Fattoush
- Chlebek pita (140 g)
- Pomidor (240 g)
- Cebula (100 g)
- Ogórek (70 g)
- Rzodkiewka (45 g)
- Papryka zielona (240 g)
- Sałata rzymska (200 g)
- Mięta (15 g)
- Natka pietruszki (30 g)
- Oliwa z oliwek (75 ml)
- Sok z cytryny (20 ml)
- Czosnek (10 g)
Przepis na fattoush krok po kroku
Chlebek pokrój w kostkę i podgrzej na suchej, nagrzanej patelni.
Ogórka, cebulę, rzodkiewki, pomidory i paprykę umyj i pokrój w grubszą kostkę.
Sałatę umyj i poszatkuj, ułóż na dnie naczynia. Wyłóż na nią pozostałe warzywa i pitę.
Natkę i miętę dobrze poszatkuj. Wrzuć do miseczki.
Dodaj oliwę i sok z cytryny.
Dorzuć obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj szczyptę soli, 1/3 łyżeczki pieprzu i płaską łyżeczkę sumaku. Całość wymieszaj i polej sałatkę.
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatki
Więcej informacji na temat fattoush
Fattoush to niezwykle smaczna i prosta sałatka, która wywodzi się z kuchni libańskiej. Jej głównym składnikiem jest pieczywo, a także dowolne świeże warzywa.
Przepis na fattoush to doskonały pomysł na proste danie, które sprawdzi się na co dzień. Dowiesz się z niego jak się robi smaczną i szybką sałatkę. Kuchnia libańska nie jest popularna w Polsce, jednak warto po nią sięgnąć, ze względu na dużą prostotę i smak. Ta sałatka jest najprostszą opcją, by spróbować tradycyjnej kuchni libańskiej w naprawdę ciekawej i łatwej odsłonie. Do sałatki dobrze jest dodać sumak. To przyprawa, która zwykle kojarzy się z daniami arabskimi. Kwaskowaty i nieco cierpki dodaje daniom charakterystycznego posmaku. Jest głównym składnikiem popularnej mieszanki przypraw zaatar, więc w ostateczności można go nią zamienić.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić fattoush , by powstała pyszna i szybka sałatka, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To tradycyjne danie, które jest niezwykle proste w przygotowaniu. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz w każdym sklepie. Sałatka fattoush zwykle przygotowywana jest z dodatkiem podsmażonej pity lub khubz. Jednak w polskiej wersji można też sięgnąć po klasyczny chleb. Do tej sałatki świetnie sprawdza się nieco czerstwe pieczywo. Taki chleb lub bułka doskonale sprawdza się z dodatkiem świeżych warzyw. Możesz do niej dodać dowolnych ulubionych warzyw. Zwykle podaje się ją z soczystymi pomidorami i chrupiącą rzodkiewką. Świetnie sprawdzi się również cieciorka, to doskonała opcja, jeśli chce się zadbać o odpowiednią ilość białka w menu. Jest bardzo lekka, orzeźwiająca, idealna na lato i upały. Jak w przypadku większości tego typu dań, nie ma na nią jednego słusznego przepisu i każda gospodyni robi ją po swojemu. Najważniejsze w tej sałatce są dwie rzeczy – sumak, którego nie da się niczym zastąpić i podpieczony na chrupko chlebek pita. W niektórych wersjach można spotkać się również z chlebkiem smażonym na głębokim oleju, jednak nie jest to opcja zbyt zdrowa, więc warto jednak sięgać po opiekane pieczywo.
Alergeny w fattoush
Lista alergenów dla fattoush przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- chlebek pita
W przepisie na fattoush nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- sumak
Wartości odżywcze fattoush
To zbilansowana i zdrowa opcja na posiłek.
Energia i białka
(593g)
Węglowodany
(593g)
Tłuszcze
(593g)
Witaminy
(593g)
Składniki mineralne
(593g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.