Fasolka szparagowa z jajkiem

Opublikowano: 25.01.2022 r., 21:12 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajka sadzone na fasolce.
Fasolka z jajkiem
Fasolka szparagowa z jajkiem to idealny pomysł na wakacyjne danie. Gdy chcesz zjeść coś pysznego na obiad, a nie chcesz za długo stać w kuchni, to fasolka w takim wydaniu będzie idealne.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
206 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Fasolka szparagowa - zielona (500 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło (10 g)
  • Bułka tarta (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, rondelek

Przepis na fasolkę z jajkiem krok po kroku

Umyj fasolkę i odetnij z niej oba końce.

Przełóż fasolkę do garnka i zalej 1,5 l wody. Przykryj garnek i gotuj na dużej mocy palnika. Gdy zacznie się gotować, dodaj łyżeczkę soli i zmniejsz moc palnika. Gotuj około 10-15 minut, aż fasolka zmięknie.

W tym czasie w małym garnku rozpuść masło. Wsyp bułkę tartą i smaż, aż bułka ładnie się zezłoci.

Dobrze rozgrzej patelnię beztłuszczową i wbij na nią jajka. Smaż pod przykryciem, aż białko ładnie się zetnie.

Fasolkę odcedź i przełóż na talerz. Polej z wierzchu bułką tartą z masłem. Podawaj z jajkiem oraz np. ziemniakami.

Jak oceniasz przepis na fasolkę z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat fasolki z jajkiem

Fasolka szparagowa z jajkiem to idealny pomysł na wakacyjne danie. Gdy chcesz zjeść coś pysznego na obiad, a nie chcesz za długo stać w kuchni, to danie będzie idealne.

Przepis na fasolkę szparagową z jajkiem jest niezwykle prosty w wykonaniu. Wystarczy ugotować fasolkę w wodzie z dodatkiem soli a na patelni przygotować jajka sadzone. Dodatkowo fasolkę możesz podać z bułką tartą, co zwiększy jej walory smakowe i będzie jeszcze bardziej pyszna. Jeśli już wiesz jak zrobić fasolkę szparagową z jajkiem, warto pochylić się nad jej składnikami.

Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Istotnym jest tylko sposób spożywania jaj. Niestety w towarzystwie tłustych kiełbas lub boczku skutek negatywny przewyższa ten pozytywny. Dlatego polecamy nasz przepis fasolkę szparagową z jajkiem bogatą w warzywa, dzięki czemu ta potrawa będzie dobra w smaku i wegetariańska.

Na warzywnych ryneczkach możemy spotkać fasolkę szparagową zieloną lub żółtą. Ta druga jest bogatsza w fosfor i potas, natomiast zielona ma w sobie więcej kwasu foliowego i prowitaminy A. Jest to warzywo bogate w błonnik, dzięki czemu na dłużej daje uczucie sytości. W 100 g fasolki mamy tylko 27 kcal, dlatego to idealne warzywo dla wszystkich. Jej Indeks Glikemiczny wynosi 15, więc jest również polecana dla osób chorujących na cukrzycę lub Insulinooporność.

Ze względu na swoje bogactwo w kwas foliowy polecana jest dla kobiet w ciąży lub tych, które dopiero ją planują. Wpływa również korzystnie na układ krwionośny ze względu na to, że zawiera żelazo i witaminę B6. Żelazo w fasolce jest w formie niehemowej, czyli tej trudniej przyswajalnej. Jeśli wzbogacisz danie o natkę pietruszki, czyli świetne źródło witaminy C, to żelazo to zostanie przyswojone w dużo większej ilości.

Dodatkowo dodatek tłuszczu w postaci masła z bułką tarta zwiększa wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Istotnym jest by spożywać warzywa w towarzystwie tłuszczu, bo dużo łatwiej przyswajane są witaminy takie jak witamina A, E oraz K. Jeśli chcesz, możesz pominąć dodatek masła z bułką, a zamiast tego skrop fasolkę oliwą z oliwek.

Fasolka szparagowa z jajkiem jest naprawdę szybka w przygotowaniu. A nawet szybkie i proste przepisy mogą bardzo dobrze odżywić nasz organizm.

Alergeny w fasolce z jajkiem

Lista alergenów dla fasolki z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze fasolki z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Żelazo w fasolce jest w formie niehemowej, czyli tej trudniej przyswajalnej. Jeśli wzbogacisz danie o natkę pietruszki, czyli świetne źródło witaminy C, to żelazo to zostanie przyswojone w dużo większej ilości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
68.81
206.43
Białko (g)
3.84
11.52
Fenyloalanina (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
7.25
21.76
Węglowodany przyswajalne (g)
5.12
15.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.13
6.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
3.20
9.60
Tłuszcze nasycone (g)
1.66
4.99
Tłuszcze nienasycone (g)
1.54
4.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.03
3.10
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.50
1.50
Cholesterol (mg)
68.37
205.10

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
60.22
180.67
Witamina B6 (mg)
0.35
1.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.49
Witamina C (mg)
10.24
30.71
Witamina D (µg (mcg))
0.35
1.05
Witamina E (mg)
0.57
1.70
Retinol (µg (mcg))
38.59
115.76
Tiamina (mg)
0.10
0.31
Ryboflawina (mg)
0.16
0.48
Niacyna (mg)
0.52
1.55
Foliany (µg (mcg))
21.86
65.57
Beta karoten (µg (mcg))
234.25
702.76

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
38.97
116.90
Potas (mg)
175.21
525.62
Wapń (mg)
46.40
139.19
Fosfor (mg)
62.97
188.90
Magnez (mg)
20.27
60.81
Żelazo (mg)
1.06
3.17
Cynk (mg)
0.46
1.37
Miedź (mg)
0.06
0.17
Mangan (mg)
0.31
0.92
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fasolki z jajkiem 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fasolki z jajkiem

Koszt składników
20.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasolka szparagowa
500 g
zielona
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Bułka tarta
10 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 10 g
Koszt składników
20.80