Farsz do tortilli z kurczakiem
- Piersi kurczaka bez skóry (800 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
- Sałata lodowa (50 g)
- Pomidor - 1 mała sztuka (100 g)
- Ogórek - 2 średnie sztuki (200 g)
- Majonez (50 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na farsz do tortilli z kurczakiem krok po kroku
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.
Dopraw przyprawą do kurczaka.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż pierś.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę.
Pomidora pokrój w plastry.
Ogórek obierz i posiekaj w kostkę.
Sałatę lodową podziel na mniejsze kawałki.
Wymieszaj majonez i sos sriracha.
Warzywa wymieszaj z sosem majonezowym i dopraw solą oraz pieprzem.
Placek tortilli nafaszeruj kurczakiem i warzywami w sosie majonezowym.
Więcej informacji na temat farszu do tortilli z kurczakiem
Farsz do tortilli z kurczakiem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso z kurczaka przyprawić można dzień przed przygotowaniem dania. Przyprawy dobrać można indywidualnie według preferencji smakowych. Przepis na farsz do tortilli z kurczakiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, cebula, sałata lodowa, pomidor, ogórek, majonez, sos sriracha, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, olej rzepakowy.
Jak zrobić farsz do tortilli z kurczakiem? Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Dopraw przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż pierś. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę. Pomidora pokrój w plastry. Ogórek obierz i posiekaj w kostkę. Sałatę lodową podziel na mniejsze kawałki. Wymieszaj majonez i sos sriracha. Warzywa wymieszaj z sosem majonezowym i dopraw solą oraz pieprzem. Placek tortilli nafaszeruj kurczakiem i warzywami w sosie majonezowym.
Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę. Ogórek to warzywo zawierające bardzo małą ilość kalorii. Ogórki w ponad 70% składają się z wody. Zawierają także dużą ilość błonnika pokarmowego.
Podsumowując pyszny farsz do tortilli z kurczakiem jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Mięso z kurczaka można przechowywać w lodówce przez około 2 dni. Farsz do tortilli można przygotować także w wersji na ostro. Wystarczy dodać do niego więcej sosu sriracha lub papryczki chilli. Farsz przygotować można także z dodatkiem innych ulubionych warzyw.
Alergeny w farszu do tortilli z kurczakiem
Lista alergenów dla farszu do tortilli z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
W przepisie na farsz do tortilli z kurczakiem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- sos sriracha
Wartości odżywcze farszu do tortilli z kurczakiem
Farsz do tortilli z kurczakiem to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Farsz zawiera także dużą ilość błonnika pokarmowego. Zawiera niską ilość kalorii i sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.