Przepis na fasolkę po meksykańsku krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, kolendra świeża, papryka ostra
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Fasolę czerwoną z puszki wypłucz pod bieżącą wodą.

Cebulę zeszklij na oleju rzepakowym.

Do cebuli dodaj fasolę i przecier pomidorowy.

Dopraw do smaku, dodaj warzywa pokrojone w słupki i duś.

Do potrawy dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj całość.

Duś pod przykryciem 15 minut.

fasolka po meksykańsku
Fasolka po meksykańsku
Koszt przygotowania dania
13.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
205 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
40

Fasolka po meksykańsku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o fasolce po meksykańsku

Fasolka po meksykańsku to danie, które z pewnością przeniesie Cię do aromatycznego, pełnego przypraw Meksyku. Danie jest błyskawiczne, a z pewnością da sytość Tobie i całej Twojej rodzinie do końca dnia. Danie jest wegetariańskie, dlatego idealnie sprawdzi się nie tylko dla osób na diecie tradycyjnej ale dla wszystkich wegetarian. Źródłem białka w daniu zamiast mięsa jest czerwona fasola, ale nie tylko fasola jest niezwykle cennym składnikiem, dostarczy nam witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz składniki mineralne wapń, magnez, żelazo, cynk czy potas. Każdy z nich jest niezwykle ważny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Zatem jak zrobić fasolkę po meksykańsku? Przedstawiam Ci mój niezawodny przepis.

Na oleju rzepakowym podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym

Po chwili dodaj czerwoną fasolę. Pamiętaj aby wcześniej wypłukać ją kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Podsmaż wszystko chwilkę i dodaj przecier pomidorowy lub passatę z pomidorów. Obojętnie z której wersji skorzystasz, każda będzie dobra. Teraz przyszedł czas na aromatyczne przyprawy, możesz przygotować fasolkę na ostro dodając papryczkę chili chyba, że ma być to obiad także dla młodszych członków rodziny. Wtedy lepszym rozwiązaniem będzie doprawienie fasolki nieco łagodniejszymi przyprawami skorzystaj z majeranku, cząbru i czarnego pieprzu, najlepiej tego świeżo zmielonego. Następnie dodaj pokrojone w słupki warzywa, ja zdecydowałam się na marchewkę i czerwoną paprykę, moim zdaniem to najlepsza opcja. Na samym końcu dodaj koncentrat pomidorowy i duś około 15 minut. Cały sos się delikatnie zredukuje i zagęści. Danie jest gotowe do podania. Możesz całe obficie posypać posiekaną natką pietruszki lub świeżą kolendrą. Pomysł na fasolkę sprawdzi się idealnie na szybki obiad lub kolację.

Jeśli znasz już mój niezastąpiony przepis na fasolkę po meksykańsku, koniecznie spróbuj sam.

Wartości odżywcze fasolki po meksykańsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
170.97 kcal
205.16 kcal
Białko
9.57 g
11.48 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w fasolce po meksykańsku

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
28.93 g
34.72 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
21.67 g
26.01 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
7.26 g
8.71 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
2.53 g
3.03 g
Tłuszcze nasycone
0.36 g
0.43 g
Tłuszcze nienasycone
2.17 g
2.60 g
Tłuszcze jednonasycone
1.34 g
1.61 g
Tłuszcze wielonasycone
0.83 g
0.99 g

Witaminy w przepisie na fasolkę po meksykańsku

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina B6
0.27 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
34.92 mg
41.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.78 mg
0.93 mg
Brak danych dla: koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.27 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.40 mg
1.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
171.74 µg (mcg)
206.09 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na fasolkę po meksykańsku

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
18.26 mg
21.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
702.08 mg
842.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
43.10 mg
51.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
178.89 mg
214.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
60.04 mg
72.05 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.04 mg
3.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.25 mg
1.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.33 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fasolki po meksykańsku 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w fasolce po meksykańsku

Lista alergenów dla fasolki po meksykańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na fasolkę po meksykańsku

Cena przygotowania fasolki po meksykańsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola czerwona
400 g
1 puszka
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 400 g
Koncentrat pomidorowy
10 g
1 łyżka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 10 g
Przecier pomidorowy bez soli
125 g
1/2 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 125 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Papryka czerwona
240 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Liczba porcji:
Koszt składników
30.50
Jak oceniasz przepis na fasolkę po meksykańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób