Farsz na pierogi wigilijne

Opublikowano: 15.02.2022 r., 17:32 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi wigilijne nadzienie
Farsz na pierogi wigilijne
Farsz na pierogi wigilijne pozwala na przygotowanie najpyszniejszych pierogów na świecie. Jest postny i bardzo aromatyczny, ale sprawdzi się również na co dzień.
Przygotowanie 90 min
Gotowanie 60 min
32 kcal
Kcal w porcji
83 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Mrożone grzyby leśne (200 g)
  • Kapusta kiszona (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, tymianek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na farsz na pierogi wigilijne krok po kroku

Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Delikatnie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę.

Następnie dodaj ząbki czosnku i smaż na delikatnym ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając.

Na patelnię wrzuć posiekane grzyby, podsmaż przez 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj posiekaną kiszoną kapustę, sól, tymianek, wędzoną paprykę i dobrze zmielony czarny pieprz.

Smaż, aż do zmięknięcia kapusty.

Jak oceniasz przepis na farsz na pierogi wigilijne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat farszu na pierogi wigilijne

Farsz na pierogi wigilijne pozwala na przygotowanie najpyszniejszych pierogów na świecie. Jest postny i bardzo aromatyczny, ale sprawdzi się również na co dzień. Do jego przygotowania potrzebne są tylko trzy składniki, które można z łatwością znaleźć w każdym większym sklepie. Choć sprawdza się on najlepiej do pierogów tradycyjnych, to można go użyć również do tych na bazie ciasta drożdżowego, pasztecików czy kulebiaka. Farsz do pierogów wigilijnych sprawdzi się idealnie dla miłośników prostych rozwiązań.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić farsz na pierogi wigilijne, który będzie nie tylko smaczny, ale również bardzo prosty, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Jego podstawą są kapusta i grzyby, które wspaniale się razem komponują i jeszcze lepiej smakują. Najważniejszym składnikiem są dobrej jakości grzyby. Można wykorzystać do niego te suszone, należy wtedy pamiętać o dokładnym ich namaczaniu, bez tego nie będą smaczne i jędrne. Po namaczaniu można ugotować je w tej samej wodzie, dzięki temu nie zmniejszy się ich aromatyczność. Można również sięgnąć po grzyby mrożone lub świeże. Nie sprawdzą się jedynie te marynowane. Grzyby najlepiej kupować w dużych sklepach, gdyż tylko wtedy ma się pewność co do ich jakości i bezpieczeństwa. Choć zwykle używa się ich w kuchni tylko i wyłącznie ze względu na smak, to jednak mają one również wiele cennych wartości odżywczych. To wspaniałe źródło selenu i cynku, pierwiastków, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i hormonalnego.

Ten prosty przepis na pyszny farsz pozwala stworzyć świąteczne pierogi w naprawdę łatwy sposób. Jego przygotowanie jest bardzo tanie i nie sprawi problemu nawet początkującym kucharzom. Nadzienie do pierogów jest jednym z najważniejszych elementów, gdyż to ono decyduje jak smakować, będą one po ugotowaniu, dlatego warto wybrać najlepszy przepis. Ten farsz grzybowy to dobry wybór również dla osób na diecie bezmięsnej. Łączy się w nim kwaśna kapusta z grzybami, które zachwycają wspaniałym aromatem. Grzyby można również zamienić na pieczarki.

Alergeny w farszu na pierogi wigilijne

Lista alergenów dla farszu na pierogi wigilijne przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz na pierogi wigilijne

Wartości odżywcze farszu na pierogi wigilijne

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy farsz, który świetnie sprawdzi się na co dzień. Warto jednak pamiętać, że grzyby nie powinny gościć w diecie najmłodszych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(83g)
Energia (kcal)
39.58
32.85
Białko (g)
1.51
1.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(83g)
Węglowodany (g)
4.92
4.08
Węglowodany przyswajalne (g)
2.69
2.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.23
1.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(83g)
Tłuszcz (g)
2.00
1.66
Tłuszcze nasycone (g)
0.39
0.32
Tłuszcze nienasycone (g)
1.61
1.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.33
1.11
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.28
0.23
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(83g)
Witamina A (µg (mcg))
0.61
0.50
Witamina B6 (mg)
0.13
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.01
Witamina C (mg)
10.69
8.88
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.04
Witamina E (mg)
0.27
0.22
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.03
Ryboflawina (mg)
0.11
0.09
Niacyna (mg)
0.98
0.82
Foliany (µg (mcg))
21.01
17.44
Beta karoten (µg (mcg))
5.03
4.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(83g)
Sód (mg)
402.55
334.11
Potas (mg)
202.70
168.24
Wapń (mg)
23.91
19.84
Fosfor (mg)
38.34
31.82
Magnez (mg)
11.58
9.61
Żelazo (mg)
1.07
0.89
Cynk (mg)
0.28
0.23
Miedź (mg)
0.09
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu na pierogi wigilijne 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu na pierogi wigilijne

Koszt składników
56.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Mrożone grzyby leśne
200 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 200 g
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Koszt składników
56.00