Farsz na pierogi z kapustą i pieczarkami

Opublikowano: 24.01.2022 r., 8:39 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Farsz na pierogi z kapustą i pieczarkami podany w miseczce. Farsz wykorzystany jest do przygotowania pierogów.
Farsz na pierogi z kapustą i pieczarkami
Farsz na pierogi z kapustą i pieczarkami to bardzo dobra propozycja na pyszne pierogi. Farsz z dodatkiem pieczarek można przygotować także do pierogów wigilijnych. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
458 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Kapusta biała pół małej główki (500 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Pieczarki 20 średnich sztuk (300 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Olej rzepakowy 10 łyżek stołowych (100 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 3 szklanki (600 g)
  • Masło klarowane (100 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek, duża miska, wałek

Przepis na farsz na pierogi z kapustą i pieczarkami krok po kroku

Kapustę białą posiekaj drobno.

Obierz cebulą z łupiny i pokrój w kostkę.

Pieczarki pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj pieczarki, dopraw solą i smaż, aż odparuje z nich woda.

W garnku umieść kapustę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i duś pod przykryciem przez 10-15 minut, dopraw solą i pieprzem.

Kapustę odsącz z nadmiaru wody i dodaj co cebuli i pieczarek, wymieszaj.

Dodaj bułkę tartą i podgrzej razem, dodaj posiekaną natkę pietruszki i majeranek.

W misce umieść mąkę, wlej 250 ml wody i dodaj rozpuszczone masło klarowane, dopraw solą.

Zagnieć gładkie ciasto i zostaw pod przykryciem na 30 minut.

Ciasto rozwałkuj cienko i szklanką wykrawaj koła.

Na każdy kawałek ciasta wyłóż farsz.

Zlep dokładnie brzegi i zawiń je w falbankę, chwytając między trzy palce kawałek ciasta i delikatnie zaciskając.

W dużym garnku zagotuj wodę z solą, umieszczaj we wrzątku partiami pierogi i gotuj do momentu, aż będą wypływać.

Powinno to potrwać około 5-6 minut.

Pierogi podawaj z kwaśną śmietaną lub masłem.

Jak oceniasz przepis na farsz na pierogi z kapustą i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat farszu na pierogi z kapustą i pieczarkami

Farsz na pierogi z kapustą i pieczarkami to bardzo dobry pomysł na jarskie danie obiadowe. Pyszne pierogi można podać także podczas świątecznych wieczerzy. Przepis na pierogi z kapustą i pieczarkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do zrobienia pierogów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, pieczarki, bułka tarta, olej rzepakowy, majeranek, natka pietruszki, cebula, mąka pszenna, masło klarowane, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić pierogi z kapustą i pieczarkami? Kapustę białą posiekaj drobno. Obierz cebulą z łupiny i pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj pieczarki, dopraw solą i smaż, aż odparuje z nich woda. W garnku umieść kapustę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i duś pod przykryciem przez 10-15 minut, dopraw solą i pieprzem. Kapustę odsącz z nadmiaru wody i dodaj co cebuli i pieczarek, wymieszaj. Dodaj bułkę tartą i podgrzej razem, dodaj posiekaną natkę pietruszki i majeranek. W misce umieść mąkę, wlej wodę i dodaj rozpuszczone masło klarowane, dopraw solą. Zagnieć gładkie ciasto i zostaw pod przykryciem na 30 minut. Ciasto rozwałkuj cienko i szklanką wykrawaj koła. Na każdy kawałek ciasta wyłóż farsz. Zlep dokładnie brzegi i zawiń je w falbankę, chwytając między trzy palce kawałek ciasta i delikatnie zaciskając. W dużym garnku zagotuj wodę z solą, umieszczaj we wrzątku partiami pierogi i gotuj do momentu, aż będą wypływać. Powinno to potrwać około 5-6 minut. Pierogi podawaj z kwaśną śmietaną lub masłem.

Podsumowując pyszne pierogi z kapustą i pieczarkami to świetny pomysł na jarski obiad. Możesz przygotować także pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami, które są bardziej wyraziste w smaku. Kapustę kiszoną przygotuj w identyczny sposób jak świeżą, wymaga ona nieco dłuższego gotowania. Pierogi możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni, najlepiej smakują odsmażone na oleju rzepakowym. Można je także zapiec w piekarniku, ograniczy to dodatek tłuszczu.

Alergeny w farszu na pierogi z kapustą i pieczarkami

Lista alergenów dla farszu na pierogi z kapustą i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze farszu na pierogi z kapustą i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Farsz na pierogi z kapustą i grzybami to zawierający dużą ilość błonnika dodatek to ciasta pierogowego. Ciasto pierogowe możesz przygotować także z mąki orkiszowej, całe danie będzie miało wówczas niższy indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
241.18
458.24
Białko (g)
6.11
11.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
29.44
55.93
Węglowodany przyswajalne (g)
28.17
53.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
11.25
21.38
Tłuszcze nasycone (g)
4.52
8.59
Tłuszcze nienasycone (g)
6.73
12.79

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.38
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.04
5.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
68.74
130.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
45.69
86.81
Potas (mg)
167.11
317.51
Wapń (mg)
30.79
58.51
Fosfor (mg)
71.26
135.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.71
37.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.29
4.36
Cynk (mg)
0.57
1.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu na pierogi z kapustą i pieczarkami 72
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu na pierogi z kapustą i pieczarkami

Koszt składników
38.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
500 g
pół małej główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pieczarki
300 g
20 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Olej rzepakowy
100 ml
10 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
38.80