Faszerowane pomidory

Opublikowano: 25.08.2022 r., 9:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Nadziewane pomidory na talerzu
Faszerowane pomidory
Faszerowane pomidory to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Pomidory bez mięsa sprawdzą się idealnie dla osób na diecie wegetariańskiej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
379 kcal
Kcal w porcji
325 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Pomidor - 4 duże sztuki (800 g)
  • Ryż biały (200 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
  • Masło klarowane (30 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
  • Ser żółty (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na faszerowane pomidory krok po kroku

Do garnka wlej wodę, dodaj łyżkę soli i zagotuj.

Umieść w garnku ryż i gotuj przez 15 minut.

Wyjmij ryż i wystudź.

Od pomidorów odetnij wierzch i wydrąż pestki łyżeczką.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę, dodaj miąższ z pomidorów i podsmaż przez 4-5 minut.

Dodaj ryż, dopraw całość solą, pieprzem.

Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.

Pomidory umieść w naczyniu żaroodpornym i nafaszeruj je ryżem.

Ser zetrzyj na tarce.

Wierzch pomidorów posyp startym serem.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.

Pomidory podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na faszerowane pomidory
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat faszerowanych pomidorów

Faszerowane pomidory to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Nadziewane ryżem pomidory to najlepsze danie dla wegetarian. Pieczone pomidory w piekarniku zawierają niedużą ilość kalorii. Przepis na faszerowane pomidory jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pomidory, ryż biały, cebula, masło klarowane, natka pietruszki, sól, pieprz, ser żółty.

Jak zrobić faszerowane pomidory? Do garnka wlej wodę, dodaj łyżkę soli i zagotuj. Umieść w garnku ryż i gotuj przez 15 minut. Wyjmij ryż i wystudź. Od pomidorów odetnij wierzch i wydrąż pestki łyżeczką. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę, dodaj miąższ z pomidorów i podsmaż przez 4-5 minut. Dodaj ryż, dopraw całość solą, pieprzem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Pomidory umieść w naczyniu żaroodpornym i nafaszeruj je ryżem. Ser zetrzyj na tarce. Wierzch pomidorów posyp startym serem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Pomidory podawaj na dużym talerzu.

Ser żółty wytwarzany jest z mleka krowiego, zawiera sporą ilość tłuszczu, przez co jest dość mocno kaloryczny. Jest też bardzo dobrym źródłem wapnia, bardzo ważnego do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Zapobiega on osteoporozie oraz krzywicy kości u dzieci. Pomidory to owoce będące źródłem likopenu, który jest silnym związkiem przeciwutleniającym. Pomidory mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny. Dzięki zawartości witaminy C wzmacniają nasze naczynia krwionośne.

Podsumowując nadziewane wegetariańskie pomidory są łatwe do zrobienia i świetnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Smaczne pomidory podawać można także z dodatkiem kaszy lub puree ziemniaczanego. Farsz do pomidorów powinien być łagodny w smaku, aby tylko podkreślać aromat pomidorów. Pomidory są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Alergeny w faszerowanych pomidorach

Lista alergenów dla faszerowanych pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Ser żółty

Wartości odżywcze faszerowanych pomidorów

na 100g gotowej potrawy

Faszerowane pomidory to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zawierają one dużą ilość składników mineralnych i witamin. Pomidory podawać można także z ryżem pełnoziarnistym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kcal)
116.68
379.21
Białko (g)
3.60
11.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany (g)
15.77
51.25
Węglowodany przyswajalne (g)
14.68
47.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
3.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz (g)
4.59
14.92
Tłuszcze nasycone (g)
3.16
10.26
Tłuszcze nienasycone (g)
1.43
4.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.24
4.04
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.19
0.62
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.11
49.11
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A (µg (mcg))
62.01
201.55
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.26
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.37
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.19
36.35
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.12
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
1.31
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
30.46
98.99
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.16
Ryboflawina (mg)
0.04
0.14
Niacyna (mg)
0.58
1.89
Foliany (µg (mcg))
17.88
58.11
Beta karoten (µg (mcg))
346.07
1124.72
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód (mg)
65.84
213.97
Potas (mg)
190.47
619.02
Wapń (mg)
64.21
208.67
Fosfor (mg)
73.81
239.90
Magnez (mg)
14.28
46.41
Żelazo (mg)
0.33
1.08
Cynk (mg)
0.61
1.97
Miedź (mg)
0.08
0.25
Szacunkowy indeks glikemiczny faszerowanych pomidorów 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania faszerowanych pomidorów

Koszt składników
35.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
800 g
4 duże sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 6
10.67
Za 800 g
Ryż biały
200 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Ser żółty
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Koszt składników
35.20