Przepis na fasolkę szparagową po wietnamsku krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Fasolkę szparagową umyj i odetnij końcówki.

Ugotuj fasolkę w lekko osolonej wodzie.

Na patelni z olejem rzepakowym podsmaż drobno posiekaną cebulkę i czosnek.

Dodaj ugotowaną i odcedzoną fasolkę szparagową.

Dodaj przyprawy i sos sojowy.

Podsmaż chwilę i podawaj całość posypaną sezamem.

fasolka szparagowa po wietnamsku
Fasolka szparagowa po wietnamsku
Koszt przygotowania dania
6.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
91 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
30

Fasolka szparagowa po wietnamsku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o fasolce szparagowej po wietnamsku

Fasolka szparagowa po wietnamsku idealnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań obiadowych ale także jako lunch czy przekąska w ciągu dnia. Przepis na fasolkę szparagową po wietnamsku jest bardzo szybki i prosty, a fasolka zawsze wychodzi pyszna. Warto dodać, że fasolka jako warzywo jest niskoenergetyczna bo dostarcza do naszego organizmu tylko 27 kcal w 100 g produktu. Zawiera wiele witamin A, C, K oraz składników mineralnych takich jak magnez, wapń, żelazo, fosfor, cynk dodatkowo zawiera błonnik, który jest nie zastąpiony w naszej diecie. To on jest odpowiedzialny za nasze procesy trawienne. Wystarcz garść fasolki codziennie aby zapomnieć co to są zaparcia.

Witaminy, które zawiera fasolka między innymi są odpowiedzialne za zmniejszenie ryzyka zachorowania a raka jelita grubego. A do tego są antyoksydantami to oznacza, że chronią nasz organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników.

Jak widzicie fasolka to samo zdrowie i należy sięgać po nią zdecydowanie częściej tak samo jak i po resztę warzyw. Zatem jak zrobić fasolkę szparagową po wietnamsku?

Nic trudnego, wystarczy, że ugotujesz w garnku z wodą zwykłą fasolkę szparagową, ja zazwyczaj do tego przepisu używam zielonej ale żółta także będzie dobra. Następnie porządnie ją odcedź z wody i podsmaż delikatnie na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym. Podczas smażenia dodaj przyprawy, które nadadzą niesamowitego aromatu, możesz dodać pędy trawy cytrynowej wtedy fasolka nabierze prawdziwego wietnamskiego akcentu. Oprócz tego podstawowym składnikiem jest sos sojowy, dodaj odrobinę lecz nie przesadzaj jest on słony w smaku, jeśli dodasz za dużo potrawa może nie być dobra. W ten przygotowany sposób podsmażaj fasolkę, a na końcu posyp sezamem. I to wszystko pomysł na fasolkę, gotowy.

Sami widzicie, że przepis na fasolkę szparagową po wietnamsku jest szybki i prosty, nie zajmie Ci więcej niż 15 minut a będzie pysznym dodatkiem do obiadu.

Skoro już znasz przepis na fasolkę szparagową po wietnamsku, wykorzystaj go i przygotuj pyszny dodatek do obiadu.

Wartości odżywcze fasolki szparagowej po wietnamsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
91.45 kcal
91.45 kcal
Białko
3.25 g
3.25 g

Węglowodany w fasolce szparagowej po wietnamsku

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
9.29 g
9.29 g
Węglowodany przyswajalne
6.69 g
6.69 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.61 g
2.61 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
5.41 g
5.41 g
Tłuszcze nasycone
0.66 g
0.66 g
Tłuszcze nienasycone
4.75 g
4.75 g
Tłuszcze jednonasycone
2.94 g
2.94 g
Tłuszcze wielonasycone
1.80 g
1.80 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na fasolkę szparagową po wietnamsku

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
23.66 µg (mcg)
23.66 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.38 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
12.75 mg
12.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.34 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.82 mg
0.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
23.14 µg (mcg)
23.14 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
264.24 µg (mcg)
264.24 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na fasolkę szparagową po wietnamsku

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
573.86 mg
573.86 mg
Potas
242.31 mg
242.31 mg
Wapń
85.52 mg
85.52 mg
Fosfor
74.38 mg
74.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
37.90 mg
37.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.50 mg
1.50 mg
Cynk
0.65 mg
0.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.21 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fasolki szparagowej po wietnamsku 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w fasolce szparagowej po wietnamsku

Lista alergenów dla fasolki szparagowej po wietnamsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Cena przygotowania fasolki szparagowej po wietnamsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasolka szparagowa
180 g
3 garści
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 180 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Sos sojowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Sezam nasiona
10 g
2 łyżeczki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Cebula dymka
40 g
1 sztuka
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Koszt składników
32.50
Jak oceniasz przepis na fasolkę szparagową po wietnamsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób