Przepis na faszerowaną kapustę po ormiańsku krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, duży garnek, folia aluminiowa, gaza

Ryż ugotuj w małym garnku według instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę i mięso. Przypraw solą, pieprzem, mielonym czosnkiem. Całość smaż przez 20 minut.

Mięso wymieszaj z odcedzonym ugotowanym ryżem.

Kapustę umyj, usuń zewnętrzne liście i wytnij głąb.

W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Włóż kapustę, wlej łyżkę oleju i gotuj około 10-15 minut. Wyjmij, ostudź i pojedynczo zdejmuj liście kapusty.

Dużą miskę wyłóż gazą i ułóż w niej zewnętrzne liście. Rozłóż na nie 2 łyżki farszu i rozsmaruj po liściach, następnie połóż kolejne liście i smaruj farszem. Tak postępuj z kolejnymi warstwami, aż skończą się liście i farsz.

Na koniec złóż wszystkie końce gazy do środka i mocno odciśnij wodę.

Kapustę ostrożnie wyjmij z gazy i zawiń w folię aluminiową "głąbem" do góry. Całość włóż do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 1 godzinę i 20 minut.

Faszerowana kapusta po ormiańsku podana w misce.
Faszerowana kapusta po ormiańsku
Koszt przygotowania dania
21.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
564 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
56

Faszerowana kapusta po ormiańsku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Faszerowanej kapuście po ormiańsku

Faszerowana kapusta po ormiańsku to danie, które przypomina polskie gołąbki, jednak tylko teoretycznie. W praktyce wykonanie bardzo się różni, choć farsz mają ten sam.

Przepis na faszerowaną kapustę po ormiańsku to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość jest smaczna, prosta, choć do jej przygotowania konieczna jest cierpliwość. To pomysł na niezwykle ciekawe danie. Wszystkie składniki są bardzo podstawowe i łatwo jest znaleźć je w sklepie. Dzięki temu ta potrawa świetnie sprawdzi się prawie dla każdego. W dodatku jest dość tania. Warto zadbać o dobrej jakości składniki, zwłaszcza mięso, które jest bazą farszu i decyduje o smaku całego dania.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić faszerowana kapustę po ormiańsku, by była pyszna, tradycyjna i dobra dla początkujących, to ten przepis stanowi doskonałe rozwiązanie. Powstaje z niego smaczna potrawa, która sprawdzi się doskonale na uroczyste obiady. Całość można przygotować z tradycyjnym farszem mięsno ryżowym lub jarskim np. kaszą gryczaną i pieczarkami. Jest tak pyszna, że nie potrzebuje żadnych dodatków. Można zajadać się nią na co dzień i od święta, bo pasuje do każdej okazji. Całość, choć wydaje się bardzo skomplikowana, wcale taka nie jest. Wystarczy wykonać wszystko krok po kroku z rozpiski i można cieszyć się wspaniałym smakiem tego cudownego dania. Jej wykonanie nie jest długie, dzięki czemu jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Sprawdzi się idealnie dla początkujących kucharzy, którzy szukają receptury łatwej i takiej, która zawsze się udaje. Ten przepis pokaże Ci jak zrobić idealny farsz do kapusty. Pyszny, dobrze połączony i świetnie doprawiony. Ten farsz idealnie komponuje się z kapustą. Dowiesz się z niego czym przyprawić farsz, tak, by nie zdominował całego dania, a dobrze się łączył z pozostałymi składnikami. Jest naprawdę sycąca i już jedna porcja wystarczy, by dobrze się najeść. To danie smakuje równie dobrze kolejnego dnia, podgrzane w piekarniku lub na patelni, gdy kapusta miło się przyrumieni.

Wartości odżywcze Faszerowanej kapusty po ormiańsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(575g)
Energia (kalorie)
98.09 kcal
564.00 kcal
Białko
5.73 g
32.97 g

Węglowodany w faszerowanej kapuście po ormiańsku

Na 100g
Na porcję
(575g)
Węglowodany
7.66 g
44.03 g
Węglowodany przyswajalne
5.93 g
34.11 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.73 g
9.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(575g)
Tłuszcz
5.10 g
29.33 g
Tłuszcze nasycone
2.67 g
15.36 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.37 g
13.64 g
Tłuszcze jednonasycone
2.23 g
12.80 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.15 g
0.85 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol
18.52 mg
106.50 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na faszerowaną kapustę po ormiańsku

Na 100g
Na porcję
(575g)
Witamina A
4.30 µg (mcg)
24.75 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.99 mg
Witamina B12
0.56 µg (mcg)
3.23 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C
24.19 mg
139.10 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E
0.14 mg
0.82 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol
1.04 µg (mcg)
6.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.32 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.38 mg
Niacyna
1.33 mg
7.67 mg
Foliany
31.39 µg (mcg)
180.50 µg (mcg)
Beta karoten
27.43 µg (mcg)
157.75 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na faszerowaną kapustę po ormiańsku

Na 100g
Na porcję
(575g)
Sód
29.35 mg
168.75 mg
Potas
191.96 mg
1103.75 mg
Wapń
31.78 mg
182.75 mg
Fosfor
64.04 mg
368.25 mg
Magnez
13.69 mg
78.72 mg
Żelazo
0.84 mg
4.82 mg
Cynk
1.28 mg
7.36 mg
Miedź
0.04 mg
0.23 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny Faszerowanej kapusty po ormiańsku 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Faszerowanej kapuście po ormiańsku

Lista alergenów dla Faszerowanej kapusty po ormiańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na Faszerowaną kapustę po ormiańsku

Cena przygotowania Faszerowanej kapusty po ormiańsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
1500 g
5.00
Za 2000.0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 1500 g
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Mięso mielone wołowe
600 g
11.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
16.50
Za 600 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
33.00
Jak oceniasz przepis na faszerowaną kapustę po ormiańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób