, wódka, masło, olej rzepakowy, cukier puder.
Jak zrobić faworki drożdżowe? W ciepłym mleku rozpuść drożdże i łyżkę cukru. Odstaw na 10 minut. Do miski przesiej mąkę pszenną, wlej zaczyn drożdżowy, dodaj jajka. Rozpuść masło i dodaj do ciasta. Wlej kieliszek wódki i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem na około 2 godziny. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 1-2 cm. Nożem pokrój ciasto na prostokątne paski. Każdy kawałek ciasta natnij nożem na środku. Przepleć ciasto przez wykonany otwór. W garnku rozgrzej olej do temperatury około 170 stopni. Kontroluj ją przez cały czas smażenia ciasta za pomocą termometru cukierniczego. Faworki umieszczaj partiami w rozgrzanym oleju. Smaż przez 5-6 minut, aż będą rumiane. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe jest bogate w witaminy z grupy B. Jest też źródłem mikroelementów takich jak magnez, potas, fosfor czy żelazo. Witaminy z grupy B odpowiadają za tempo naszego metabolizmu oraz za produkcję komórek morfotycznych krwi. Ciasto drożdżowe jest ciastem niskokalorycznym i uważane jest za jedno z najzdrowszych rodzajów ciasta. Smażenie na głębokim oleju powoduje, że ciasto nie nasiąka tłuszczem, warunkiem do tego jest jednak odpowiednia temperatura, jeśli olej będzie zimny, ciasto będzie chłonęło tłuszcz jak gąbka.
Podsumowując pyszne faworki są dobre jako deser podane z dodatkiem kawy lub herbaty. Ciekawym dodatkiem jest także kakao z mlekiem. Faworki powinniśmy spożyć tego samego dnia, gdyż ciasto drożdżowe szybko traci swoją świeżość.
Alergeny w faworkach drożdżowych
Lista alergenów dla faworków drożdżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
Wartości odżywcze faworków drożdżowych
Faworki drożdżowe to słodki domowy wyrób niezawierający konserwantów i sztucznych dodatków do żywności. Faworki są dość kaloryczne i nie powinny ich spożywać osoby na diecie redukcyjnej. Faworki nie są odpowiednim deserem dla diabetyków.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.