Farsz meksykański
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (400 g)
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (20 g)
- Fasola czerwona - 1/2 puszki (200 g)
- Kukurydza konserwowa - 1/2 puszki (200 g)
Przepis na farsz meksykański krok po kroku
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.
Wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Po chwili dodaj mięso mielone i dopraw do smaku, smaż 15 minut.
Wsyp fasolę i kukurydzę, a na końcu dodaj koncentrat.
Całość wymieszaj i podgrzewaj do zgęstnienia.
Farsz możesz podawać do naleśników, makaronu czy do lazani.
-
Farsz do krokietów
-
Farsz do naleśników
-
Crepes suzette
-
Naleśniki z mięsem
-
Naleśniki keto
-
Jabłka prażone
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
-
Farsz do pasztecików
-
Farsz do naleśników na słono
-
Farsz z kapustą i grzybami
-
Farsz mięsny do krokietów
-
Naleśniki z cukinią
-
Naleśniki z nutellą i bananami
-
Farsz z pieczarek
-
Farsz do uszek z pieczarkami
-
Naleśniki z farszem ruskim
-
Ser do naleśników
-
Nadzienie serowe do naleśników
-
Farsz do naleśników
Więcej informacji na temat farszu meksykańskiemu
Farsz meksykański to uniwersalny dodatek do wielu potraw, śmiało możesz z nim przygotować faszerowane papryki, quasadilie czy naleśniki w wersji wytrawnej.
Poznaj mój przepis na farsz meksykański, który jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a efekt końcowy jest bardzo smaczny.
Do przygotowania dzisiejszego dania będzie Ci potrzebne: mięso mielone, u mnie to wieprzowo – wołowe, cebula, czosnek, kukurydza i czerwona fasola.
Dodatkowo odrobina koncentratu pomidorowego i olej rzepakowy do smażenia.
Rodzaj mięsa może być dowolny, każdy będzie smaczny w połączeniu z resztą składników.
Wykorzystałam wieprzowo-wołowe, które nie jest zbyt tłuste, a podczas duszenia stanie się delikatne i kruche.
Dodatkowo mięso jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas.
Jak farsz meksykański to oczywiście z czerwoną fasolą.
Dodatek roślinnego białka w postaci czerwonej fasoli dodatkowo wpłynie na uczucie naszej sytości po zjedzeniu dania. Fasola to cenne źródło witamin i składników mineralnych takich jak: magnez, żelazo, kwas foliowy, wapń, potas oraz błonnik pokarmowy, który działa jak szczotka w naszych jelitach czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.
Zatem, jak zrobić farsz meksykański?
W pierwszej kolejności rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj mięso mielone i dopraw do smaku, dokładnie wymieszaj i podsmaż do momentu, aż mięso charakterystycznie się zarumieni, po tym czasie dodaj fasolę i kukurydzę.
Na końcu dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj całość, nasz pyszny farsz jest gotowy i dobry do spożycia.
Jeśli farsz będzie zbyt suchy, dodaj odrobinę zwykłej wody, dzięki temu jego konsystencja będzie odpowiednia.
Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, jaki jest pyszny. Będzie to najlepszy pomysł na domowy dodatek do wielu dań.
Alergeny w farszu meksykańskim
Lista alergenów dla farszu meksykańskiemu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz meksykański
Wartości odżywcze farszu meksykańskiemu
Możesz użyć innego rodzaju mięsa mielonego, sprawdzi się też mięso drobiowe lub wołowe.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.