Farsz grzybowy

Opublikowano: 23.07.2022 r., 15:47 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Nadmuchane ciasto z grzybowym farszem
Farsz grzybowy
Farsz grzybowy sprawdzi się idealnie nie tylko do pasztecików ale też do naleśników czy krokietów. Poznaj mój przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
57 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Świeże leśne grzyby (500 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Masło - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na farsz grzybowy krok po kroku

Masło rozpuść na patelni.

Cebulę drobno pokrój i zeszklij na patelni, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.

Grzyby porządnie umyj i oczyść, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.

Wrzuć grzyby na masło i smaż przez 15 minut.

Jak oceniasz przepis na farsz grzybowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat farszu grzybowego

Nie masz pomysłu na farsz do pierogów czy do uszek? Koniecznie poznaj mój dzisiejszy tradycyjny przepis na farsz grzybowy. Przygotujesz go w krótkim i szybkim czasie, da sobie z nim radę nawet osoba bez doświadczenia w kuchni.

Będzie to idealna wersja także dla osób, które na co dzień nie spożywają mięsa w swojej codziennej diecie.

Domowy farsz grzybowy powstaje z kilku składników, zaopatrz się w grzyby leśne, masło i cebulę.

Jeśli jesteś tuż po grzybobraniu, wykorzystaj grzyby leśne. Idealnie będą pasować takie grzyby jak: podgrzybki, maślaki, borowiki czy ogólnodostępne w każdym sklepie pieczarki.

Jeśli masz zamrożone grzyby z ostatnich zbiorów, śmiało wykorzystaj je.

Wiele osób unika grzybów, ponieważ boją się je zbierać na własną ręką, martwiąc się, że trafią na trujące odmiany. Wtedy możesz postawić na wersję kupną.

Grzyby są niskokaloryczne, w 100 g produktu mamy tylko 50 kcal.

Dodatkowo są bogate w błonnik, który działa jak szczotka w naszych jelitach, czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.

Niektóre z grzybów zawierają beta glukany, które są korzystne w walce z zaburzeniami lipidowymi. Grzyby to źródło białka, o dobrej przyswajalności.

Zatem, jak zrobić farsz grzybowy?

W pierwszej kolejności rozpuść masło na patelni, dodaj drobno pokrojoną cebulę i krótko ją zeszklij.

Grzyby dokładnie umyj i oczyść, a następnie pokrój drobno grzyby. Dodaj je do pozostałych składników i krótko podsmażaj.

Po około 15 minutach nasz pyszny farsz jest dobry do spożycia. Będzie to świetny pomysł na farsz do pasztecików, naleśników czy uszek na święta.

Mój dzisiejszy przepis powstał ze świeżych grzybów, jeśli jednak nie masz takich, przygotuj farsz z grzybów suszonych, pamiętaj, tylko żeby je dokładnie wymoczyć przed użyciem. Jeśli nie lubisz smaku grzybów leśnych postaw na pieczarki, które są tanie i ogólnodostępne, dodatkowo są niskokaloryczne, bo w 100 g produktu zawierają tylko 28 kcal.

Dodatkowo zawierają charakterystyczną frakcję błonnika, która ma zdolność obniżania tak zwanego „złego” cholesterolu LDL.

Alergeny w farszy grzybowemu

Lista alergenów dla farszu grzybowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze farszu grzybowego

na 100g gotowej potrawy

Farsz możesz też przygotować z pieczarek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
57.95
57.95
Białko (g)
2.67
2.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
4.07
4.07
Węglowodany przyswajalne (g)
3.01
3.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.06
1.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
4.15
4.15
Tłuszcze nasycone (g)
2.76
2.76
Tłuszcze nienasycone (g)
1.39
1.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.12
1.12
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.27
0.27
Cholesterol (mg)
10.24
10.24

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
32.57
32.57
Witamina B6 (mg)
0.10
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.04
Witamina C (mg)
2.84
2.84
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.16
Witamina E (mg)
0.12
0.12
Retinol (µg (mcg))
31.95
31.95
Tiamina (mg)
0.07
0.07
Ryboflawina (mg)
0.32
0.32
Niacyna (mg)
2.89
2.89
Foliany (µg (mcg))
16.65
16.65
Beta karoten (µg (mcg))
7.68
7.68

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
5.13
5.13
Potas (mg)
276.70
276.70
Wapń (mg)
7.17
7.17
Fosfor (mg)
74.00
74.00
Magnez (mg)
8.83
8.83
Żelazo (mg)
0.43
0.43
Cynk (mg)
0.44
0.44
Miedź (mg)
0.26
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu grzybowego 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu grzybowego

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
500 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
25.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
30 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
33.00