Fasolka szparagowa na parze

Opublikowano: 03.03.2022 r., 12:20 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gotowana fasolka szparagowa w półmisku
Fasolka szparagowa na parze
Sprawdź najlepszy przepis na wyśmienitą fasolkę szparagową na parze. Idealnie ugotowana, delikatnie chrupiąca fasolka z dodatkiem masła jest wyśmienitym dodatkiem do dań.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie na parze 20 min
145 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Fasolka szparagowa (225 g)
  • Masło - 1 łyżka (14 g)
  • Migdały - płatki - 1 garść (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
garnek, naczynie do gotowania na parze

Przepis na fasolkę szparagową na parze krok po kroku

Z fasolki szparagowej odetnij końce.

W garnku zagotuj wodę.

Fasolkę przełóż do naczynia do gotowania na parze i postaw na garnku.

Fasolkę gotuj na parze przez 20 minut.

Fasolkę przełóż na talerz, oprósz solą, dodaj masło i dokładnie wymieszaj.

Fasolkę możesz posypać płatkami migdałowymi.

Jak oceniasz przepis na fasolkę szparagową na parze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat fasolki szparagowej na parze

Fasolka gotowana na parze to jeden z klasyków kuchni wiosenno letniej. Zarówno żółta, jak i zielona fasolka mogą być ugotowana na parze.

Gotowanie fasolki szparagowej na parze to nic trudnego. Jest to dodatek, który możesz postawić do gotowania i zająć się przygotowywaniem czegoś innego. Ile czasu gotować fasolkę? Czas gotowania to około 25 minut, jednak czas ten różni się odrobinę w zależności czy gotujesz fasolkę żółtą, czy zieloną, od jej grubości i przede wszystkim jakości. Fasolka, która jest łykowata, będzie gotować się stanowczo dłużej niż ta delikatna i lepszej jakości. Dokładnie jak gotować fasolkę szparagową na parze dowiesz się ze szczegółowego przepisu.

Fasolka szparagowa gotowana na parze jest nie tylko smaczna, ale jest ona także bardzo zdrowa. Fasolka szparagowa jest bogata w witaminę E, witaminę A oraz witaminę C, witamina A występuje w fasolce głównie pod postacią bardzo cennego beta-karotenu. Fasolka zawiera sporo substancji o właściwościach antyoksydacyjnych, ma ona silne działanie przeciwutleniające, czym chroni przed wolnymi rodnikami, a tym samym pomaga opóźniać procesy starzenia się organizmu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Fasolka szparagowa zawiera sporo błonnika, dzięki czemu pobudza perystaltykę jelit, czym pomaga w walce z zaparciami, a także pomaga obniżać poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Dzięki zawartości manganu fasolka wpływa na lepsze wchłanianie witaminy E, witamin z grupy B i magnezu. Zawiera ona także kwas foliowy, witaminę B6, magnez i ryboflawinę, które wpływają na obniżenie ciśnienia krwi oraz obniżają ryzyko wystąpienie udaru mózgu. Fasolka wpływa na leczenie artretyzmu, poprzez działanie moczopędne, pomaga złagodzić objawy PMS oraz menopauzy, sprzyja lepszemu przyswajaniu wapnia oraz wzmacnianiu ścian naczyń krwionośnych. Fasolka jest niskokaloryczna, dlatego polecana jest w dietach redukcyjnych. Ma ona także niski indeks glikemiczny. Jednak aby te wszystkie właściwości fasolka zachowała, nie należy jej gotować w wodzie, ponieważ większość składników pozostaje właśnie tam.

Sprawdź jak zrobić wyśmienitą fasolkę szparagową na parze i delektuj się jej smakiem.

Alergeny w fasolce szparagowej na parze

Lista alergenów dla fasolki szparagowej na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały - płatki

Wartości odżywcze fasolki szparagowej na parze

na 100g gotowej potrawy

Fasolka szparagowa na parze to pyszny i zdrowy dodatek do różnych dań.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
112.14
145.78
Białko (g)
3.24
4.21
Fenyloalanina (mg)
0.15
0.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
8.22
10.69
Węglowodany przyswajalne (g)
5.00
6.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.22
4.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
8.42
10.95
Tłuszcze nasycone (g)
3.50
4.55
Tłuszcze nienasycone (g)
4.92
6.40
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.71
4.83
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.21
1.57
Cholesterol (mg)
11.62
15.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
60.43
78.56
Witamina B6 (mg)
0.36
0.47
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.01
Witamina C (mg)
11.21
14.57
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
2.47
3.21
Retinol (µg (mcg))
36.27
47.15
Tiamina (mg)
0.10
0.13
Ryboflawina (mg)
0.17
0.22
Niacyna (mg)
0.72
0.93
Foliany (µg (mcg))
16.59
21.57
Beta karoten (µg (mcg))
262.29
340.97

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
3.28
4.26
Potas (mg)
219.48
285.33
Wapń (mg)
58.56
76.12
Fosfor (mg)
66.24
86.11
Magnez (mg)
40.07
52.09
Żelazo (mg)
1.03
1.33
Cynk (mg)
0.47
0.61
Miedź (mg)
0.12
0.16
Mangan (mg)
0.49
0.64
Szacunkowy indeks glikemiczny fasolki szparagowej na parze 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fasolki szparagowej na parze

Koszt składników
19.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasolka szparagowa
225 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.15
Za 225 g
Masło
14 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 14 g
Migdały - płatki
20 g
1 garść
7.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 20 g
Koszt składników
19.50