Przepis na farsz szpinakowy do pierogów krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, duża miska

Masło rozgrzej na patelni.

Szpinak posiekaj na mniejsze kawałki.

Szpinak smaż na maśle wraz z połową łyżeczki soli oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Ser pokrój w kosteczkę.

Jak szpinak rozmięknie (kilka minut) - ostudź.

Do chłodnego szpinaku dodaj ser.

Dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Farsz jest gotowy do użycia.

Farsz szpinakowy do pierogów
Farsz szpinakowy do pierogów
Koszt przygotowania dania
15.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
622 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
5

Farsz szpinakowy do pierogów - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o farszu szpinakowym do pierogów

Lubisz pierogi ze szpinakiem? Musisz spróbować przepisu na farsz szpinakowy do pierogów. Jest pyszny i prosty. Najlepszy, bo z czosnkiem i mozzarellą. Pierogi z mrożonym albo świeżym szpinakiem i mozzarellą to danie bardzo zdrowe. Przy tym idzie także smak – są bardzo dobre. Farsz szpinakowy do pierogów może być dobrym pomysłem na nadzienie nawet dla dzieci. Zobacz, jak zrobić farsz szpinakowy do pierogów albo do naleśników. Banalnie, ekspresowo, zdrowo i przede wszystkim pysznie. Jest po prostu najlepszy.

Farsz szpinakowy do pierogów to nadzienie, które jest bardzo proste do zrobienia. Także czas wykonania jest bardzo krótki. Farsz szpinakowy do pierogów składa się tylko ze szpinaku, sera mozzarella, masła, czosnku, soli i pieprzu. Jest to bardzo prosty przepis i dobry pomysł na najlepsze nadzienie do słonych pierogów bez mięsa. Ten przepis na farsz szpinakowy do pierogów jest dobry nie tylko do pierogów. Uwierz, że naleśniki z zielonym wnętrzem to równie pyszny posiłek.

Jak zrobić farsz szpinakowy do pierogów? Rozgrzej masło i podsmaż na nim pokrojony szpinak oraz rozdrobniony czosnek. Świeży szpinak pokrój nożem w paski. Wystarczy smażyć maksymalnie 4 minuty. Szpinak powinien zmięknąć i zmniejszyć znacznie swoją objętość. Duś szpinak z czosnkiem na niewielkiej mocy palnika. Nie powinien być przysmażony tylko miękki. Ser pokrój w kostkę. Dobrze by było, jakby nie była bardzo mała. Większe kawałki będą dawały super ciągnący się ser. Dlatego lepiej nie używać tarki do sera, żeby podtrzymać ten efekt. Ostudź farsz, następnie dodaj ser mozzarella i przypraw do smaku. Wymieszaj i gotowe!

Przepis na farsz szpinakowy będzie równie dobry, gdy użyjesz szpinaku mrożonego. Uważam jednak, że świeży szpinak jest najlepszy. Jeżeli wybierasz mrożony szpinak, należy go wcześniej rozmrozić. Mrożony szpinak przy rozmrażaniu będzie miał sporo płynu, który należy usunąć przed dodaniem do farszu. Jeżeli wybierasz szpinak mrożony, lepszy będzie ten, gdzie są całe liście.

Jak zrobisz farsz szpinakowy do pierogów, ugotuj pyszne pierogi albo naleśniki, które będą zdrowe. To odpowiedni pomysł na wartościowy składnik Twojej potrawy. Żeby zrobić maksymalnie zdrowe pierogi lub naleśniki z farszem szpinakowym, do ciasta wykorzystaj mąkę pełnoziarnistą. Będzie to idealny sposób na danie dobre dla osób chorujących na insulinooporność i cukrzycę. Dodatkowo zwiększy się o wiele sytość potrawy, ponieważ mąka pełnoziarnista ma dużo błonnika. Ponadto zadbasz o ilość składników mineralnych i witamin.

Wartości odżywcze farszu szpinakowego do pierogów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
138.22 kcal
622.00 kcal
Białko
8.11 g
36.51 g
Fenyloalanina
0.37 mg
1.66 mg

Węglowodany w farszu szpinakowym do pierogów

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
3.09 g
13.90 g
Węglowodany przyswajalne
1.62 g
7.30 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.47 g
6.60 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
10.92 g
49.12 g
Tłuszcze nasycone
7.29 g
32.80 g
Tłuszcze nienasycone
3.63 g
16.32 g
Tłuszcze jednonasycone
3.13 g
14.09 g
Tłuszcze wielonasycone
0.49 g
2.23 g
Cholesterol
33.89 mg
152.50 mg

Witaminy w przepisie na farsz szpinakowy do pierogów

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A
400.39 µg (mcg)
1801.75 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.65 mg
Witamina B12
0.64 µg (mcg)
2.89 µg (mcg)
Witamina C
18.73 mg
84.30 mg
Witamina D
0.11 µg (mcg)
0.50 µg (mcg)
Witamina E
0.18 mg
0.82 mg
Retinol
85.61 µg (mcg)
385.25 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.28 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.93 mg
Niacyna
0.51 mg
2.29 mg
Foliany
131.44 µg (mcg)
591.50 µg (mcg)
Beta karoten
3777.94 µg (mcg)
17000.75 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na farsz szpinakowy do pierogów

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
188.28 mg
847.25 mg
Potas
394.44 mg
1775.00 mg
Wapń
207.61 mg
934.25 mg
Fosfor
132.33 mg
595.50 mg
Magnez
58.33 mg
262.50 mg
Żelazo
1.93 mg
8.69 mg
Cynk
1.17 mg
5.26 mg
Miedź
0.09 mg
0.41 mg
Mangan
0.61 mg
2.74 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu szpinakowego do pierogów 5
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w farszu szpinakowym do pierogów

Lista alergenów dla farszu szpinakowego do pierogów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
    • Masło

Cena przygotowania farszu szpinakowego do pierogów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak
300 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 300 g
Ser Mozzarella
125 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Masło
25 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Koszt składników
19.50
Jak oceniasz przepis na farsz szpinakowy do pierogów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób