Farsz szpinakowy do pierogów
- Szpinak (300 g)
- Ser Mozzarella (125 g)
- Masło (25 g)
Przepis na farsz szpinakowy do pierogów krok po kroku
Masło rozgrzej na patelni.
Szpinak posiekaj na mniejsze kawałki.
Szpinak smaż na maśle wraz z połową łyżeczki soli oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Ser pokrój w kosteczkę.
Jak szpinak rozmięknie (kilka minut) - ostudź.
Do chłodnego szpinaku dodaj ser.
Dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Farsz jest gotowy do użycia.
-
Pielmieni
-
Pierogi z serem
-
Farsz na pierogi ruskie
-
Pierogi gruzińskie
-
Pierożki gruzińskie
-
Gruzińskie pierogi
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Farsz do krokietów
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Pierogi z serem na słodko
-
Pierogi chinkali
-
Pierogi z ziemniakami
-
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
-
Kołduny litewskie
-
Farsz na uszka
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
-
Farsz do pasztecików
-
Cappelletti
-
Farsz na pierogi
Więcej informacji na temat farszu szpinakowego do pierogów
Lubisz pierogi ze szpinakiem? Musisz spróbować przepisu na farsz szpinakowy do pierogów. Jest pyszny i prosty. Najlepszy, bo z czosnkiem i mozzarellą. Pierogi z mrożonym albo świeżym szpinakiem i mozzarellą to danie bardzo zdrowe. Przy tym idzie także smak – są bardzo dobre. Farsz szpinakowy do pierogów może być dobrym pomysłem na nadzienie nawet dla dzieci. Zobacz, jak zrobić farsz szpinakowy do pierogów albo do naleśników. Banalnie, ekspresowo, zdrowo i przede wszystkim pysznie. Jest po prostu najlepszy.
Farsz szpinakowy do pierogów to nadzienie, które jest bardzo proste do zrobienia. Także czas wykonania jest bardzo krótki. Farsz szpinakowy do pierogów składa się tylko ze szpinaku, sera mozzarella, masła, czosnku, soli i pieprzu. Jest to bardzo prosty przepis i dobry pomysł na najlepsze nadzienie do słonych pierogów bez mięsa. Ten przepis na farsz szpinakowy do pierogów jest dobry nie tylko do pierogów. Uwierz, że naleśniki z zielonym wnętrzem to równie pyszny posiłek.
Jak zrobić farsz szpinakowy do pierogów? Rozgrzej masło i podsmaż na nim pokrojony szpinak oraz rozdrobniony czosnek. Świeży szpinak pokrój nożem w paski. Wystarczy smażyć maksymalnie 4 minuty. Szpinak powinien zmięknąć i zmniejszyć znacznie swoją objętość. Duś szpinak z czosnkiem na niewielkiej mocy palnika. Nie powinien być przysmażony tylko miękki. Ser pokrój w kostkę. Dobrze by było, jakby nie była bardzo mała. Większe kawałki będą dawały super ciągnący się ser. Dlatego lepiej nie używać tarki do sera, żeby podtrzymać ten efekt. Ostudź farsz, następnie dodaj ser mozzarella i przypraw do smaku. Wymieszaj i gotowe!
Przepis na farsz szpinakowy będzie równie dobry, gdy użyjesz szpinaku mrożonego. Uważam jednak, że świeży szpinak jest najlepszy. Jeżeli wybierasz mrożony szpinak, należy go wcześniej rozmrozić. Mrożony szpinak przy rozmrażaniu będzie miał sporo płynu, który należy usunąć przed dodaniem do farszu. Jeżeli wybierasz szpinak mrożony, lepszy będzie ten, gdzie są całe liście.
Jak zrobisz farsz szpinakowy do pierogów, ugotuj pyszne pierogi albo naleśniki, które będą zdrowe. To odpowiedni pomysł na wartościowy składnik Twojej potrawy. Żeby zrobić maksymalnie zdrowe pierogi lub naleśniki z farszem szpinakowym, do ciasta wykorzystaj mąkę pełnoziarnistą. Będzie to idealny sposób na danie dobre dla osób chorujących na insulinooporność i cukrzycę. Dodatkowo zwiększy się o wiele sytość potrawy, ponieważ mąka pełnoziarnista ma dużo błonnika. Ponadto zadbasz o ilość składników mineralnych i witamin.
Alergeny w farszu szpinakowym do pierogów
Lista alergenów dla farszu szpinakowego do pierogów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
- Masło
Wartości odżywcze farszu szpinakowego do pierogów
Szpinak to cenne źródło przeciwutleniaczy. Zawiera m.in. kwas foliowy, żelazo i magnez. Nie jest wskazany dla osób, które mają kamicę nerkową (zawiera kwas szczawiowy). Mozzarella dostarcza tłuszcz i białko.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.