Przepis na fasolę po meksykańsku krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany, kmin rzymski

Fasolę przełóż do sitka, przelej wodą i odstaw.

Cebulę i papryczkę chili pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie na złoty kolor.

Następnie dodaj fasolę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj składniki i smaż dalej.

Dodaj pomidory z puszki oraz odrobinę wody.

Wymieszaj i duś potrawę na małym ogniu pod przykryciem, aż składniki będą miękkie.

Danie podawaj z nachosami.

Fasola po meksykańsku w miskach
Fasola po meksykańsku
Koszt przygotowania dania
23.28 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
855 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
35

Fasola po meksykańsku - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o fasoli po meksykańsku

Pyszna fasola po meksykańsku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, kolację lub na imprezę. Fasola w połączeniu z innymi warzywami i przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić fasolę po meksykańsku? Przygotowanie jej jest proste. Na początku należy fasolę przełożyć do sitka, przeleć wodą i odstawić do odsączenia. Następnie cebulę i papryczkę chili kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę i chili na złoty kolor. Dodajemy fasolę i przyprawy, dokładnie mieszamy i smażymy dalej. Pod koniec wlewamy pomidory z puszki oraz odrobinę wody. Dokładnie mieszamy i dusimy potrawę na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż składniki będą miękkie. Czerwona fasola przygotowana po meksykańsku idealnie komponuje się z nachosami.

Przepis na fasolę po meksykańsku nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.

Fasola po meksykańsku odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Posiłek jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Fasola z puszki również idealnie sprawdzi się do jej przygotowania. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.

Wartości odżywcze fasoli po meksykańsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
244.55 kcal
855.93 kcal
Białko
13.94 g
48.80 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w fasoli po meksykańsku

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
41.87 g
146.56 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
32.14 g
112.48 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
9.74 g
34.08 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
3.19 g
11.16 g
Tłuszcze nasycone
0.73 g
2.54 g
Tłuszcze nienasycone
2.46 g
8.62 g
Tłuszcze jednonasycone
1.36 g
4.75 g
Tłuszcze wielonasycone
1.11 g
3.87 g

Witaminy w przepisie na fasolę po meksykańsku

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina B6
0.30 mg
1.04 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
0.85 mg
2.98 mg
Brak danych dla: papryczka chili czerwona świeża.
czytaj dalej
Tiamina
0.39 mg
1.35 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.52 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
1.62 mg
5.68 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
233.62 µg (mcg)
817.67 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na fasolę po meksykańsku

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
75.82 mg
265.38 mg
Potas
890.35 mg
3116.24 mg
Wapń
64.78 mg
226.74 mg
Fosfor
258.27 mg
903.95 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
90.80 mg
317.81 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
4.34 mg
15.19 mg
Cynk
1.78 mg
6.22 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.46 mg
1.62 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fasoli po meksykańsku 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w fasoli po meksykańsku

Lista alergenów dla fasoli po meksykańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Nachosy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Nachosy

Cena przygotowania fasoli po meksykańsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola czerwona
850 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
14.88
Za 850 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryczka chili czerwona świeża
20 g
1 papryczka
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 20 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Nachosy
80 g
5.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 80 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
54.80
Jak oceniasz przepis na fasolę po meksykańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób