Fasolka po bretońsku z kiełbasą
- Fasola biała jaś nasiona suche (500 g)
- Boczek wędzony bez kości (250 g)
- Kiełbasa podwawelska (300 g)
- Koncentrat pomidorowy - 3 łyżki (75 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (12 g)
Przepis na fasolkę po bretońsku z kiełbasą krok po kroku
Dzień wcześniej fasolę wsyp do miski i zalej zimną wodą. Wstaw do lodówki i mocz całą noc.
Namoczoną fasolę odcedź z wody. Zalej namoczone nasiona nową, świeżą wodą. Wstaw fasolę oraz 3 liście laurowe i 5 kulek ziela angielskiego do gotowania i gotuj aż fasola będzie miękka - około 60 minut. Sprawdzaj czy nasiona są miękkie. Pierwsze 10 minut gotuj bez przykrycia. Po tym czasie fasolkę można nakryć.
W tym czasie na patelni usmaż boczek pokrojony w niewielką kostkę oraz cebulę pokrojoną w pół plastry. Smaż aż mięso się zarumieni. Dodaj mięso po usmażeniu do fasolki, by razem się gotowały. Zostaw tłuszcz z mięsa na patelni - będzie potrzebny do zrobienia zasmażki.
Jak już fasolka będzie miękka dodaj do niej sól oraz pieprz do smaku. Dodaj też łyżkę majeranku.
Na wytopionym tłuszczu z boczku i kiełbasy zrób zasmażkę. Dodaj na patelnię do tłuszczu mąkę i bardzo dokładnie wymieszaj.
Zasmażkę dodaj do fasolki razem z koncentratem.
Całość gotuj około 5 minut i dopraw jeszcze do smaku. Jeśli trzeba dodaj cukier.
Najlepsza jest na ciepło podana ze świeżym pieczywem.
-
Fasola po bretońsku
-
Fasolka po bretońsku z puszki
-
Fasolka po bretońsku wege
-
Wegańska fasolka po bretońsku
-
Fasolka szparagowa po bretońsku
-
Fasolka po bretońsku z wolnowaru
-
Kiełbasa do fasolki po bretońsku
-
Fasolka po bretońsku z fasoli z puszki
-
Fasolka po bretońsku z szybkowara
-
Wegetariańska fasolka po bretońsku
-
Fasolka po bretońsku przepis babci
-
Fasolka po bretońsku
Więcej informacji na temat fasolki po bretońsku z kiełbasą
Prosty przepis na smaczną fasolkę po bretońsku z kiełbasą to fajna propozycja na obiad. Fasolka po bretońsku z kiełbasą to sycące i pożywne danie. Ten przepis jest daniem jednogarnkowym, który wiele osób lubi. Jest to najlepszy przepis na tę potrawę, zawiera składniki łatwo dostępne i niedrogie. Przygotowanie fasolki jest bardzo łatwe. Można zrobić te danie na zapas i zamrozić lub zawekować. Tak przechowywane danie zapobiegnie marnowaniu jedzenia.
Przepis składa się z zaledwie kilku prostych składników. Nie dodaje się tutaj warzyw, ale jeśli chcesz można dodać czosnek lub cebulę. Przed wykonaniem przepisu namocz nasiona fasoli w zimnej wodzie. Mocz fasolę kilka godzin, nie więcej niż 12 – najlepiej w lodówce. Przed gotowaniem wodę z moczenia fasoli odlej i zalej fasolę świeżą wodą. Gotuj fasolę na początku bez przykrycia. Po około 10 minutach nałóż na garnek przykrywkę. Fasola powinna być gotowa po około godzinie, jednak wiele zależy od tego, jaką odmianę fasoli masz. Wody do gotowania powinno być około litr – w razie potrzeby można dodawać na bieżąco gdyby było zbyt mało. Zamiast wody możesz użyć bulionu. Potrawa będzie miała jeszcze więcej smaku.
Oczywiście, jeśli chcesz, zamiast suchych nasion fasoli możesz użyć fasolę już zakonserwowaną. Przygotowanie przepisu na podstawie fasoli konserwowej jest o wiele krótsze – ugotowanie fasoli konserwowej wymaga około 20 minut gotowania. Jest to alternatywna propozycja na ekspresowe danie, gdy nie masz możliwości długo być w kuchni.
Jeżeli chcesz otrzymać danie bezglutenowe możesz całkowicie pominąć mąkę. W takim wypadku potrawę można dłużej gotować by była bardziej gęsta. Mąkę pszenną można wymienić też na mąkę graham czy żytnią w celu zwiększenia ilości błonnika i innych składników mineralnych. By obniżyć kaloryczność przepisu wybieraj boczek możliwie jak najbardziej chudy. Kiełbasa najlepsza byłaby taka, która ma minimum 95% mięsa. Zamiast kiełbasy można dodać pierś z indyka lub pierś z kurczaka. Jest to mniej kaloryczne mięso. Danie ma niski indeks glikemiczny i jest bardzo sycące.
Alergeny w fasolce po bretońsku z kiełbasą
Lista alergenów dla fasolki po bretońsku z kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze fasolki po bretońsku z kiełbasą
Ten przepis jest bogaty w białko i węglowodany złożone, które znajdują się w fasoli. Tłuste mięso zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, więc jeżeli ograniczasz ilość kwasów tłuszczowych staraj się wybierać boczek chudy oraz kiełbasę o zawartości mięsa minimum 95%.
Energia i białka
(325g)
Węglowodany
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Składniki mineralne
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Energia w porcji 1054 kcal
Wielkość jednej porcji 325 g