Farsz twarogowy do naleśników

Opublikowano: 28.11.2022 r., 12:26 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki z truskawkami
Twarogowy farsz do naleśników
Naleśniki to jedna z najpopularniejszych potraw. Przepisy na farsz do naleśników jest mnóstwo. Mogą być wytrawne oraz na słodko. Farsz twarogowy jest chyba najczęściej spotykanym farszem do naleśników w kuchni polskiej. Moja wersja jest bez cukru, a co za tym idzie jest dużo zdrowsza.
Przygotowanie 15 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ser twarogowy półtłusty (400 g)
  • Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
  • Rodzynki (50 g)
  • Orzechy włoskie (50 g)
  • Truskawki (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
łyżka

Przepis na farsz twarogowy do naleśników krok po kroku

Umieść w misce twaróg oraz mascarpone, wymieszaj.

Dodaj rodzynki oraz drobno posiekane orzechy.

Dodaj pokrojone na kawałki truskawki.

Całość dopraw cynamonem i wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na farsz twarogowy do naleśników
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat farszu twarogowego do naleśników

Naleśniki to obecnie bardzo popularne danie. Można jej jeść na słodko oraz wytrawnie. Przepis na klasyczne naleśniki ze słodkim twarożkiem zna chyba każdy. Gdyby się jednak znudził, przygotowałam przepis na farsz twarogowy do naleśników nieco zmodyfikowany. Jest pyszny, dużo lepszy od tradycyjnego i do tego całkiem zdrowy.

Dlaczego warto jeść twaróg? Twaróg wytwarzany jest z mleka. Sprawdza się idealnie jako dodatek do kanapek, naleśników, pierogów, ale można z niego upiec również placuszki. Twaróg ma mnóstwo zastosowań w kuchni, niektóre nie są zbyt oczywiste.

Najlepiej wybierać twaróg półtłusty (zwłaszcza osoby dbające o linię). Tłusty ma za dużo tłuszczu, z kolei chudy jest całkowicie pozbawiony tłuszczu, co też nie jest zdrowe ze względu na słabszą przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Twaróg to świetne źródło pełnowartościowego białka będącego podstawowym składnikiem krwi, limfy oraz hormonów i enzymów, które biorą czynny udział w wielu procesach życiowych. W odróżnieniu od innych produktów mlecznych zawiera on znacznie mniejsze ilości wapnia, jednak jest bogatym źródłem innych cennik składników mineralnych. Zawiera przede wszystkim: sód, fosfor, magnez, wapń, potas, cholinę, ryboflawinę, witaminę B12, A i E.

Biały ser jest produkowany z pasteryzowanego mleka krowiego, do którego dodaje się określone szczepy bakterii mlekowych oraz podpuszczkę, czyli rodzaj enzymu trawiennego. Są one odpowiedzialne za proces ścinania się białek mleka.

Po pewnym czasie mleko zaczyna przekształcać się w serwatkę oraz skrzep, czyli w gotową masę twarogową, którą następnie poddaje się procesowi krojenia w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Jak zrobić farsz twarogowy do naleśników? Poniżej przedstawię pomysł na farsz twarogowy do naleśników. Jest to bardzo prosty przepis. A sam farsz jest na tyle dobry, że można go wykorzystać również do innych dań.

Potrzebujemy twaróg, mascarpone, rodzynki, dowolne owoce oraz orzechy. Sery mieszamy ze sobą, dodajemy rodzynki, pokrojone owoce o pokruszone orzechy. Gotowe!

Gotowym farszem smarujemy naleśniki i zjadamy. Smacznego!

Alergeny w farszu twarogowym do naleśników

Lista alergenów dla Farszu twarogowego do naleśników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • mascarpone
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze farszu twarogowego do naleśników

na 100g gotowej potrawy

Zdrowy farsz do naleśników bez cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
173.48
0.00
Białko (g)
5.59
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
8.58
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
7.30
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.28
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
13.15
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
10.32
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
2.83
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.68
0.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.16
0.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
31.35
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
13.26
0.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
20.74
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.52
0.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.27
0.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.91
0.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
7.13
0.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
118.39
0.00
Potas (mg)
144.43
0.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
68.83
0.00
Fosfor (mg)
81.96
0.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.48
0.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.41
0.00
Cynk (mg)
0.33
0.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.30
0.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu twarogowego do naleśników 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu twarogowego do naleśników

Koszt składników
38.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
400 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 400 g
Mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Rodzynki
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Orzechy włoskie
50 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 50 g
Truskawki
400 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Koszt składników
38.50