Fasola po meksykańsku

Opublikowano: 11.12.2021 r., 21:32 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Fasola po meksykańsku w miskach
Fasola po meksykańsku
Jeśli masz ochotę na posiłek w stylu meksykańskim to ten przepis sprawdzi się doskonale. Danie jest aromatyczne i rozpływające się w ustach. Warto podawać je z nachosami.
Przygotowanie 45 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
855 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Fasola czerwona (850 g)
  • Cebula 1 cebula (100 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża 1 papryczka (20 g)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Nachosy (80 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany, kmin rzymski

Przepis na fasolę po meksykańsku krok po kroku

Fasolę przełóż do sitka, przelej wodą i odstaw.

Cebulę i papryczkę chili pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie na złoty kolor.

Następnie dodaj fasolę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj składniki i smaż dalej.

Dodaj pomidory z puszki oraz odrobinę wody.

Wymieszaj i duś potrawę na małym ogniu pod przykryciem, aż składniki będą miękkie.

Danie podawaj z nachosami.

Jak oceniasz przepis na fasolę po meksykańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat fasoli po meksykańsku

Pyszna fasola po meksykańsku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, kolację lub na imprezę. Fasola w połączeniu z innymi warzywami i przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić fasolę po meksykańsku? Przygotowanie jej jest proste. Na początku należy fasolę przełożyć do sitka, przeleć wodą i odstawić do odsączenia. Następnie cebulę i papryczkę chili kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę i chili na złoty kolor. Dodajemy fasolę i przyprawy, dokładnie mieszamy i smażymy dalej. Pod koniec wlewamy pomidory z puszki oraz odrobinę wody. Dokładnie mieszamy i dusimy potrawę na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż składniki będą miękkie. Czerwona fasola przygotowana po meksykańsku idealnie komponuje się z nachosami.

Przepis na fasolę po meksykańsku nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.

Fasola po meksykańsku odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Posiłek jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Fasola z puszki również idealnie sprawdzi się do jej przygotowania. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.

Alergeny w fasoli po meksykańsku

Lista alergenów dla fasoli po meksykańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Nachosy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Nachosy

Wartości odżywcze fasoli po meksykańsku

na 100g gotowej potrawy

Fasola po meksykańsku zawiera składniki o wysokiej wartości odżywczej, a dodatkowo danie ma niski IG, dlatego przepis sprawdzi się dla osób chorujących na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
244.55
855.93
Białko (g)
13.94
48.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
41.87
146.56
Węglowodany przyswajalne (g)
32.14
112.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
9.74
34.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
3.19
11.16
Tłuszcze nasycone (g)
0.73
2.54
Tłuszcze nienasycone (g)
2.46
8.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.36
4.75
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.11
3.87
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.15
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
3.65
12.76
Witamina B6 (mg)
0.30
1.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.07
Witamina C (mg)
7.56
26.47
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.85
2.98
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.39
1.35
Ryboflawina (mg)
0.15
0.52
Niacyna (mg)
1.62
5.68
Foliany (µg (mcg))
233.62
817.67
Beta karoten (µg (mcg))
42.54
148.90

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
75.82
265.38
Potas (mg)
890.35
3116.24
Wapń (mg)
64.78
226.74
Fosfor (mg)
258.27
903.95
Magnez (mg)
90.80
317.81
Żelazo (mg)
4.34
15.19
Cynk (mg)
1.78
6.22
Miedź (mg)
0.46
1.62
Mangan (mg)
0.71
2.50
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fasoli po meksykańsku 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fasoli po meksykańsku

Koszt składników
54.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola czerwona
850 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
14.88
Za 850 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryczka chili czerwona świeża
20 g
1 papryczka
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 20 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Nachosy
80 g
5.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 80 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
54.80