Farsz mięsny do krokietów
- Cebula (300 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Udko kurczaka bez skóry - ugotowane (500 g)
- Mostek wołowy bez kości - ugotowane (250 g)
- Łopatka wołowa - ugotowane (250 g)
- Marchewka - ugotowane (300 g)
- Pietruszka - ugotowane (100 g)
- Seler korzeniowy - ugotowane (100 g)
- Por (100 g)
- Bulion wołowy (30 ml)
Przepis na farsz mięsny do krokietów krok po kroku
Mięso oraz warzywa powinny najpierw zostać ugotowane w bulionie, ostudzone i oddzielone od ewentualnych kości.
Cebulę surową pokrój w drobną kostkę.
Na patelni podgrzej olej i usmaż na nim cebulę na złoto.
W maszynce do mięsa zmiel ugotowane mięso, warzywa z bulionu oraz cebulę.
Masę chwilę wyrabiaj. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt sypka, dolej bulion, aż będzie miękka.
Gotową masę wykładaj na usmażone ciasto naleśnikowe na krokiety.
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Ciasto na krokiety
-
Krokiety ze szpinakiem
-
Krokiety ziemniaczane
-
Farsz do krokietów
-
Naleśniki na krokiety
-
Krokiety z kapustą
-
Krokiety na wigilię
-
Krokiety z mięsem i kapustą
-
Krokiety z grzybami
-
Krokiety z mięsem z rosołu
-
Krokiety z kurczakiem
-
Krokiety z mięsem i pieczarkami
-
Farsz do krokietów z mięsa
-
Krokiety
Więcej informacji na temat farszu mięsnemu do krokietów
Farsz mięsny do krokietów to pyszne nadzienie, które idealnie smakuje otoczone ciastem naleśnikowym i panierką. Taki farsz możesz wykorzystać również do innych dań obiadowych.
Ten prosty przepis na farsz mięsny do krokietów jest bardzo szybki w wykonaniu. Jest to idealnie rozwiązanie, jeśli nie wiesz, co zrobić z mięsem i warzywami pozostałymi po przygotowaniu rosołu.
Na początku surową cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni podgrzej olej i usmaż na nim cebulę na złoto. Mięso oddziel od kości. W maszynce do mięsa zmiel ugotowane mięso, warzywa z bulionu oraz cebulę. Mięso mielone z warzywami chwilę wyrabiaj. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt sypka, dolej bulion, aż będzie miękka. Gotową masę wykładaj na usmażone ciasto naleśnikowe na krokiety.
Wiesz już jak zrobić farsz mięsny do krokietów. Ten smaczny farsz jest najlepszy z dodatkiem idealnego ciasta naleśnikowego.
Aby wykonać przepis na ciasto naleśnikowe na krokiety potrzebujesz masła, mleka, mąki, wody i jajek. Te składniki na pewno znajdą się w Twojej kuchni, dlatego nie czekaj i przygotuj te dobre krokiety już teraz.
Na początku masło rozpuść w rondelku i chwilę przestudź. Do miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli, wlej mleko, szklankę wody i wbij jajka. Dodaj masło. Całość zmiksuj, aż składniki dobrze się połączą. Odstaw na 30 minut, aż ciasto zgęstnieje. Nagrzej patelnię do naleśników. Ciasto ponownie szybko zmiksuj. Nabieraj ciasto łyżką wazową i wylewaj na nagrzaną patelnię. Smaż z obu stron.
Na naleśniki wykładaj farsz i zawijaj. Na początku złóż lekko boki ciasta do środka, a następnie od dołu zwijaj jak roladę. Takie krokiety możesz od razu smażyć lub dodatkowo obtoczyć w panierce. Na początku w mące, następnie w rozkłóconym jajku a na koniec w bułce tartej. Smaż na oleju, aż panierka zrobi się złota.
Taki dobry krokiet jeszcze lepiej smakuje podany z dodatkiem kubeczka barszczu czerwonego. Koniecznie wykonajcie ten przepis.
Alergeny w farszu mięsnym do krokietów
Lista alergenów dla farszu mięsnemu do krokietów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- bulion wołowy
Wartości odżywcze farszu mięsnemu do krokietów
Mięso to dobre źródło żelaza.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.