Farsz na gołąbki

Opublikowano: 24.06.2022 r., 15:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Farsz do gołąbków i kapusta
Farsz na gołąbki
Farsz na gołąbki to tradycyjnych farsz z mięsa mielonego i ryżu. Farsz zawija się w liście kapusty. Gołąbki stanowią doskonały pomysł na obiad. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 30 min
131 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (400 g)
  • Ryż biały (50 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, miska

Przepis na farsz na gołąbki krok po kroku

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź.

Mięso mielone włóż do miski.

Cebulę obierz z łupiny i zetrzyj na tarce do miski z mięsem.

Następnie do miski dodaj ugotowany ryż.

Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Gotowy farsz wykorzystaj do przygotowania gołąbków.

Jak oceniasz przepis na farsz na gołąbki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat farszu na gołąbki

Farsz na gołąbki to doskonały pomysł na tradycyjny, domowy farsz z mięsem mielonym i ryżem. Smaczny farsz możemy wykorzystać na różne sposoby, np. możemy przygotować z nich tradycyjne gołąbki lub gołąbki bez zawijania (w tym przypadku wystarczy do farszu dodać posiekaną kapustę, uformować kotlety i upiec je w piekarniku). Gołąbki stanowią doskonały pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Przepis na farsz na gołąbki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania farszu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe, ryż biały, cebulą oraz przyprawy (sól i pieprz). Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić farsz na gołąbki? Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź. Mięso mielone włóż do miski. Cebulę obierz z łupiny i zetrzyj na tarce do miski z mięsem. Następnie do miski dodaj ugotowany ryż. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Gotowy farsz wykorzystaj do przygotowania gołąbków.

Mięso wieprzowe jest bardzo dobrym źródłem białka. Zawiera dużą ilość żelaza, potasu oraz witamin z grupy B. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego organizmu. Potas pomaga w utrzymaniu prawidłowej gospodarki elektrolitowej. Ma także bardzo duży wpływ na obniżenie ciśnienia krwi. Ryż biały jest zbożem bezglutenowym. Może być spożywany przez osoby chorujące na celiakię. Ryż stanowi doskonałe źródło węglowodanów łatwoprzyswajalnych.

Podsumowując najlepszy farsz na gołąbki składa się z mięsa mielonego oraz ryżu. Gołąbki stanowią dobry pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny, doskonale smakują z dodatkiem sosu pomidorowego na bazie jogurtu lub śmietany oraz z ugotowanymi ziemniakami. Farsz na gołąbki możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów, świetnie sprawdzi się do przygotowania gołąbków bez zawijania – są one dużo szybsze do przygotowania niż tradycyjne gołąbki.

Alergeny w farszu na gołąbki

Lista alergenów dla farszu na gołąbki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz na gołąbki

Wartości odżywcze farszu na gołąbki

na 100g gotowej potrawy

Farsz na gołąbki to doskonały pomysł na składową pysznego obiadu dla rodziny. Farsz jest dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
201.77
131.15
Białko (g)
11.27
7.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
9.01
5.86
Węglowodany przyswajalne (g)
8.45
5.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.56
0.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
13.18
8.56
Tłuszcze nasycone (g)
6.18
4.02
Tłuszcze nienasycone (g)
6.99
4.55

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina B6 (mg)
0.27
0.18
Tiamina (mg)
0.47
0.31
Ryboflawina (mg)
0.16
0.10
Niacyna (mg)
2.80
1.82
Foliany (µg (mcg))
10.15
6.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
36.08
23.45
Potas (mg)
227.31
147.75
Wapń (mg)
16.15
10.50
Fosfor (mg)
123.85
80.50
Magnez (mg)
16.53
10.74
Żelazo (mg)
0.62
0.41
Cynk (mg)
1.50
0.97
Miedź (mg)
0.06
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu na gołąbki 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu na gołąbki

Koszt składników
14.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Ryż biały
50 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koszt składników
14.00