Faszerowane gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie paprykowo-pomidorowym

Opublikowano: 21.05.2021 r., 13:14 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Faszerowane gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie paprykowo-pomidorowym
Faszerowane gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie paprykowo-pomidorowym
Któż nie lubi zapiekanych faszerowanych kotlecików? Sprawdź ten przepis na gołąbki faszerowane serem żółtym bez zawijania z sosem paprykowo-pomidorowym. To jest niebiańsko pyszne.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
420 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Kasza manna (30 g)
  • Mięso mielone wołowe (500 g)
  • Ser gouda (100 g)
  • Cebula (150 g)
  • Czosnek (30 g)
  • Kapusta biała (200 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (400 g)
  • Bulion drobiowy (100 g)
  • Papryka czerwona (140 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Masło klarowane (5 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, blender

Przepis na none krok po kroku

Na patelni rozgrzej olej. Cebulę i czosnek obierz. Posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę. Kapustę drobno poszatkuj. Podsmaż przez 5 minut. Podsmażone warzywa lekko ostudź.

Do mięsa dodaj przyprawy, kaszę mannę, jajko oraz warzywa. Wszystkie składniki trzeba bardzo dokładnie wymieszać do połączenia składników.

Ser podziel na kilka równej wielkości kawałków (tyle ile jest kotlecików). Ułóż część mięsa, nałóż część sera i otocz mięsem, by ser nie wystawał. Zrób kilka podłużnych, nadziewanych gołąbków.

Wyłóż gołąbki do naczynia żaroodpornego.

Paprykę pokrój w kostkę i podsmaż przez 5 minut na maśle z dodatkiem 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego. Paprykę zblenduj razem z przecierem, przyprawami (oprócz natki i czosnku) oraz ze śmietanką i bulionem.

Zalej gołąbki sosem i wstaw do piekarnika na 40 minut. Piecz w 180 stopniach Celsjusza.

Gotowe gołąbki posyp natką. Podawaj z pieczonymi ziemniakami z masłem i czosnkiem oraz z sałatką wiosenną z sosem śmietanowym.

Jak oceniasz przepis na none
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat none

Któż nie lubi zapiekanych faszerowanych kotlecików? Sprawdź ten przepis na gołąbki faszerowane serem żółtym bez zawijania z sosem paprykowo-pomidorowym. To jest niebiańsko pyszne.

Faszerowanie kotlecików serem żółtym niesamowicie wzbogaca walory smakowe gołąbków bez zawijania z piekarnika. Zamiast sera żółtego w tej roli świetnie sprawdzi się także ser mozzarella. Podawaj z pieczonymi ziemniakami maślano-czosnkowymi oraz sałatką wiosenną. Natka pietruszki pięknie ozdobi danie i da przepyszny smak leniwych gołąbków.

Alergeny w none

Lista alergenów dla None przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło klarowane
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze none

na 100g gotowej potrawy

Ten przepis jest dosyć wysokokaloryczny. Zaleca się umiar w zjadanych porcjach. Mięso i ser zawierają sporo kwasów nasyconych, których spożycie nie powinno być zbyt wysokie. Potrawa ma jednak niski indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
140.32
420.95
Białko (g)
7.68
23.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
5.94
17.83
Węglowodany przyswajalne (g)
4.85
14.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
3.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
9.63
28.89
Tłuszcze nasycone (g)
5.87
17.60
Tłuszcze nienasycone (g)
3.76
11.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.32
9.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.44
1.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
37.95
113.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
35.65
106.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.70
2.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
17.30
51.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.68
2.03
Brak danych dla: kasza manna, śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
17.21
51.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.70
5.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.98
53.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
198.09
594.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
96.88
290.64
Potas (mg)
240.20
720.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
59.10
177.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
100.97
302.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.93
32.80
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.15
3.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.59
4.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny none 30
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania none

Koszt składników
90.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza manna
30 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 30 g
Mięso mielone wołowe
500 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
13.75
Za 500 g
Ser gouda
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Czosnek
30 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Kapusta biała
200 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Przecier pomidorowy bez soli
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Bulion drobiowy
100 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 100 g
Papryka czerwona
140 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 140 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Masło klarowane
5 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 5 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
90.70