Fasolka szparagowa z bułką tartą

Opublikowano: 26.06.2021 r., 14:51 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Fasolka szparagowa z bułką tartą
Fasolka szparagowa z bułką tartą
Bardzo prosty i smaczny przepis na fasolkę z bułką tartą. Trzy proste składniki i masz przepyszne, wiosenne danie. Ten przepis jest znakomitym daniem, które każdy musi poznać.
Przygotowanie 25 min
491 kcal
Kcal w porcji
365 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Fasolka szparagowa (1200 g)
  • Bułka tarta 11 łyżek (110 g)
  • Masło (160 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, patelnia

Przepis na fasolkę szparagową z bułką tartą krok po kroku

Z fasolki usuń ogonki z obu stron. Dokładnie umyj fasolkę i następnie dodaj ją do dużego garnka. Zalej wodą (około 3 cm ponad poziom fasolki). Gotuj fasolkę bez przykrycia około 20 minut. Dodaj łyżkę soli do gotowania.

W tym czasie na patelnię dodaj masło i rozpuść je. Gdy masło będzie płynne dodaj bułkę i podsmaż całość kilka minut, aż bułka się zarumieni.

Ugotowaną fasolkę odcedź z wody. Dodaj do niej sól i pieprz oraz bułkę z masłem. Wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na fasolkę szparagową z bułką tartą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat fasolki szparagowej z bułką tartą

Bardzo prosty i smaczny przepis na fasolkę z bułką tartą. Trzy proste składniki i masz przepyszne, wiosenne danie. Ten przepis jest znakomitym daniem, które każdy musi poznać. Potrawa ta kojarzy się przede wszystkim z okresem wiosenno-letnim, kiedy to fasolka szparagowa ma swój czas na zbiory. Wykorzystaj ten czas i przygotuj tą banalną w wykonaniu potrawę. Uwielbiają ją także dzieciaki. Najlepsza jest na ciepło, ale na zimno również jest chętnie jedzona. Do zrobienia tego przepisu nie potrzeba wiele składników: fasolka szparagowa, masło i bułka tarta to wszystkie składniki, które tworzą te danie. By potrawa była smaczna dodaj sól i pieprz – więcej przypraw nie trzeba. Prostota tego dania właśnie polega na tym, by było mało pracy a mnóstwo pysznego smaku.

Przepis jest dosyć wysokokaloryczny. Masło i bułka tarta są to składniki, które mają dużą wartość energetyczną, a niezbyt wysoką objętość. Jet to danie o wysokim indeksie glikemicznym. Po zjedzeniu poziom glukozy i insuliny szybko wzrasta, więc sytość może być zachowana na niezbyt długi czas. Fasolkę można ugotować w wodzie. Równie dobrze sprawdzi się ugotowana na parze. Trzeba wiedzieć, że gotowanie w wodzie sprawia, że danie staje się mniej bogate w składniki odżywcze i witaminy niż gdy jest gotowane na parze. Nie oznacza to, że gotowanie w wodzie jest złem. Warto dbać o urozmaicenie diety, by podaż składników i witamin mineralnych była jak największa.

Jeżeli chciałbyś troszeczkę wzbogacić danie w błonnik i inne wartości odżywcze możesz wykorzystać zrobioną własnoręcznie z pieczywa pełnoziarnistego bułkę tartą. Gdy zostaje Ci nadmiar bułek czy pieczywa zrób samemu bułkę tartą. W ten sposób możesz zapobiegać marnowaniu żywności. Poza tym otrzymasz takie pyszne danie, które jest ekspresowe i mało pracochłonne.

Do fasolki nie potrzeba żadnych innych dodatków. Jest przepyszna jedzona sama. Wiele osób jednak komponuje tę potrawę z innymi składnikami. W zestawieniu z jajkami sadzonymi oraz ziemniakami z koperkiem całość tworzy świetny, letni posiłek.

Alergeny w fasolce szparagowej z bułką tartą

Lista alergenów dla fasolki szparagowej z bułką tartą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze fasolki szparagowej z bułką tartą

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest źródłem węglowodanów i tłuszczu. Zawiera niewiele białka. Nie jest polecany dla osób, które muszą ograniczać ilość tłuszczy nasyconych w diecie, ponieważ masło zawiera ich dużo. Przepis jest wysokokaloryczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(365g)
Energia (kcal)
134.54
491.06
Białko (g)
2.56
9.33
Fenyloalanina (mg)
0.11
0.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(365g)
Węglowodany (g)
11.55
42.16
Węglowodany przyswajalne (g)
9.09
33.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.46
8.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(365g)
Tłuszcz (g)
9.40
34.29
Tłuszcze nasycone (g)
6.19
22.60
Tłuszcze nienasycone (g)
3.20
11.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.63
9.60
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.57
2.09
Cholesterol (mg)
23.40
85.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(365g)
Witamina A (µg (mcg))
96.49
352.19
Witamina B6 (mg)
0.34
1.22
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.16
Witamina C (mg)
10.53
38.44
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.66
2.39
Retinol (µg (mcg))
73.03
266.57
Tiamina (mg)
0.16
0.57
Ryboflawina (mg)
0.11
0.39
Niacyna (mg)
0.91
3.32
Foliany (µg (mcg))
20.58
75.11
Beta karoten (µg (mcg))
255.56
932.81

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(365g)
Sód (mg)
58.42
213.24
Potas (mg)
169.12
617.27
Wapń (mg)
50.59
184.66
Fosfor (mg)
41.08
149.95
Magnez (mg)
21.39
78.09
Żelazo (mg)
1.06
3.86
Cynk (mg)
0.33
1.21
Miedź (mg)
0.06
0.23
Mangan (mg)
0.37
1.35
Szacunkowy indeks glikemiczny fasolki szparagowej z bułką tartą 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fasolki szparagowej z bułką tartą

Koszt składników
28.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasolka szparagowa
1200 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
16.80
Za 1200 g
Bułka tarta
110 g
11 łyżek
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 110 g
Masło
160 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 160 g
Koszt składników
28.80