Farsz z soczewicy

Opublikowano: 07.02.2023 r., 20:46 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe pierogi z soczewicą
Pierogi z soczewicą
Znudziły Ci się tradycyjne pomysły na farsz do pierogów, naleśników? Farsz z soczewicy to nowe połączenie smakowe. Idealne dla wegetarian i wegan.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 150 min
447 kcal
Kcal w porcji
650 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Soczewica zielona - szklanka (2 g)
  • Cebula - gram (250 g)
  • Olej rzepakowy - łyżka (8 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, miska

Przepis na farsz z soczewicy krok po kroku

Namoczoną wcześniej soczewicę, ugotuj w małej ilości wody, aż do miękkości, około 20 minut.

Na patelnię wylej olej.

Podsmaż na nim cebulkę, aż do zeszklenia.

Wymieszaj składniki ze sobą.

Jak oceniasz przepis na farsz z soczewicy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat farszu z soczewicy

Tradycyjny farsz z mięsem, serem i ziemniakami, kapustą i grzybami dla niektórych może się znudzić, choć mają swoich amatorów. Farsz ten nadaje się idealnie dla wegetarian i wegan, lecz każdemu może on posmakować, jako bezmięsna alternatywa dla tradycyjnych farszy. Farsz z soczewicy może być smaczną ich alternatywą. Soczewica, tak jak i inne warzywa strączkowe, jest pełnowartościowym źródłem białka oraz żelaza, więc warto uwzględnić je w diecie.

Farsz ten można przygotować z soczewicy zielonej, ale nada się także soczewica czerwona, która jest bardziej dostępna. Najważniejsze, aby ją odpowiednio przygotować przed ugotowaniem. Należy suche nasiona namoczyć na minimum 24h.

Farsz z soczewicy nada się idealnie do pierogów, naleśników, krokietów, pasztecików i wieku innych pomysłów na dania. Warto tu przy okazji wspomnieć, że pierogi z farszem z soczewicy były przez długi czas daniem tradycyjnym podczas wigilii na Podlasiu. Przedstawiony przepis na farsz z soczewicy można modyfikować w zależności od docelowej kuchni czy dania. Znane jest zastosowanie go w kuchni polskiej, azjatyckiej oraz śródziemnomorskiej.

Zachwyca swoim bogatym smakiem i wyjątkowym aromatem. Przepis na farsz z soczewicy może stanowić także podstawę ostatecznej wersji dania, uwzględniając przy tym dodatek mięsa, grzybów i innych składników. Możesz także doprawić według swojego uznania.

Poniżej znajduje się najlepszy, prosty i łatwy przepis jak zrobić szybki farsz z soczewicy. Przedstawiono krok po kroku jak go przygotować.

Alergeny w farszu z soczewicy

Lista alergenów dla farszu z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz z soczewicy

Wartości odżywcze farszu z soczewicy

na 100g gotowej potrawy

Soczewica jest pełnowartościowym źródłem białka, dlatego jest idealnym zamiennikiem mięsa dla wegetarian i wegan. Jest też dobrym źródłem potasu potrzebnego dla prawidłowej pracy serca i mięśni oraz kwasu foliowego dla kobiet w ciąży.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(650g)
Energia (kcal)
68.91
447.90
Białko (g)
1.24
8.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(650g)
Węglowodany (g)
9.47
61.53
Węglowodany przyswajalne (g)
7.75
50.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.72
11.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(650g)
Tłuszcz (g)
3.19
20.73
Tłuszcze nasycone (g)
0.29
1.86
Tłuszcze nienasycone (g)
2.90
18.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.04
13.29
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.86
5.58
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(650g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(650g)
Sód (mg)
3.90
25.35
Potas (mg)
145.52
945.90
Wapń (mg)
22.48
146.15
Żelazo (mg)
0.26
1.68
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu z soczewicy 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu z soczewicy

Koszt składników
13.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica zielona
2 g
szklanka
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 2 g
Cebula
250 g
gram
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Olej rzepakowy
8 ml
łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.06
Za 8 ml
Koszt składników
13.50