Przepis na farsz z soczewicy krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek, miska

Namoczoną wcześniej soczewicę, ugotuj w małej ilości wody, aż do miękkości, około 20 minut.

Na patelnię wylej olej.

Podsmaż na nim cebulkę, aż do zeszklenia.

Wymieszaj składniki ze sobą.

pierogi z soczewicą podane na talerzu
pierogi z soczewicą
Koszt przygotowania dania
0.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
447 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
25

Farsz z soczewicy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o farszu z soczewicy

Tradycyjny farsz z mięsem, serem i ziemniakami, kapustą i grzybami dla niektórych może się znudzić, choć mają swoich amatorów. Farsz ten nadaje się idealnie dla wegetarian i wegan, lecz każdemu może on posmakować, jako bezmięsna alternatywa dla tradycyjnych farszy. Farsz z soczewicy może być smaczną ich alternatywą. Soczewica, tak jak i inne warzywa strączkowe, jest pełnowartościowym źródłem białka oraz żelaza, więc warto uwzględnić je w diecie.

Farsz ten można przygotować z soczewicy zielonej, ale nada się także soczewica czerwona, która jest bardziej dostępna. Najważniejsze, aby ją odpowiednio przygotować przed ugotowaniem. Należy suche nasiona namoczyć na minimum 24h.

Farsz z soczewicy nada się idealnie do pierogów, naleśników, krokietów, pasztecików i wieku innych pomysłów na dania. Warto tu przy okazji wspomnieć, że pierogi z farszem z soczewicy były przez długi czas daniem tradycyjnym podczas wigilii na Podlasiu. Przedstawiony przepis na farsz z soczewicy można modyfikować w zależności od docelowej kuchni czy dania. Znane jest zastosowanie go w kuchni polskiej, azjatyckiej oraz śródziemnomorskiej.

Zachwyca swoim bogatym smakiem i wyjątkowym aromatem. Przepis na farsz z soczewicy może stanowić także podstawę ostatecznej wersji dania, uwzględniając przy tym dodatek mięsa, grzybów i innych składników. Możesz także doprawić według swojego uznania.

Poniżej znajduje się najlepszy, prosty i łatwy przepis jak zrobić szybki farsz z soczewicy. Przedstawiono krok po kroku jak go przygotować.

Wartości odżywcze farszu z soczewicy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(650g)
Energia (kalorie)
68.91 kcal
447.90 kcal
Białko
1.24 g
8.07 g

Węglowodany w farszu z soczewicy

Na 100g
Na porcję
(650g)
Węglowodany
9.47 g
61.53 g
Węglowodany przyswajalne
7.75 g
50.37 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.72 g
11.16 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(650g)
Tłuszcz
3.19 g
20.73 g
Tłuszcze nasycone
0.29 g
1.86 g
Tłuszcze nienasycone
2.90 g
18.87 g
Tłuszcze jednonasycone
2.04 g
13.29 g
Tłuszcze wielonasycone
0.86 g
5.58 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na farsz z soczewicy

Na 100g
Na porcję
(650g)
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na farsz z soczewicy

Na 100g
Na porcję
(650g)
Sód
3.90 mg
25.35 mg
Potas
145.52 mg
945.90 mg
Wapń
22.48 mg
146.15 mg
Żelazo
0.26 mg
1.68 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu z soczewicy 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w farszu z soczewicy

Lista alergenów dla farszu z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz z soczewicy

Cena przygotowania farszu z soczewicy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica zielona
2 g
szklanka
3.50
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 2 g
Cebula
250 g
gram
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Olej rzepakowy
8 ml
łyżka
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.06
Za 8 ml
Koszt składników
13.50
Jak oceniasz przepis na farsz z soczewicy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób