Farsz z soczewicy
- Soczewica zielona - szklanka (2 g)
- Cebula - gram (250 g)
- Olej rzepakowy - łyżka (8 ml)
Przepis na farsz z soczewicy krok po kroku
Namoczoną wcześniej soczewicę, ugotuj w małej ilości wody, aż do miękkości, około 20 minut.
Na patelnię wylej olej.
Podsmaż na nim cebulkę, aż do zeszklenia.
Wymieszaj składniki ze sobą.
-
Pielmieni
-
Pierogi z serem
-
Farsz na pierogi ruskie
-
Pierogi gruzińskie
-
Pierożki gruzińskie
-
Gruzińskie pierogi
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Farsz do krokietów
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Pierogi z serem na słodko
-
Pierogi chinkali
-
Pierogi z ziemniakami
-
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
-
Kołduny litewskie
-
Farsz na uszka
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
-
Farsz do pasztecików
-
Cappelletti
-
Farsz na pierogi
Więcej informacji na temat farszu z soczewicy
Tradycyjny farsz z mięsem, serem i ziemniakami, kapustą i grzybami dla niektórych może się znudzić, choć mają swoich amatorów. Farsz ten nadaje się idealnie dla wegetarian i wegan, lecz każdemu może on posmakować, jako bezmięsna alternatywa dla tradycyjnych farszy. Farsz z soczewicy może być smaczną ich alternatywą. Soczewica, tak jak i inne warzywa strączkowe, jest pełnowartościowym źródłem białka oraz żelaza, więc warto uwzględnić je w diecie.
Farsz ten można przygotować z soczewicy zielonej, ale nada się także soczewica czerwona, która jest bardziej dostępna. Najważniejsze, aby ją odpowiednio przygotować przed ugotowaniem. Należy suche nasiona namoczyć na minimum 24h.
Farsz z soczewicy nada się idealnie do pierogów, naleśników, krokietów, pasztecików i wieku innych pomysłów na dania. Warto tu przy okazji wspomnieć, że pierogi z farszem z soczewicy były przez długi czas daniem tradycyjnym podczas wigilii na Podlasiu. Przedstawiony przepis na farsz z soczewicy można modyfikować w zależności od docelowej kuchni czy dania. Znane jest zastosowanie go w kuchni polskiej, azjatyckiej oraz śródziemnomorskiej.
Zachwyca swoim bogatym smakiem i wyjątkowym aromatem. Przepis na farsz z soczewicy może stanowić także podstawę ostatecznej wersji dania, uwzględniając przy tym dodatek mięsa, grzybów i innych składników. Możesz także doprawić według swojego uznania.
Poniżej znajduje się najlepszy, prosty i łatwy przepis jak zrobić szybki farsz z soczewicy. Przedstawiono krok po kroku jak go przygotować.
Alergeny w farszu z soczewicy
Lista alergenów dla farszu z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz z soczewicy
Wartości odżywcze farszu z soczewicy
Soczewica jest pełnowartościowym źródłem białka, dlatego jest idealnym zamiennikiem mięsa dla wegetarian i wegan. Jest też dobrym źródłem potasu potrzebnego dla prawidłowej pracy serca i mięśni oraz kwasu foliowego dla kobiet w ciąży.
Energia i białka
(650g)
Węglowodany
(650g)
Tłuszcze
(650g)
Witaminy
(650g)
Składniki mineralne
(650g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.