Fasola po bretońsku
- Fasola biała jaś nasiona suche (800 g)
- Sos Worcestershire (30 ml)
- Przecier pomidorowy bez soli (200 g)
- Koncentrat pomidorowy (25 g)
- Cukier (30 g)
- Ocet winny (15 ml)
Przepis na fasolę po bretońsku krok po kroku
Namocz fasolę w dużej misce z wodą przez 8 godzin, a następnie odcedź.
Umieść fasolę w dużym garnku z wodą na dużym ogniu. Woda powinna zakrywać nasiona. Doprowadź do wrzenia, a następnie zetrzyj pianę.
Zmniejsz ogień, aby delikatnie się gotowała przez 1 – 1,5 godziny, aż będzie miękka.
W garnku wymieszaj przecier, koncentrat, ocet, cukier, sos Worcestershire i koncentrat. Zagotuj.
Fasolkę dodaj do sosu i gotuj przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem.
-
Fasolka po bretońsku z puszki
-
Fasolka po bretońsku wege
-
Wegańska fasolka po bretońsku
-
Fasolka szparagowa po bretońsku
-
Fasolka po bretońsku z wolnowaru
-
Kiełbasa do fasolki po bretońsku
-
Fasolka po bretońsku z kiełbasą
-
Fasolka po bretońsku z szybkowara
-
Fasolka po bretońsku z fasoli z puszki
-
Wegetariańska fasolka po bretońsku
-
Fasolka po bretońsku przepis babci
-
Fasolka po bretońsku
Więcej informacji na temat fasoli po bretońsku
Fasola po bretońsku to przepis na danie ciekawe, a przy okazji naprawdę smaczne. Jest niezwykle sycąca i sprawdzi się zarówno na obiad, kolację, ale też śniadanie.
Przepis na fasolę po bretońsku to coś, co na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni brytyjskiej. Wszyscy wiedzą, że to właśnie w niej króluje to pyszne i wyraziste danie. Fasola ma to do siebie, że jest niezwykle uniwersalna. Można ją przygotowywać na wiele różnych sposobów. Świetnie łączy się z wieloma przyprawami, dzięki czemu sprawdzi się zarówno w potrawach łagodnych i delikatnych, jak i tych naprawdę pikantnych. Jednym z nich jest właśnie fasolka po bretońsku. To jeden z filarów brytyjskiego śniadanie. Zjadana jest tam jako dodatek do kiełbasy, czy jajek, a także jako przekąska, podana na tostach. Miłość do fasolki po bretońsku jest widoczna również w polskiej kuchni, gdyż gości w menu wielu restauracji, jako danie typowo polskie. Co ciekawe wiele osób nie może sobie wyobrazić bez niej swojego menu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić fasolę po bretońsku, która będzie smaczna, a przy okazji, dobra dla zdrowia, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest naprawdę prosta. Nie potrzeba do wykonania tej potrawy ani specjalnych sprzętów, ani dużego doświadczenia kulinarnego. Przyda się za to odrobina cierpliwości, gdyż rośliny strączkowe mają to do siebie, że potrzebują porządnego namaczania przed jakąkolwiek obróbką termiczną. Dlatego i w tym przypadku kluczowym elementem jest odpowiednie moczenie. Można do moczenia dodać odrobinę sody, dzięki czemu całość zmięknie nieco szybciej. Choć może się to wydawać zbyt pracochłonne i czasochłonne, to jednak naprawdę warto. Dlaczego? Gdyż biała fasola, tak jak inne strączki jest naprawdę wartościowa! Dostarcza sporo roślinnego białka, a także dużej ilości błonnika. Dzięki temu wspaniale syci, a przy okazji dba o bezpieczeństwo układu pokarmowego i krwionośnego. Danie na jej bazie to doskonały pomysł na przemycenie jej do swojego menu znacznie częściej. Ten sprawdzony przepis pozwala przygotować pyszne danie, które sprawdzi się na obiad. To dobra opcja, która jest nie tylko pyszna, ale też zdrowa.
Alergeny w fasoli po bretońsku
Lista alergenów dla fasoli po bretońsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos Worcestershire
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos Worcestershire
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
Wartości odżywcze fasoli po bretońsku
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
Energia i białka
(138g)
Węglowodany
(138g)
Tłuszcze
(138g)
Składniki mineralne
(138g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.