Farsz twarogowy do naleśników
- Ser twarogowy półtłusty (400 g)
- Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
- Rodzynki (50 g)
- Orzechy włoskie (50 g)
- Truskawki (400 g)
Przepis na farsz twarogowy do naleśników krok po kroku
Umieść w misce twaróg oraz mascarpone, wymieszaj.
Dodaj rodzynki oraz drobno posiekane orzechy.
Dodaj pokrojone na kawałki truskawki.
Całość dopraw cynamonem i wymieszaj.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat farszu twarogowego do naleśników
Naleśniki to obecnie bardzo popularne danie. Można jej jeść na słodko oraz wytrawnie. Przepis na klasyczne naleśniki ze słodkim twarożkiem zna chyba każdy. Gdyby się jednak znudził, przygotowałam przepis na farsz twarogowy do naleśników nieco zmodyfikowany. Jest pyszny, dużo lepszy od tradycyjnego i do tego całkiem zdrowy.
Dlaczego warto jeść twaróg? Twaróg wytwarzany jest z mleka. Sprawdza się idealnie jako dodatek do kanapek, naleśników, pierogów, ale można z niego upiec również placuszki. Twaróg ma mnóstwo zastosowań w kuchni, niektóre nie są zbyt oczywiste.
Najlepiej wybierać twaróg półtłusty (zwłaszcza osoby dbające o linię). Tłusty ma za dużo tłuszczu, z kolei chudy jest całkowicie pozbawiony tłuszczu, co też nie jest zdrowe ze względu na słabszą przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Twaróg to świetne źródło pełnowartościowego białka będącego podstawowym składnikiem krwi, limfy oraz hormonów i enzymów, które biorą czynny udział w wielu procesach życiowych. W odróżnieniu od innych produktów mlecznych zawiera on znacznie mniejsze ilości wapnia, jednak jest bogatym źródłem innych cennik składników mineralnych. Zawiera przede wszystkim: sód, fosfor, magnez, wapń, potas, cholinę, ryboflawinę, witaminę B12, A i E.
Biały ser jest produkowany z pasteryzowanego mleka krowiego, do którego dodaje się określone szczepy bakterii mlekowych oraz podpuszczkę, czyli rodzaj enzymu trawiennego. Są one odpowiedzialne za proces ścinania się białek mleka.
Po pewnym czasie mleko zaczyna przekształcać się w serwatkę oraz skrzep, czyli w gotową masę twarogową, którą następnie poddaje się procesowi krojenia w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Jak zrobić farsz twarogowy do naleśników? Poniżej przedstawię pomysł na farsz twarogowy do naleśników. Jest to bardzo prosty przepis. A sam farsz jest na tyle dobry, że można go wykorzystać również do innych dań.
Potrzebujemy twaróg, mascarpone, rodzynki, dowolne owoce oraz orzechy. Sery mieszamy ze sobą, dodajemy rodzynki, pokrojone owoce o pokruszone orzechy. Gotowe!
Gotowym farszem smarujemy naleśniki i zjadamy. Smacznego!
Alergeny w farszu twarogowym do naleśników
Lista alergenów dla Farszu twarogowego do naleśników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- mascarpone
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze farszu twarogowego do naleśników
Zdrowy farsz do naleśników bez cukru.
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.