Fasolka szparagowa z bułką tartą
- Fasolka szparagowa (1200 g)
- Bułka tarta - 11 łyżek (110 g)
- Masło (160 g)
Przepis na fasolkę szparagową z bułką tartą krok po kroku
Z fasolki usuń ogonki z obu stron. Dokładnie umyj fasolkę i następnie dodaj ją do dużego garnka. Zalej wodą (około 3 cm ponad poziom fasolki). Gotuj fasolkę bez przykrycia około 20 minut. Dodaj łyżkę soli do gotowania.
W tym czasie na patelnię dodaj masło i rozpuść je. Gdy masło będzie płynne dodaj bułkę i podsmaż całość kilka minut, aż bułka się zarumieni.
Ugotowaną fasolkę odcedź z wody. Dodaj do niej sól i pieprz oraz bułkę z masłem. Wymieszaj.
Więcej informacji na temat fasolki szparagowej z bułką tartą
Bardzo prosty i smaczny przepis na fasolkę z bułką tartą. Trzy proste składniki i masz przepyszne, wiosenne danie. Ten przepis jest znakomitym daniem, które każdy musi poznać. Potrawa ta kojarzy się przede wszystkim z okresem wiosenno-letnim, kiedy to fasolka szparagowa ma swój czas na zbiory. Wykorzystaj ten czas i przygotuj tą banalną w wykonaniu potrawę. Uwielbiają ją także dzieciaki. Najlepsza jest na ciepło, ale na zimno również jest chętnie jedzona. Do zrobienia tego przepisu nie potrzeba wiele składników: fasolka szparagowa, masło i bułka tarta to wszystkie składniki, które tworzą te danie. By potrawa była smaczna dodaj sól i pieprz – więcej przypraw nie trzeba. Prostota tego dania właśnie polega na tym, by było mało pracy a mnóstwo pysznego smaku.
Przepis jest dosyć wysokokaloryczny. Masło i bułka tarta są to składniki, które mają dużą wartość energetyczną, a niezbyt wysoką objętość. Jet to danie o wysokim indeksie glikemicznym. Po zjedzeniu poziom glukozy i insuliny szybko wzrasta, więc sytość może być zachowana na niezbyt długi czas. Fasolkę można ugotować w wodzie. Równie dobrze sprawdzi się ugotowana na parze. Trzeba wiedzieć, że gotowanie w wodzie sprawia, że danie staje się mniej bogate w składniki odżywcze i witaminy niż gdy jest gotowane na parze. Nie oznacza to, że gotowanie w wodzie jest złem. Warto dbać o urozmaicenie diety, by podaż składników i witamin mineralnych była jak największa.
Jeżeli chciałbyś troszeczkę wzbogacić danie w błonnik i inne wartości odżywcze możesz wykorzystać zrobioną własnoręcznie z pieczywa pełnoziarnistego bułkę tartą. Gdy zostaje Ci nadmiar bułek czy pieczywa zrób samemu bułkę tartą. W ten sposób możesz zapobiegać marnowaniu żywności. Poza tym otrzymasz takie pyszne danie, które jest ekspresowe i mało pracochłonne.
Do fasolki nie potrzeba żadnych innych dodatków. Jest przepyszna jedzona sama. Wiele osób jednak komponuje tę potrawę z innymi składnikami. W zestawieniu z jajkami sadzonymi oraz ziemniakami z koperkiem całość tworzy świetny, letni posiłek.
Alergeny w fasolce szparagowej z bułką tartą
Lista alergenów dla fasolki szparagowej z bułką tartą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze fasolki szparagowej z bułką tartą
Przepis jest źródłem węglowodanów i tłuszczu. Zawiera niewiele białka. Nie jest polecany dla osób, które muszą ograniczać ilość tłuszczy nasyconych w diecie, ponieważ masło zawiera ich dużo. Przepis jest wysokokaloryczny.
Energia i białka
(365g)
Węglowodany
(365g)
Tłuszcze
(365g)
Witaminy
(365g)
Składniki mineralne
(365g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.