Przepis na fasolkę szparagową z bułką tartą krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek, patelnia

Z fasolki usuń ogonki z obu stron. Dokładnie umyj fasolkę i następnie dodaj ją do dużego garnka. Zalej wodą (około 3 cm ponad poziom fasolki). Gotuj fasolkę bez przykrycia około 20 minut. Dodaj łyżkę soli do gotowania.

W tym czasie na patelnię dodaj masło i rozpuść je. Gdy masło będzie płynne dodaj bułkę i podsmaż całość kilka minut, aż bułka się zarumieni.

Ugotowaną fasolkę odcedź z wody. Dodaj do niej sól i pieprz oraz bułkę z masłem. Wymieszaj.

Fasolka szparagowa z bułką tartą
Fasolka szparagowa z bułką tartą
Koszt przygotowania dania
21.42 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
491 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
85

Fasolka szparagowa z bułką tartą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o fasolce szparagowej z bułką tartą

Bardzo prosty i smaczny przepis na fasolkę z bułką tartą. Trzy proste składniki i masz przepyszne, wiosenne danie. Ten przepis jest znakomitym daniem, które każdy musi poznać. Potrawa ta kojarzy się przede wszystkim z okresem wiosenno-letnim, kiedy to fasolka szparagowa ma swój czas na zbiory. Wykorzystaj ten czas i przygotuj tą banalną w wykonaniu potrawę. Uwielbiają ją także dzieciaki. Najlepsza jest na ciepło, ale na zimno również jest chętnie jedzona. Do zrobienia tego przepisu nie potrzeba wiele składników: fasolka szparagowa, masło i bułka tarta to wszystkie składniki, które tworzą te danie. By potrawa była smaczna dodaj sól i pieprz – więcej przypraw nie trzeba. Prostota tego dania właśnie polega na tym, by było mało pracy a mnóstwo pysznego smaku.

Przepis jest dosyć wysokokaloryczny. Masło i bułka tarta są to składniki, które mają dużą wartość energetyczną, a niezbyt wysoką objętość. Jet to danie o wysokim indeksie glikemicznym. Po zjedzeniu poziom glukozy i insuliny szybko wzrasta, więc sytość może być zachowana na niezbyt długi czas. Fasolkę można ugotować w wodzie. Równie dobrze sprawdzi się ugotowana na parze. Trzeba wiedzieć, że gotowanie w wodzie sprawia, że danie staje się mniej bogate w składniki odżywcze i witaminy niż gdy jest gotowane na parze. Nie oznacza to, że gotowanie w wodzie jest złem. Warto dbać o urozmaicenie diety, by podaż składników i witamin mineralnych była jak największa.

Jeżeli chciałbyś troszeczkę wzbogacić danie w błonnik i inne wartości odżywcze możesz wykorzystać zrobioną własnoręcznie z pieczywa pełnoziarnistego bułkę tartą. Gdy zostaje Ci nadmiar bułek czy pieczywa zrób samemu bułkę tartą. W ten sposób możesz zapobiegać marnowaniu żywności. Poza tym otrzymasz takie pyszne danie, które jest ekspresowe i mało pracochłonne.

Do fasolki nie potrzeba żadnych innych dodatków. Jest przepyszna jedzona sama. Wiele osób jednak komponuje tę potrawę z innymi składnikami. W zestawieniu z jajkami sadzonymi oraz ziemniakami z koperkiem całość tworzy świetny, letni posiłek.

Wartości odżywcze fasolki szparagowej z bułką tartą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(365g)
Energia (kalorie)
Białko
2.56 g
9.33 g
Fenyloalanina
0.11 mg
0.40 mg

Węglowodany w fasolce szparagowej z bułką tartą

Na 100g
Na porcję
(365g)
Węglowodany
11.55 g
42.16 g
Węglowodany przyswajalne
9.09 g
33.18 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.46 g
8.98 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(365g)
Tłuszcz
9.40 g
34.29 g
Tłuszcze nasycone
6.19 g
22.60 g
Tłuszcze nienasycone
3.20 g
11.69 g
Tłuszcze jednonasycone
2.63 g
9.60 g
Tłuszcze wielonasycone
0.57 g
2.09 g
Cholesterol
23.40 mg
85.41 mg

Witaminy w przepisie na fasolkę szparagową z bułką tartą

Na 100g
Na porcję
(365g)
Witamina A
96.49 µg (mcg)
352.19 µg (mcg)
Witamina B6
0.34 mg
1.22 mg
Witamina B12
0.04 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Witamina C
10.53 mg
38.44 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.66 mg
2.39 mg
Retinol
73.03 µg (mcg)
266.57 µg (mcg)
Tiamina
0.16 mg
0.57 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.39 mg
Niacyna
0.91 mg
3.32 mg
Foliany
20.58 µg (mcg)
75.11 µg (mcg)
Beta karoten
255.56 µg (mcg)
932.81 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na fasolkę szparagową z bułką tartą

Na 100g
Na porcję
(365g)
Sód
58.42 mg
213.24 mg
Potas
169.12 mg
617.27 mg
Wapń
50.59 mg
184.66 mg
Fosfor
41.08 mg
149.95 mg
Magnez
21.39 mg
78.09 mg
Żelazo
1.06 mg
3.86 mg
Cynk
0.33 mg
1.21 mg
Miedź
0.06 mg
0.23 mg
Mangan
0.37 mg
1.35 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny fasolki szparagowej z bułką tartą 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w fasolce szparagowej z bułką tartą

Lista alergenów dla fasolki szparagowej z bułką tartą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania fasolki szparagowej z bułką tartą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasolka szparagowa
1200 g
7.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 3
16.80
Za 1200 g
Bułka tarta
110 g
11 łyżek
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 110 g
Masło
160 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 160 g
Koszt składników
28.80
Jak oceniasz przepis na fasolkę szparagową z bułką tartą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób