Przepis na farsz warzywny do naleśników krok po kroku
- Papryka czerwona 250 g
- Cukinia 300 g
- Pieczarki 150 g
- Ser parmezan 50 g
- Oliwa z oliwek 45 ml
- Cebula 100 g
- Koncentrat pomidorowy 25 g
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę.
Paprykę i cukinię pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli i podsmaż.
Pieczarki zetrzyj na tarce i dodaj do pozostałych składników, smaż do zmięknięcia wszystkich warzyw.
Do farszu dodaj przecier, tarty parmezan i dopraw do smaku.
Całość dokładnie wymieszaj.
-
Farsz do krokietów
-
Farsz do naleśników
-
Naleśniki z mięsem
-
Naleśniki keto
-
Naleśniki z nutellą i bananami
-
Farsz z pieczarek
-
Naleśniki z farszem ruskim
-
Sakiewki z naleśników
-
Naleśniki z mięsem z rosołu
-
Naleśniki po meksykańsku z kurczakiem
-
Farsz szpinakowy
-
Naleśnik z farszem mięsnym
-
Bezmięsny farsz do naleśników
-
Farsz do naleśników z pieczarkami
-
Farsz grzybowy
-
Farsz meksykański
-
Farsz do naleśników

(liczba kalorii)
Farsz warzywny do naleśników - cechy przepisu
Więcej o farszu warzywnym do naleśników
Farsz warzywny do naleśników to doskonały dodatek do naleśników. Jest bardzo smaczny, a przy tym niezwykle ciekawy. Robi się go na bazie warzyw i sera. Przepis na farsz warzywny do naleśników to doskonała opcja dla wszystkich szukających ciekawego pomysłu na obiad, czy kolację. Ze względu na spory udział warzyw stanowią doskonały wybór na co dzień.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić farsz warzywny do naleśników, by był pyszny i dobry również dla wegetarian, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To najlepszy farsz, który sprawi, że wszystkie naleśniki będą po prostu przepyszne. Jego głównym składnikiem są warzywa. W tej wersji niezwykle zwyczajne, ale jakże pyszne. Głównymi są papryka i cukinia. Cukinia to warzywo, które bardzo łatwo jest dostać w sklepie, nawet przez cały rok, dlatego spokojnie może być jej podstawą. Ma wspaniały smak, który idealnie komponuje się w wielu daniach, jest łagodna, więc smakuje również dzieciom. Wspaniale chłonie przyprawy, dlatego po tarciu ich i upieczeniu jest bardzo aromatyczna. To również niezwykle zdrowe warzywo. Zawiera niewiele kalorii, więc jest idealnym wyborem nawet dla osób na diecie redukcyjnej. W dodatku jest niezwykle sycąca, dlatego świetnie sprawdza się jako podstawa obiadu czy kolacji. To również skarbnica wielu cennych witamin. Zawiera witaminę A, C, K, E, a także te z grupy B, w tym również kwas foliowy, który jest niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dostarcza także potasu, który dba o właściwe działanie mięśni i serca. Cukinia została sparowana w tym przepisie z parmezanem, który nie tylko wspaniale smakuje i sprawia, że warzywo staje się bardziej chrupiące, ale również dostarcza sporo wapnia. Papryka to wspaniałe warzywo, które nie jest zbyt doceniane. Warto to zmienić, gdyż jest świetnym źródłem nie tylko cennych składników mineralnych, ale również witamin i antyoksydantów. To niezwykle cenne źródło witaminy C. Jej obecność jest bardzo potrzebna do odpowiedniego funkcjonowania całego organizmu.
Wartości odżywcze farszu warzywnego do naleśników
Energia i białka
(230g)
Węglowodany w farszu warzywnym do naleśników
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy w przepisie na farsz warzywny do naleśników
(230g)
Składniki mineralne w przepisie na farsz warzywny do naleśników
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w farszu warzywnym do naleśników
Lista alergenów dla farszu warzywnego do naleśników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan