Fasolka szparagowa po bretońsku
- Fasolka szparagowa (800 g)
- Cebula - 2 sztuki (180 g)
- Kabanosy drobiowe (300 g)
- Boczek wędzony bez kości (150 g)
- Koncentrat pomidorowy - 7 łyżek (175 g)
- Cukier - 2 łyżki (20 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na fasolkę szparagową po bretońsku krok po kroku
Fasolkę oczyść z końcówkę, umyj i pokrój na kawałki o długości 2 cm.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Kabanosy pokrój na małe kawałki, a boczek w kostkę.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na niej kabanosy. Przełóż je do większego garnka.
Na tej samej patelni podsmaż boczek, po czym przełóż do garnka z kabanosami.
Na tą samą patelnię dodaj łyżkę oleju i podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Przełóż do garnka z mięsem.
Dodaj oczyszczoną fasolkę, wlej 1,5 l wody. Gotuj około 15-20 minut, aż fasolka zmięknie.
W tym czasie na wcześniej używanej patelni podgrzej koncentrat pomidorowy z dwiema łyżkami wody. Dodaj cukier i smaż razem około 4 minuty.
Gdy fasolka jest już miękka, dodaj pastę pomidorową z patelni do garnka. Dodaj 3 łyżki majeranku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczkę ostrej papryki, pół łyżeczki soli i dużą szczyptę pieprzu. Gotuj razem przez 5 minut.
Jeśli sos jest za mało gęsty, przygotuj białą zasmażkę z dwóch łyżek masła i dwóch łyżek mąki. Rozpuść na patelni masło, wsyp mąkę i mieszaj. Przełóż do garnka, zanim zasmażka straci biały kolor. Wtedy podgotuj sos jeszcze 5 minut.
-
Fasola po bretońsku
-
Fasolka po bretońsku z puszki
-
Fasolka po bretońsku wege
-
Wegańska fasolka po bretońsku
-
Fasolka po bretońsku z wolnowaru
-
Kiełbasa do fasolki po bretońsku
-
Fasolka po bretońsku z kiełbasą
-
Fasolka po bretońsku z szybkowara
-
Fasolka po bretońsku z fasoli z puszki
-
Wegetariańska fasolka po bretońsku
-
Fasolka po bretońsku przepis babci
-
Fasolka po bretońsku
Więcej informacji na temat fasolki szparagowej po bretońsku
Fasolka szparagowa po bretońsku to sycące danie z dodatkiem boczku i kabanosów. Całość ugotowana w słodkim, pomidorowym sosie jest niezwykle pyszna i to świetny pomysł na obiad.
Na warzywnych ryneczkach możemy spotkać fasolkę szparagową zieloną lub żółtą. Ta druga jest bogatsza w fosfor i potas, natomiast zielona ma w sobie więcej kwasu foliowego i prowitaminy A. Jest to warzywo bogate w błonnik, dzięki czemu na dłużej daje uczucie sytości. W 100 g fasolki mamy tylko 27 kcal, dlatego to idealne warzywo dla wszystkich. Jej Indeks Glikemiczny wynosi 15, więc jest również polecana dla osób chorujących na cukrzycę lub Insulinooporność.
Ze względu na swoje bogactwo w kwas foliowy polecana jest dla kobiet w ciąży lub tych, które dopiero ją planują. Wpływa również korzystnie na układ krwionośny ze względu na to, że zawiera żelazo i witaminę B6. Żelazo w fasolce jest w formie niehemowej, czyli tej trudniej przyswajalnej. Jeśli wzbogacisz danie o natkę pietruszki, czyli świetne źródło witaminy C, to żelazo to zostanie przyswojone w dużo większej ilości.
Aby wykonać przepis na fasolkę szparagową po bretońsku potrzebujesz fasolki żółtej lub zielonej, boczku, kabanosów i cebuli. Sos powstanie z koncentratu pomidorowego, cukru i przypraw. Na początku oczyść fasolkę, a na patelni podsmaż mięso i cebulę. Całość przełóż do garnka, wlej wodę i gotuj około 15-20 minut. W tym czasie na patelni przygotuj sos, dodając 2 łyżki wody. Dodaj sos z patelni do garnka i gotuj jeszcze 5 minut. Jeśli chcesz by danie było gęstsze, dodaj zasmażkę z masła i mąki.
Ta dobra fasolka szparagowa w sosie nie uda się bez majeranku. Te małe, zielone listki zaliczane są do najbardziej popularnych ziół kuchni europejskiej. W polskiej kuchni najczęściej stosowany jest do zup takich jak żurek, czy barszcz czerwony, a także do mięs. Oprócz wyjątkowego aromatu ma w sobie również wiele składników odżywczych. W suszonym majeranku znaleźć można potas, żelazo, wapń, cynk czy magnez. Wskazuje się, że dzięki zawartości olejków eterycznych ma oddziaływanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Stosowany jest również w przypadku trudności z trawieniem oraz podczas wystąpienia kaszlu, kataru i bólu gardła.
Mam nadzieję, że nasze wskazówki dobrze wyjaśniły jak zrobić fasolkę szparagową po bretońsku i to danie na stałe zawita w Twojej kuchni.
Alergeny w fasolce szparagowej po bretońsku
Lista alergenów dla fasolki szparagowej po bretońsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na fasolkę szparagową po bretońsku
Wartości odżywcze fasolki szparagowej po bretońsku
W suszonym majeranku znaleźć można potas, żelazo, wapń, cynk czy magnez. Wskazuje się, że dzięki zawartości olejków eterycznych ma oddziaływanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Stosowany jest również w przypadku trudności z trawieniem oraz podczas wystąpienia kaszlu, kataru i bólu gardła.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.