Fasolka szparagowa w słoikach
- Fasolka szparagowa (1500 g)
- Cukier - 3,5 łyżeczki (21 g)
Przepis na fasolkę szparagową w słoikach krok po kroku
Każdy strączek fasolki obierz z końcówek (minimalną część końcówki odetnij nożem). Wypłucz fasolkę w wodzie bardzo dokładnie.
W słoikach układaj fasolkę pionowo, dosyć ciasno.
Do każdego słoika dodaj jedną łyżkę soli, pół łyżeczki cukru oraz szczyptę kwasku cytrynowego.
Do każdego słoika wlej tyle zimnej wody, by zakryła wszystkie składniki.
Każdy słoik dobrze zakręć.
W dużym garnku na dnie ułóż ściereczkę. Ułóż zakręcone słoiki nakrętkami do góry tak, by miały między sobą odstępy. Słoiki nie mogą się dotykać podczas gotowania. Dodaj wody w ilości 1/3 wysokości słoików. Zagotuj.
Gotuj tak wszystko na niewielkim ogniu przez godzinę. Po godzinie przestań gotować i w ten sposób ostudź słoiki - nie trzeba ich wyciągać.
Po 24 godzinach zobacz, czy nakrętki się zassały (są wklęsłe). Gdyby jakiś nie był zassany, zrób z nim to, co wcześniej z resztą.
Garnek z wodą i słoikami (zassanymi) ponownie zagotuj. Teraz gotuj 45 minut w ten sam sposób jak poprzednio.
Ponownie zostaw do ostygnięcia. Gotowe.
Więcej informacji na temat fasolki szparagowej w słoikach
Genialny sposób na marynowaną fasolkę szparagową. Pyszny dodatek do każdego wytrawnego posiłku. Fasolkę możesz zjeść nawet w zimie, gdy sezon na nią się zakończy. Przygotowanie fasolki nie jest szczególnie pracochłonne, jednakże potrzeba większej ilości czasu na samą pasteryzację. Jednego dnia fasolkę pasteryzuje się przez godzinę. Następnego dnia wekowanie trwa 45 minut. Potrzebujesz do zrobienia tego przepisu słoików o pojemności 500 ml w liczbie siedmiu sztuk. Słoiki powinny być czyste i wyparzone, niezardzewiałe.
Fasolka przygotowana w ten sposób nadaje się dopiero w momencie, gdy po otworzeniu słoika fasolkę ugotujesz. Powinna być ona uprzednio podgotowana. Można to zrobić zarówno gotując ją w zalewie, jak i w świeżej wodzie. Fasolka marynowana będzie super dodatkiem do dania obiadowego, na przykład do mięsnego dodatku oraz ziemniaków. Nada się świetnie jako składnik sałatki lub do innej potrawy z warzywami, na przykład jajecznicy czy omleta.
By pasteryzować słoiki potrzeba dużego garnka. Na dnie garnka koniecznie wyłóż ściereczkę. Może być zwykła ścierka kuchenna. Jest to ważne, ponieważ gdyby jej nie było, słoiki by popękały od gorąca. Słoiki muszą mieć spory odstęp od siebie. To tak samo istotna informacja. Słoiki, które by się stykały również, mogłyby ulec pęknięciu. Łatwo jest sprawdzić czy wekowanie było poprawne. Jeżeli słoik jest dobrze zakręcony, to wieczko powinno się zassać. Nie powinno być ono wypukłe. Oznaczałoby to, że słoik nie jest zapasteryzowany i trzeba powtórzyć raz jeszcze tę czynność.
W tym przepisie strączki fasolki szparagowej są konserwowane w całości. Można fasolkę podzielić na mniejsze części. Wystarczyłoby obraną fasolkę przekroić na pół. Marynowane warzywa są fajnym dodatkiem do posiłków. Potrzebny jest cukier, sól oraz kwasek cytrynowy. Sól i cukier mają właściwości konserwujące żywność. Dodatkowo wekowanie sprawia, że przetwory takie są zdatne do spożycia wiele miesięcy po zrobieniu. Przepis ma wysoki indeks glikemiczny. Jest jednak niskokaloryczny, co jest dużym plusem dla osób na diecie.
Alergeny w fasolce szparagowej w słoikach
Lista alergenów dla fasolki szparagowej w słoikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na fasolkę szparagową w słoikach
Wartości odżywcze fasolki szparagowej w słoikach
Warzywa marynowane i konserwowane są dobrym produktem w diecie. Pomimo że zawierają cukier i sól - są to składniki, które sprawiają, że produkt ma dłuższy termin do spożycia.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.