Fasolka po bretońsku z wolnowaru
- Fasola konserwowa (500 g)
- Boczek wędzony bez kości (250 g)
- Kiełbasa podwawelska (250 g)
- Cebula (100 g)
- Czosnek (10 g)
- Passata pomidorowa (750 g)
Przepis na fasolkę po bretońsku z wolnowaru krok po kroku
Odcedź nasiona i przepłucz. Umieść w wolnowarze.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż się zrumieni. Dodaj do fasoli.
Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na pozostałym po boczku tłuszczu. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj do fasoli w wolnowarze. Wlej passatę, 1 litr wody oraz dodaj przyprawy: 2 ziela angielskie, liść laurowy, łyżeczkę słodkiej wędzonej papryki, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę majeranku, 1/4 łyżeczkę ostrej papryki i płaską łyżeczkę cukru.
Całość gotuj w wolnowarze przez 6 godzin, aż fasola zmięknie. Na koniec posól całość płaską łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj.
-
Fasola po bretońsku
-
Fasolka po bretońsku z puszki
-
Fasolka po bretońsku wege
-
Wegańska fasolka po bretońsku
-
Fasolka szparagowa po bretońsku
-
Kiełbasa do fasolki po bretońsku
-
Fasolka po bretońsku z kiełbasą
-
Fasolka po bretońsku z szybkowara
-
Fasolka po bretońsku z fasoli z puszki
-
Wegetariańska fasolka po bretońsku
-
Fasolka po bretońsku przepis babci
-
Fasolka po bretońsku
Więcej informacji na temat fasolki po bretońsku z wolnowaru
Fasolka po bretońsku z wolnowaru to danie, które robi się samo. Dzięki wykorzystaniu wolnowaru danie jest niesamowicie smaczne. Tak dobrej fasolki po bretońsku jeszcze nie spotkaliście.
Fasolka po bretońsku to danie, które kojarzy prawie każdy. Choć nazwa wskazuje, że danie pochodzi z Bretanii to nic bardziej mylnego! Najczęściej wskazuje się, że fasolka po bretońsku wywodzi się z Francji. Bretania jest jednym z regionów Francji. W kraju tym również bardzo popularne jest danie określane mianem „bigosu z fasoli”. Stąd najprawdopodobniej wywodzi się właśnie fasolka po bretońsku. To danie zachwyca, głównie dlatego, że do jego wykonania potrzebne są zupełnie zwyczajnie składniki. A sos pomidorowy otulający nasiona fasoli jest niezwykle aromatyczny.
Ten prosty przepis na fasolkę po bretońsku z wolnowaru robi się praktycznie sam. Wystarczy przygotować kilka składników, czyli podsmażyć boczek z kiełbasą, a następnie warzywa. Wszystko razem z przepłukaną fasolą umieść w wolnowarze. Teraz wystarczy doprawić, zamknąć wolnowar i gotować kilka godzin. W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić fasolkę po bretońsku w wolnowarze. To danie to świetny pomysł na obiad.
Wolnowar to specjalne urządzenie zaliczane do drobnego AGD, w którym przygotujesz potrawy w temperaturze poniżej 100 stopni Celsjusza. Kamionkowe naczynie, które stanowi podstawę całego naczynia, nagrzewa się do około 73-93 stopni. To powoduje, że gotowanie zajmuje trochę więcej czasu, ale nie wymaga tak dokładnego pilnowania. Dzięki temu, że nie zostaje przekroczona temperatura wrzenia, to zostaje zachowane dużo więcej wartości odżywczych. Dlatego przygotowanie dań w wolnowarze jest dobrym sposobem dla osób, które nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni.
Ta dobra fasolka po bretońsku nie uda się bez majeranku. Te małe, zielone listki zaliczane są do najbardziej popularnych ziół kuchni europejskiej. W polskiej kuchni najczęściej stosowany jest do zup takich jak żurek, czy barszcz czerwony, a także do mięs. Oprócz wyjątkowego aromatu ma w sobie również wiele składników odżywczych. W suszonym majeranku znaleźć można potas, żelazo, wapń, cynk czy magnez. Wskazuje się, że dzięki zawartości olejków eterycznych ma oddziaływanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Stosowany jest również w przypadku trudności z trawieniem oraz podczas wystąpienia kaszlu, kataru i bólu gardła.
Alergeny w fasolce po bretońsku z wolnowaru
Lista alergenów dla fasolki po bretońsku z wolnowaru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na fasolkę po bretońsku z wolnowaru
Wartości odżywcze fasolki po bretońsku z wolnowaru
Gotowanie w wolnowarze to dobry sposób na zachowanie większej ilości wartości odżywczych.
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.