Farsz na pierogi z mięsem mielonym
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (200 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (100 g)
- Olej rzepakowy (35 ml)
Przepis na farsz na pierogi z mięsem mielonym krok po kroku
Cebule obierz i drobno posiekaj. Następnie podsmaż ją na rozgrzanym oleju.
Czosnek drobno posiekaj i dodaj do cebuli.
Gdy cebula będzie podsmażona dodaj do niej mięso mielone i smaż, do momentu, aż mięso nie będzie surowe.
Farsz dopraw solą i pieprzem, następnie dodaj przecier pomidorowy i całość dokładnie wymieszaj. Farsz duś jeszcze chwilę, aby zredukować nadmiar wody.
Gotowy farsz pozostaw do ostygnięcia.
Tak przygotowanym farszem nadziewaj i pierogi.
-
Pielmieni
-
Pierogi z serem
-
Farsz na pierogi ruskie
-
Pierogi gruzińskie
-
Pierożki gruzińskie
-
Gruzińskie pierogi
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Farsz do krokietów
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Pierogi z serem na słodko
-
Pierogi chinkali
-
Pierogi z ziemniakami
-
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
-
Kołduny litewskie
-
Farsz na uszka
-
Farsz do pasztecików
-
Cappelletti
-
Dzyndzałki
-
Farsz na pierogi
Więcej informacji na temat farszu na pierogi z mięsem mielonym
Farsz na pierogi z mięsem mielonym to doskonały pomysł na pyszne nadzienie do pierogów. Pyszne pierogi, które przygotujesz z naszym farszem, doskonale sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Dodatkowo do farszu możesz dodać więcej przecieru pomidorowego i przygotować sos, który doskonale sprawdzi się z dodatkiem ugotowanego makaronu. Przepis na farsz na pierogi z mięsem mielonym jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga od ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania farszu na pierogi potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, cebuli, przecieru pomidorowego, oleju rzepakowego, soli, pieprzu oraz czosnku. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.
A więc jak zrobić farsz na pierogi z mięsem mielonym? Wystarczy, że przesmażysz cebulę oraz czosnek, następnie dodasz do nich surowe mięso mielone i będziesz smażyć do momentu, aż składniki będą dokładnie wysmażone. Kolejnym krokiem jest dodanie przecieru pomidorowego oraz przypraw do farszu. Całość musisz dusić do momentu, aż woda z przecieru pomidorowego odparuje a farsz będzie miał zwartą konsystencję. Następnie gotowy farsz pozostaw do ostygnięcia i nadziewaj nim pierogi. Te smaczne danie zaskoczy twoich bliskich.
Przecier pomidorowy jest doskonałym źródłem wielu składników odżywczych oraz witamin. Znajdziemy w nim praktycznie te same składniki, które występują w pomidorach. Więc przecier pomidorowy jest dobrym źródłem potasu, fosforu, żelaza, miedzi, witaminę C, E, K oraz niektórych witamin z grupy B. Przecier pomidorowy jest również doskonałym źródłem likopenu, która odpowiada za czerwoną barwę pomidorów oraz chroni nasz organizm przed wystąpieniem chorób układu krążenia.
Podsumowując farsz na pierogi z mięsem mielonym to doskonałe nadzienie pierogowe. Dobre pierogi z tym farszem idealnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Jest to idealne rozwiązanie dla osób, które nie lubią nudy w kuchni. Dodatek przecieru pomidorowego nada charakterystyczny smak farszu i dodatkowo wzbogaci go wiele substancji odżywczych.
Alergeny w farszu na pierogi z mięsem mielonym
Lista alergenów dla farszu na pierogi z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz na pierogi z mięsem mielonym
Wartości odżywcze farszu na pierogi z mięsem mielonym
Farsz na pierogi z mięsem mielonym stanowi doskonałe wypełnienie do pierogów. Jest to doskonałe źródło białka, które nadaje sytość posiłków.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.