Fasola po meksykańsku
- Fasola czerwona (850 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Papryczka chili czerwona świeża - 1 papryczka (20 g)
- Pomidory w puszce (400 g)
- Nachosy (80 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na fasolę po meksykańsku krok po kroku
Fasolę przełóż do sitka, przelej wodą i odstaw.
Cebulę i papryczkę chili pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie na złoty kolor.
Następnie dodaj fasolę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj składniki i smaż dalej.
Dodaj pomidory z puszki oraz odrobinę wody.
Wymieszaj i duś potrawę na małym ogniu pod przykryciem, aż składniki będą miękkie.
Danie podawaj z nachosami.
Więcej informacji na temat fasoli po meksykańsku
Pyszna fasola po meksykańsku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, kolację lub na imprezę. Fasola w połączeniu z innymi warzywami i przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić fasolę po meksykańsku? Przygotowanie jej jest proste. Na początku należy fasolę przełożyć do sitka, przeleć wodą i odstawić do odsączenia. Następnie cebulę i papryczkę chili kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę i chili na złoty kolor. Dodajemy fasolę i przyprawy, dokładnie mieszamy i smażymy dalej. Pod koniec wlewamy pomidory z puszki oraz odrobinę wody. Dokładnie mieszamy i dusimy potrawę na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż składniki będą miękkie. Czerwona fasola przygotowana po meksykańsku idealnie komponuje się z nachosami.
Przepis na fasolę po meksykańsku nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.
Fasola po meksykańsku odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Posiłek jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Fasola z puszki również idealnie sprawdzi się do jej przygotowania. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.
Alergeny w fasoli po meksykańsku
Lista alergenów dla fasoli po meksykańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Nachosy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Nachosy
Wartości odżywcze fasoli po meksykańsku
Fasola po meksykańsku zawiera składniki o wysokiej wartości odżywczej, a dodatkowo danie ma niski IG, dlatego przepis sprawdzi się dla osób chorujących na cukrzycę.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.