Przepis na farsz na pierogi z kapustą i pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
garnek, duża miska, wałek

Kapustę białą posiekaj drobno.

Obierz cebulą z łupiny i pokrój w kostkę.

Pieczarki pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj pieczarki, dopraw solą i smaż, aż odparuje z nich woda.

W garnku umieść kapustę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i duś pod przykryciem przez 10-15 minut, dopraw solą i pieprzem.

Kapustę odsącz z nadmiaru wody i dodaj co cebuli i pieczarek, wymieszaj.

Dodaj bułkę tartą i podgrzej razem, dodaj posiekaną natkę pietruszki i majeranek.

W misce umieść mąkę, wlej 250 ml wody i dodaj rozpuszczone masło klarowane, dopraw solą.

Zagnieć gładkie ciasto i zostaw pod przykryciem na 30 minut.

Ciasto rozwałkuj cienko i szklanką wykrawaj koła.

Na każdy kawałek ciasta wyłóż farsz.

Zlep dokładnie brzegi i zawiń je w falbankę, chwytając między trzy palce kawałek ciasta i delikatnie zaciskając.

W dużym garnku zagotuj wodę z solą, umieszczaj we wrzątku partiami pierogi i gotuj do momentu, aż będą wypływać.

Powinno to potrwać około 5-6 minut.

Pierogi podawaj z kwaśną śmietaną lub masłem.

Farsz na pierogi z kapustą i pieczarkami podany w miseczce. Farsz wykorzystany jest do przygotowania pierogów.
Farsz na pierogi z kapustą i pieczarkami
Koszt przygotowania dania
14.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
458 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
72

Farsz na pierogi z kapustą i pieczarkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o farszu na pierogi z kapustą i pieczarkami

Farsz na pierogi z kapustą i pieczarkami to bardzo dobry pomysł na jarskie danie obiadowe. Pyszne pierogi można podać także podczas świątecznych wieczerzy. Przepis na pierogi z kapustą i pieczarkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do zrobienia pierogów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, pieczarki, bułka tarta, olej rzepakowy, majeranek, natka pietruszki, cebula, mąka pszenna, masło klarowane, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić pierogi z kapustą i pieczarkami? Kapustę białą posiekaj drobno. Obierz cebulą z łupiny i pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj pieczarki, dopraw solą i smaż, aż odparuje z nich woda. W garnku umieść kapustę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i duś pod przykryciem przez 10-15 minut, dopraw solą i pieprzem. Kapustę odsącz z nadmiaru wody i dodaj co cebuli i pieczarek, wymieszaj. Dodaj bułkę tartą i podgrzej razem, dodaj posiekaną natkę pietruszki i majeranek. W misce umieść mąkę, wlej wodę i dodaj rozpuszczone masło klarowane, dopraw solą. Zagnieć gładkie ciasto i zostaw pod przykryciem na 30 minut. Ciasto rozwałkuj cienko i szklanką wykrawaj koła. Na każdy kawałek ciasta wyłóż farsz. Zlep dokładnie brzegi i zawiń je w falbankę, chwytając między trzy palce kawałek ciasta i delikatnie zaciskając. W dużym garnku zagotuj wodę z solą, umieszczaj we wrzątku partiami pierogi i gotuj do momentu, aż będą wypływać. Powinno to potrwać około 5-6 minut. Pierogi podawaj z kwaśną śmietaną lub masłem.

Podsumowując pyszne pierogi z kapustą i pieczarkami to świetny pomysł na jarski obiad. Możesz przygotować także pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami, które są bardziej wyraziste w smaku. Kapustę kiszoną przygotuj w identyczny sposób jak świeżą, wymaga ona nieco dłuższego gotowania. Pierogi możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni, najlepiej smakują odsmażone na oleju rzepakowym. Można je także zapiec w piekarniku, ograniczy to dodatek tłuszczu.

Wartości odżywcze farszu na pierogi z kapustą i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kalorie)
241.18 kcal
458.24 kcal
Białko
6.11 g
11.61 g

Węglowodany w farszu na pierogi z kapustą i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany
29.44 g
55.93 g
Węglowodany przyswajalne
28.17 g
53.53 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz
11.25 g
21.38 g
Tłuszcze nasycone
4.52 g
8.59 g
Tłuszcze nienasycone
6.73 g
12.79 g

Witaminy w przepisie na farsz na pierogi z kapustą i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina B6
0.09 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.38 mg
0.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.04 mg
5.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
68.74 µg (mcg)
130.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na farsz na pierogi z kapustą i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód
45.69 mg
86.81 mg
Potas
167.11 mg
317.51 mg
Wapń
30.79 mg
58.51 mg
Fosfor
71.26 mg
135.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.71 mg
37.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.29 mg
4.36 mg
Cynk
0.57 mg
1.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu na pierogi z kapustą i pieczarkami 72
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w farszu na pierogi z kapustą i pieczarkami

Lista alergenów dla farszu na pierogi z kapustą i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Cena przygotowania farszu na pierogi z kapustą i pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
500 g
pół małej główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pieczarki
300 g
20 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Olej rzepakowy
100 ml
10 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
38.80
Jak oceniasz przepis na farsz na pierogi z kapustą i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób