Faworki bezglutenowe

Opublikowano: 06.06.2023 r., 18:50 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
bezglutenowe chrupiące faworki na talerzu
Faworki bezglutenowe
Poznaj przepis na pyszne faworki bezglutenowe idealne na sylwestrową imprezę.
Przygotowanie 70 min
31 kcal
Kcal w porcji
10 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 50 porcji
  • Mąka bezglutenowa - 2 szklanki (250 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 1 łyżka (10 g)
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, stolnica

Przepis na faworki bezglutenowe krok po kroku

Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj żółtka, śmietanę, ocet i cukier.

Ręcznie wyrabiaj ciasto i uformuj gładką kulę.

Rozwałkuj na cienki placek, podsypując lekko mąką.

Wykrawaj prostokąty o wymiarach ok. 10 na 5 cm.

Każdy prostokąt natnij na środku i koniec prostokąta przeciągnij przez środek.

Faworki smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż będą złociste.

Jak oceniasz przepis na faworki bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat faworków bezglutenowych

Faworki, nazywane też chruścikami lub kreplami to słodkie ciasteczka charakterystyczne dla kuchni polskiej, litewskiej i niemieckiej. Mają charakterystyczny kształt kokardki. Najczęściej spożywane są w Sylwestra, podczas karnawału, z okazji tłustego czwartku lub ostatków. Tradycyjnie wyrabiane są z ciasta z mąki pszennej, śmietany oraz jaj, smażone w głębokim tłuszczu i podawane po obfitym posypaniu cukrem pudrem. Szukasz sposobu na to, aby przygotować pyszne faworki bezglutenowe? Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, dzięki któremu będziesz mógł/mogła cieszyć się ich smakiem, nawet jeśli stosujesz dietę bez glutenu. Jak zrobić faworki bezglutenowe na święta? Nie różni się to znacząco od przygotowywania tradycyjnych faworków. Główną różnicą jest mąka. Mąkę pszenną należy zastąpić mieszanką mąk bezglutenowych. Pozostałe składniki są niezmienne – potrzebujesz żółtek jaj, śmietany, octu oraz cukru. Cukier warto natomiast zastąpić ksylitolem lub erytrytolem. Przepis na faworki bezglutenowe jest bardzo prosty, a najtrudniejszym elementem jest ich zawijanie do odpowiednich kształtów. Nie przejmuj się, jeśli nie uda Ci się to idealnie. Nawet źle zawinięte faworki będą dobre i smaczne. To pyszne, charakterystyczne ciasteczka, które sprawdzą się dla dorosłych i dla dzieci. Niestety są stosunkowo kaloryczne, dlatego pamiętaj, aby nie przesadzać z ich ilością. Oczywiście od czasu do czasu, z okazji Świąt czy sylwestra, śmiało możesz sobie na nie pozwolić. Jednak wysoka kaloryczność, przy jednocześnie niskiej wartości odżywczej sprawia, że trudno nazwać je produktem wartościowym. Zastanawiasz się jak zrobić faworki bezglutenowe, aby były równie pyszne co te tradycyjne? Ten przepis jest dla Ciebie. Koniecznie go wypróbuj.

Alergeny w faworkach bezglutenowych

Lista alergenów dla faworków bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy

Wartości odżywcze faworków bezglutenowych

na 100g gotowej potrawy

Przed podaniem odsącz nadmiar tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(10g)
Energia (kcal)
318.34
31.83
Białko (g)
10.62
1.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(10g)
Węglowodany (g)
36.83
3.68
Węglowodany przyswajalne (g)
33.58
3.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.25
0.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(10g)
Tłuszcz (g)
14.61
1.46
Tłuszcze nasycone (g)
7.34
0.73
Tłuszcze nienasycone (g)
7.27
0.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.69
0.47
Brak danych dla: ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.58
0.26
Brak danych dla: ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
191.30
19.13

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(10g)
Witamina A (µg (mcg))
98.16
9.82
Witamina B6 (mg)
0.13
0.01
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
0.04
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.27
0.03
Witamina D (µg (mcg))
0.86
0.09
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.53
0.05
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
95.66
9.57
Tiamina (mg)
0.38
0.04
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.02
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.77
0.08
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
41.16
4.12
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
21.58
2.16

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(10g)
Sód (mg)
26.58
2.66
Potas (mg)
241.90
24.19
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
78.58
7.86
Fosfor (mg)
311.36
31.14
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
75.90
7.59
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.46
0.25
Cynk (mg)
2.07
0.21
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.24
0.02
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny faworków bezglutenowych 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania faworków bezglutenowych

Koszt składników
46.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka bezglutenowa
250 g
2 szklanki
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 250 g
Śmietana 18%
150 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
10 g
1 łyżka
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Ocet jabłkowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 10 ml
Koszt składników
46.20