Faworki bezglutenowe
- Mąka bezglutenowa - 2 szklanki (250 g)
- Śmietana 18% (150 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 1 łyżka (10 g)
- Ocet jabłkowy - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na faworki bezglutenowe krok po kroku
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj żółtka, śmietanę, ocet i cukier.
Ręcznie wyrabiaj ciasto i uformuj gładką kulę.
Rozwałkuj na cienki placek, podsypując lekko mąką.
Wykrawaj prostokąty o wymiarach ok. 10 na 5 cm.
Każdy prostokąt natnij na środku i koniec prostokąta przeciągnij przez środek.
Faworki smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż będą złociste.
-
Sałatka gyros
-
Ciasto marchewkowe
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Ciasto drożdżowe
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Lawasz
-
Ciasto z jabłkami
-
Churros
-
Muffinki czekoladowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Pieczarki faszerowane
-
Muffiny bananowe
-
Koreczki
-
Pomidory z mozzarellą
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Przekąski na sylwestra
Więcej informacji na temat faworków bezglutenowych
Faworki, nazywane też chruścikami lub kreplami to słodkie ciasteczka charakterystyczne dla kuchni polskiej, litewskiej i niemieckiej. Mają charakterystyczny kształt kokardki. Najczęściej spożywane są w Sylwestra, podczas karnawału, z okazji tłustego czwartku lub ostatków. Tradycyjnie wyrabiane są z ciasta z mąki pszennej, śmietany oraz jaj, smażone w głębokim tłuszczu i podawane po obfitym posypaniu cukrem pudrem. Szukasz sposobu na to, aby przygotować pyszne faworki bezglutenowe? Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, dzięki któremu będziesz mógł/mogła cieszyć się ich smakiem, nawet jeśli stosujesz dietę bez glutenu. Jak zrobić faworki bezglutenowe na święta? Nie różni się to znacząco od przygotowywania tradycyjnych faworków. Główną różnicą jest mąka. Mąkę pszenną należy zastąpić mieszanką mąk bezglutenowych. Pozostałe składniki są niezmienne – potrzebujesz żółtek jaj, śmietany, octu oraz cukru. Cukier warto natomiast zastąpić ksylitolem lub erytrytolem. Przepis na faworki bezglutenowe jest bardzo prosty, a najtrudniejszym elementem jest ich zawijanie do odpowiednich kształtów. Nie przejmuj się, jeśli nie uda Ci się to idealnie. Nawet źle zawinięte faworki będą dobre i smaczne. To pyszne, charakterystyczne ciasteczka, które sprawdzą się dla dorosłych i dla dzieci. Niestety są stosunkowo kaloryczne, dlatego pamiętaj, aby nie przesadzać z ich ilością. Oczywiście od czasu do czasu, z okazji Świąt czy sylwestra, śmiało możesz sobie na nie pozwolić. Jednak wysoka kaloryczność, przy jednocześnie niskiej wartości odżywczej sprawia, że trudno nazwać je produktem wartościowym. Zastanawiasz się jak zrobić faworki bezglutenowe, aby były równie pyszne co te tradycyjne? Ten przepis jest dla Ciebie. Koniecznie go wypróbuj.
Alergeny w faworkach bezglutenowych
Lista alergenów dla faworków bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy
Wartości odżywcze faworków bezglutenowych
Przed podaniem odsącz nadmiar tłuszczu.
Energia i białka
(10g)
Węglowodany
(10g)
Tłuszcze
(10g)
Witaminy
(10g)
Składniki mineralne
(10g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.