Przepis na fasolę na wigilię krok po kroku

Składniki
  • fasola biała jaś nasiona suche 250 g
  • Masło 40 g 2 łyżki
  • Miód 25 g 1 łyżka
Przyprawy
sól, kminek mielony, cukier
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Fasolę włóż do garnka i zalej ją 2 litrami wody. Całość odstaw na co najmniej 12 godzin.

Fasolę w wodzie, z dodatkiem odrobiny kminku, soli i cukru, ugotuj przez 1 godzinę do pełnej miękkości. Następnie odcedź.

Na patelni rozgrzej masło i dodaj do niego miód, całość mieszaj do połączenia.

Polej masłem fasolkę i dokładnie wymieszaj.

Fasola na wigilię podana w drewnianej misce.
fasola na wigilię
Koszt przygotowania dania
5.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
271 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
67

Fasola na wigilię - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o fasoli na wigilię

Fasola na wigilię to jeden ze wspaniałych pomysłów, który świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Fasola tak przygotowana jest delikatna i naprawdę smaczna. Choć bezmięsna, niezwykle sycąca. Pełna smaku i aromatu. To danie, które choć gości niezbyt często w menu, zachwyca za każdym razem. Warto spróbować przygotować ją na wigilijną kolację.

Przepis na fasolę wigilijną jest niezwykle łatwy. Całe danie wydaje się wręcz zbyt banalne, jednak to w jego prostocie tkwi cała jego magia. Fasola w takim wydaniu kusi swoim słodko - słonym aromatem, który zachwyci każdego, kto tylko jej spróbuje.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić fasolę na wigilię, która choć łatwa, będzie również smaczna i postna, to ten przepis sprawdzi się wprost idealnie. Całość dostarcza wspaniałych wrażeń smakowych, a przy tym jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Należy jednak pamiętać o wcześniejszym namaczaniu fasoli. Choć jest to proces długotrwały, to bez niego fasola nie będzie miękka. Namaczanie ziaren jest korzystne również dla układu pokarmowego, to dzięki temu procesowi ziarna są bardziej strawne i powodują mniejsze dolegliwości trawienne. Nie należy jednak wylewać wody po moczeniu, gdyż w trakcie do wody przedostają się z fasoli cenne minerały i składniki odżywcze.

To niezwykle prosty przepis, na danie pełne smaku i aromatu. Choć fasola nie gości na stołach zbyt często, oprócz sławnej fasolki po bretońsku, to jej potencjał jest bardzo duży. Ma delikatny, lekko słodki smak, dlatego wspaniale komponuje się w nieco słodszych daniach. Idealnie łączy się z karmelizowaną cebulą, jabłkiem i miodem. W tym przepisie występuje otulona roztopionym masłem i miodem. Ugotowana z dodatkiem kminku ma lepszy smak, a przy tym jest lepiej strawna.

Fasolka to dobra opcja dla wszystkich osób na diecie roślinnej. Choć mała, napakowana jest mnóstwem witamin i składników odżywczych. Dostarcza wapnia i żelaza, które są szczególnie ważne w diecie bez produktów odzwierzęcych. Dzięki namaczaniu żelazo z fasoli jest łatwiej dostępne i przyswaja się w większej ilości.

Gotowana fasola na wigilię świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, gdyż jest postna, a przy tym dostarcza sporo błonnika, który pozwala zadbać o układ trawienny, co jest szczególnie ważne w tym okresie. Biała fasola podana z masłem wspaniale się prezentuje na stole, wygląda niezwykle elegancko. Z tego przepisu dowiesz się jak ugotować fasolę na wigilię, by była miękka i smaczna.

Wartości odżywcze fasoli na wigilię

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (79g)
Energia (kalorie)
343.75 kcal
271.56 kcal
Białko
15.21 g
12.02 g

Węglowodany w fasoli na wigilię

Na 100g
Na porcję (79g)
Węglowodany
32.74 g
25.86 g

Składniki mineralne w przepisie na fasolę na wigilię

Na 100g
Na porcję (79g)
Sód
4.89 mg
3.86 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny fasoli na wigilię 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w fasoli na wigilię

Lista alergenów dla fasoli na wigilię przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, kminek mielony, cukier.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania fasoli na wigilię

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
fasola biała jaś nasiona suche
250 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 250 g
Masło
40 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Miód
25 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Liczba porcji:
Razem
26.00
Łączny koszt
5.82
Jak oceniasz przepis na fasolę na wigilię
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób