Fattoush

Opublikowano: 22.05.2023 r., 6:50 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa sałatka Fattoush na talerzu
Fattoush
Fattoush to niezwykle smaczna i prosta sałatka, która wywodzi się z kuchni libańskiej. Jej głównym składnikiem jest pieczywo, a także dowolne świeże warzywa.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
636 kcal
Kcal w porcji
593 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Chlebek pita (140 g)
  • Pomidor (240 g)
  • Cebula (100 g)
  • Ogórek (70 g)
  • Rzodkiewka (45 g)
  • Papryka zielona (240 g)
  • Sałata rzymska (200 g)
  • Mięta (15 g)
  • Natka pietruszki (30 g)
  • Oliwa z oliwek (75 ml)
  • Sok z cytryny (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sumak
Sprzęt kuchenny
patelnia grillowa, duża miska, miseczka

Przepis na fattoush krok po kroku

Chlebek pokrój w kostkę i podgrzej na suchej, nagrzanej patelni.

Ogórka, cebulę, rzodkiewki, pomidory i paprykę umyj i pokrój w grubszą kostkę.

Sałatę umyj i poszatkuj, ułóż na dnie naczynia. Wyłóż na nią pozostałe warzywa i pitę.

Natkę i miętę dobrze poszatkuj. Wrzuć do miseczki.

Dodaj oliwę i sok z cytryny.

Dorzuć obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodaj szczyptę soli, 1/3 łyżeczki pieprzu i płaską łyżeczkę sumaku. Całość wymieszaj i polej sałatkę.

Jak oceniasz przepis na fattoush
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 73,2% osób

Więcej informacji na temat fattoush

Fattoush to niezwykle smaczna i prosta sałatka, która wywodzi się z kuchni libańskiej. Jej głównym składnikiem jest pieczywo, a także dowolne świeże warzywa.

Przepis na fattoush to doskonały pomysł na proste danie, które sprawdzi się na co dzień. Dowiesz się z niego jak się robi smaczną i szybką sałatkę. Kuchnia libańska nie jest popularna w Polsce, jednak warto po nią sięgnąć, ze względu na dużą prostotę i smak. Ta sałatka jest najprostszą opcją, by spróbować tradycyjnej kuchni libańskiej w naprawdę ciekawej i łatwej odsłonie. Do sałatki dobrze jest dodać sumak. To przyprawa, która zwykle kojarzy się z daniami arabskimi. Kwaskowaty i nieco cierpki dodaje daniom charakterystycznego posmaku. Jest głównym składnikiem popularnej mieszanki przypraw zaatar, więc w ostateczności można go nią zamienić.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić fattoush , by powstała pyszna i szybka sałatka, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To tradycyjne danie, które jest niezwykle proste w przygotowaniu. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz w każdym sklepie. Sałatka fattoush zwykle przygotowywana jest z dodatkiem podsmażonej pity lub khubz. Jednak w polskiej wersji można też sięgnąć po klasyczny chleb. Do tej sałatki świetnie sprawdza się nieco czerstwe pieczywo. Taki chleb lub bułka doskonale sprawdza się z dodatkiem świeżych warzyw. Możesz do niej dodać dowolnych ulubionych warzyw. Zwykle podaje się ją z soczystymi pomidorami i chrupiącą rzodkiewką. Świetnie sprawdzi się również cieciorka, to doskonała opcja, jeśli chce się zadbać o odpowiednią ilość białka w menu. Jest bardzo lekka, orzeźwiająca, idealna na lato i upały. Jak w przypadku większości tego typu dań, nie ma na nią jednego słusznego przepisu i każda gospodyni robi ją po swojemu. Najważniejsze w tej sałatce są dwie rzeczy – sumak, którego nie da się niczym zastąpić i podpieczony na chrupko chlebek pita. W niektórych wersjach można spotkać się również z chlebkiem smażonym na głębokim oleju, jednak nie jest to opcja zbyt zdrowa, więc warto jednak sięgać po opiekane pieczywo.

Alergeny w fattoush

Lista alergenów dla fattoush przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • chlebek pita

W przepisie na fattoush nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sumak
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze fattoush

na 100g gotowej potrawy

To zbilansowana i zdrowa opcja na posiłek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(593g)
Energia (kcal)
107.30
636.29
Białko (g)
1.97
11.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(593g)
Węglowodany (g)
10.74
63.69
Węglowodany przyswajalne (g)
9.10
53.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.64
9.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(593g)
Tłuszcz (g)
6.66
39.47
Tłuszcze nasycone (g)
1.22
7.26
Tłuszcze nienasycone (g)
5.43
32.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.65
27.60
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.78
4.61
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: chlebek pita, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(593g)
Witamina A (µg (mcg))
99.38
589.30
Witamina B6 (mg)
0.08
0.49
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
25.77
152.82
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: chlebek pita.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.05
6.21
Brak danych dla: chlebek pita, mięta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.45
Ryboflawina (mg)
0.05
0.28
Niacyna (mg)
0.61
3.63
Foliany (µg (mcg))
39.47
234.07
Beta karoten (µg (mcg))
1147.22
6802.99
Brak danych dla: chlebek pita, mięta.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(593g)
Sód (mg)
70.33
417.05
Potas (mg)
195.57
1159.75
Wapń (mg)
31.88
189.03
Fosfor (mg)
33.88
200.89
Magnez (mg)
14.27
84.62
Żelazo (mg)
0.77
4.58
Cynk (mg)
0.29
1.70
Miedź (mg)
0.07
0.43
Szacunkowy indeks glikemiczny fattoush 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fattoush

Koszt składników
64.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chlebek pita
140 g
10.00
Za 265,0 g
Liczba opakowań 1
5.28
Za 140 g
Pomidor
240 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
3.20
Za 240 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ogórek
70 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Rzodkiewka
45 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 45 g
Papryka zielona
240 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 240 g
Sałata rzymska
200 g
5.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 200 g
Mięta
15 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Oliwa z oliwek
75 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 75 ml
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
64.00