Przepis na farsz z soczewicy krok po kroku
- Soczewica zielona 2 g szklanka
- Cebula 250 g gram
- Olej rzepakowy 8 ml łyżka
Namoczoną wcześniej soczewicę, ugotuj w małej ilości wody, aż do miękkości, około 20 minut.
Na patelnię wylej olej.
Podsmaż na nim cebulkę, aż do zeszklenia.
Wymieszaj składniki ze sobą.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Łosoś z piekarnika
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Filet z indyka
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Dietetyczny obiad

(liczba kalorii)
Farsz z soczewicy - cechy przepisu
Więcej o farszu z soczewicy
Tradycyjny farsz z mięsem, serem i ziemniakami, kapustą i grzybami dla niektórych może się znudzić, choć mają swoich amatorów. Farsz ten nadaje się idealnie dla wegetarian i wegan, lecz każdemu może on posmakować, jako bezmięsna alternatywa dla tradycyjnych farszy. Farsz z soczewicy może być smaczną ich alternatywą. Soczewica, tak jak i inne warzywa strączkowe, jest pełnowartościowym źródłem białka oraz żelaza, więc warto uwzględnić je w diecie.
Farsz ten można przygotować z soczewicy zielonej, ale nada się także soczewica czerwona, która jest bardziej dostępna. Najważniejsze, aby ją odpowiednio przygotować przed ugotowaniem. Należy suche nasiona namoczyć na minimum 24h.
Farsz z soczewicy nada się idealnie do pierogów, naleśników, krokietów, pasztecików i wieku innych pomysłów na dania. Warto tu przy okazji wspomnieć, że pierogi z farszem z soczewicy były przez długi czas daniem tradycyjnym podczas wigilii na Podlasiu. Przedstawiony przepis na farsz z soczewicy można modyfikować w zależności od docelowej kuchni czy dania. Znane jest zastosowanie go w kuchni polskiej, azjatyckiej oraz śródziemnomorskiej.
Zachwyca swoim bogatym smakiem i wyjątkowym aromatem. Przepis na farsz z soczewicy może stanowić także podstawę ostatecznej wersji dania, uwzględniając przy tym dodatek mięsa, grzybów i innych składników. Możesz także doprawić według swojego uznania.
Poniżej znajduje się najlepszy, prosty i łatwy przepis jak zrobić szybki farsz z soczewicy. Przedstawiono krok po kroku jak go przygotować.
Wartości odżywcze farszu z soczewicy
Energia i białka
(650g)
Węglowodany w farszu z soczewicy
(650g)
Tłuszcze
(650g)
Witaminy w przepisie na farsz z soczewicy
(650g)
Składniki mineralne w przepisie na farsz z soczewicy
(650g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w farszu z soczewicy
Lista alergenów dla farszu z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz z soczewicy