Przepis na fasolkę szparagową po wietnamsku krok po kroku
- Fasolka szparagowa 180 g 3 garści
- Olej rzepakowy 10 ml 1 łyżka
- Czosnek 20 g 2 ząbki
- Sos sojowy 30 ml 3 łyżki
- Sezam nasiona 10 g 2 łyżeczki
- Cebula dymka 40 g 1 sztuka
Fasolkę szparagową umyj i odetnij końcówki.
Ugotuj fasolkę w lekko osolonej wodzie.
Na patelni z olejem rzepakowym podsmaż drobno posiekaną cebulkę i czosnek.
Dodaj ugotowaną i odcedzoną fasolkę szparagową.
Dodaj przyprawy i sos sojowy.
Podsmaż chwilę i podawaj całość posypaną sezamem.
Często zadawane pytania
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Kimchi
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatki

(liczba kalorii)
Fasolka szparagowa po wietnamsku - cechy przepisu
Więcej o fasolce szparagowej po wietnamsku
Fasolka szparagowa po wietnamsku idealnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań obiadowych ale także jako lunch czy przekąska w ciągu dnia. Przepis na fasolkę szparagową po wietnamsku jest bardzo szybki i prosty, a fasolka zawsze wychodzi pyszna. Warto dodać, że fasolka jako warzywo jest niskoenergetyczna bo dostarcza do naszego organizmu tylko 27 kcal w 100 g produktu. Zawiera wiele witamin A, C, K oraz składników mineralnych takich jak magnez, wapń, żelazo, fosfor, cynk dodatkowo zawiera błonnik, który jest nie zastąpiony w naszej diecie. To on jest odpowiedzialny za nasze procesy trawienne. Wystarcz garść fasolki codziennie aby zapomnieć co to są zaparcia.
Witaminy, które zawiera fasolka między innymi są odpowiedzialne za zmniejszenie ryzyka zachorowania a raka jelita grubego. A do tego są antyoksydantami to oznacza, że chronią nasz organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników.
Jak widzicie fasolka to samo zdrowie i należy sięgać po nią zdecydowanie częściej tak samo jak i po resztę warzyw. Zatem jak zrobić fasolkę szparagową po wietnamsku?
Nic trudnego, wystarczy, że ugotujesz w garnku z wodą zwykłą fasolkę szparagową, ja zazwyczaj do tego przepisu używam zielonej ale żółta także będzie dobra. Następnie porządnie ją odcedź z wody i podsmaż delikatnie na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym. Podczas smażenia dodaj przyprawy, które nadadzą niesamowitego aromatu, możesz dodać pędy trawy cytrynowej wtedy fasolka nabierze prawdziwego wietnamskiego akcentu. Oprócz tego podstawowym składnikiem jest sos sojowy, dodaj odrobinę lecz nie przesadzaj jest on słony w smaku, jeśli dodasz za dużo potrawa może nie być dobra. W ten przygotowany sposób podsmażaj fasolkę, a na końcu posyp sezamem. I to wszystko pomysł na fasolkę, gotowy.
Sami widzicie, że przepis na fasolkę szparagową po wietnamsku jest szybki i prosty, nie zajmie Ci więcej niż 15 minut a będzie pysznym dodatkiem do obiadu.
Skoro już znasz przepis na fasolkę szparagową po wietnamsku, wykorzystaj go i przygotuj pyszny dodatek do obiadu.
Wartości odżywcze fasolki szparagowej po wietnamsku
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w fasolce szparagowej po wietnamsku
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na fasolkę szparagową po wietnamsku
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na fasolkę szparagową po wietnamsku
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w fasolce szparagowej po wietnamsku
Lista alergenów dla fasolki szparagowej po wietnamsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona