Przepis na farsz warzywny do naleśników krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tarka

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę.

Paprykę i cukinię pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli i podsmaż.

Pieczarki zetrzyj na tarce i dodaj do pozostałych składników, smaż do zmięknięcia wszystkich warzyw.

Do farszu dodaj przecier, tarty parmezan i dopraw do smaku.

Całość dokładnie wymieszaj.

Farsz warzywny do naleśników podany w naleśnikach.
farsz warzywny do naleśników
Koszt przygotowania dania
17.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
200 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
54

Farsz warzywny do naleśników - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o farszu warzywnym do naleśników

Farsz warzywny do naleśników to doskonały dodatek do naleśników. Jest bardzo smaczny, a przy tym niezwykle ciekawy. Robi się go na bazie warzyw i sera. Przepis na farsz warzywny do naleśników to doskonała opcja dla wszystkich szukających ciekawego pomysłu na obiad, czy kolację. Ze względu na spory udział warzyw stanowią doskonały wybór na co dzień.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić farsz warzywny do naleśników, by był pyszny i dobry również dla wegetarian, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To najlepszy farsz, który sprawi, że wszystkie naleśniki będą po prostu przepyszne. Jego głównym składnikiem są warzywa. W tej wersji niezwykle zwyczajne, ale jakże pyszne. Głównymi są papryka i cukinia. Cukinia to warzywo, które bardzo łatwo jest dostać w sklepie, nawet przez cały rok, dlatego spokojnie może być jej podstawą. Ma wspaniały smak, który idealnie komponuje się w wielu daniach, jest łagodna, więc smakuje również dzieciom. Wspaniale chłonie przyprawy, dlatego po tarciu ich i upieczeniu jest bardzo aromatyczna. To również niezwykle zdrowe warzywo. Zawiera niewiele kalorii, więc jest idealnym wyborem nawet dla osób na diecie redukcyjnej. W dodatku jest niezwykle sycąca, dlatego świetnie sprawdza się jako podstawa obiadu czy kolacji. To również skarbnica wielu cennych witamin. Zawiera witaminę A, C, K, E, a także te z grupy B, w tym również kwas foliowy, który jest niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dostarcza także potasu, który dba o właściwe działanie mięśni i serca. Cukinia została sparowana w tym przepisie z parmezanem, który nie tylko wspaniale smakuje i sprawia, że warzywo staje się bardziej chrupiące, ale również dostarcza sporo wapnia. Papryka to wspaniałe warzywo, które nie jest zbyt doceniane. Warto to zmienić, gdyż jest świetnym źródłem nie tylko cennych składników mineralnych, ale również witamin i antyoksydantów. To niezwykle cenne źródło witaminy C. Jej obecność jest bardzo potrzebna do odpowiedniego funkcjonowania całego organizmu.

Wartości odżywcze farszu warzywnego do naleśników

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
87.32 kcal
200.82 kcal
Białko
3.35 g
7.70 g

Węglowodany w farszu warzywnym do naleśników

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
4.89 g
11.24 g
Węglowodany przyswajalne
3.53 g
8.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.36 g
3.12 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
6.51 g
14.98 g
Tłuszcze nasycone
1.88 g
4.31 g
Tłuszcze nienasycone
4.64 g
10.67 g
Tłuszcze jednonasycone
3.99 g
9.17 g
Tłuszcze wielonasycone
0.65 g
1.50 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: ser parmezan, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
3.70 mg
8.50 mg

Witaminy w przepisie na farsz warzywny do naleśników

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A
59.24 µg (mcg)
136.25 µg (mcg)
Witamina B6
0.17 mg
0.39 mg
Witamina B12
0.07 µg (mcg)
0.17 µg (mcg)
Witamina C
42.28 mg
97.24 mg
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)
Witamina E
1.19 mg
2.73 mg
Retinol
10.92 µg (mcg)
25.12 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.33 mg
Niacyna
1.11 mg
2.56 mg
Foliany
25.87 µg (mcg)
59.50 µg (mcg)
Beta karoten
508.61 µg (mcg)
1169.81 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na farsz warzywny do naleśników

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
70.78 mg
162.79 mg
Potas
242.66 mg
558.11 mg
Wapń
75.10 mg
172.73 mg
Fosfor
76.60 mg
176.19 mg
Magnez
15.22 mg
35.00 mg
Żelazo
0.49 mg
1.14 mg
Cynk
0.44 mg
1.02 mg
Miedź
0.09 mg
0.21 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu warzywnego do naleśników 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w farszu warzywnym do naleśników

Lista alergenów dla farszu warzywnego do naleśników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania farszu warzywnego do naleśników

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
250 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Cukinia
300 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Koszt składników
42.50
Jak oceniasz przepis na farsz warzywny do naleśników
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób