Fasolka szparagowa w słoikach
Opublikowano: 26.06.2021 r.
Fasolka szparagowa i odrobina cukru - te dwa składniki wystarczą, żeby zrobić domową fasolkę szparagową w słoikach, idealną na późne letnie obiady. Przepis jest prosty i szybki, a efektem będzie smak lata zamknięty w słoikach, który można cieszyć się przez cały rok.
Składniki dla 7 porcji:
- Fasolka szparagowa - 1500 g
- Cukier - 21 g (3,5 łyżeczki)
- Przyprawy - sól, kwasek cytrynowy
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoik 500 ml, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Każdy strączek fasolki obierz z końcówek (minimalną część końcówki odetnij nożem). Wypłucz fasolkę w wodzie bardzo dokładnie.
- W słoikach układaj fasolkę pionowo, dosyć ciasno.
- Do każdego słoika dodaj jedną łyżkę soli, pół łyżeczki cukru oraz szczyptę kwasku cytrynowego.
- Do każdego słoika wlej tyle zimnej wody, by zakryła wszystkie składniki.
- Każdy słoik dobrze zakręć.
- W dużym garnku na dnie ułóż ściereczkę. Ułóż zakręcone słoiki nakrętkami do góry tak, by miały między sobą odstępy. Słoiki nie mogą się dotykać podczas gotowania. Dodaj wody w ilości 1/3 wysokości słoików. Zagotuj.
- Gotuj tak wszystko na niewielkim ogniu przez godzinę. Po godzinie przestań gotować i w ten sposób ostudź słoiki - nie trzeba ich wyciągać.
- Po 24 godzinach zobacz, czy nakrętki się zassały (są wklęsłe). Gdyby jakiś nie był zassany, zrób z nim to, co wcześniej z resztą.
- Garnek z wodą i słoikami (zassanymi) ponownie zagotuj. Teraz gotuj 45 minut w ten sam sposób jak poprzednio.
- Ponownie zostaw do ostygnięcia. Gotowe.
Komentarz dietetyka
Warzywa marynowane i konserwowane są dobrym produktem w diecie. Pomimo że zawierają cukier i sól - są to składniki, które sprawiają, że produkt ma dłuższy termin do spożycia.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości